Dovolj je okopavanja, uživajte: Kako pripraviti vrt za sprostitev in poletno peko na žaru?

Dovolj je okopavanja, uživajte: Kako pripraviti vrt za sprostitev in poletno peko na žaru?

Če v prvih spomladanskih mesecih niste bili leni in ste za svoje gredice poskrbeli, lahko že čez nekaj tednov pričakujete prvi letošnji pridelek. Vrt pa je tudi prostor za sprostitev in druženje z družino in prijatelji. Zdaj odložite orodje in se pripravite na poletno peko na žaru ali kavo ob vzhajajočem soncu. V tem članku boste našli nasvete za pripravo vrta ali terase na poletje, da boste lahko v njem polno uživali.
 

Ženska bere revijo na kovinskem stolu na vrtu Vrtni 3 delni set, ZALVEO

 

Uredite trato in teraso

Preden se lotite kakršne koli prenove, je pomembno, da najprej pripravite trato ali prostor, kjer nameravate postaviti vrtno sedežno garnituro ali masažno kad. V tem blogu smo pisali o tem, kako poskrbeti za trato po zimi. Preberite ga in če tega še niste storili, je zdaj pravi čas.

Na terasi najprej odstranite smeti in listje. Z metlo ali sesalnikom odstranite vso umazanijo, nato pa teraso operite z vodo in detergentom. Preverite tla ali druge dele terase. Morda bo treba kaj popraviti ali prebarvati.
 

Fotelji iz ratana v sivi barvi z blazinami in 2 mizici za kavo na vrtu Vrtne garniture

 

Izvlecite  ali si kupite vrtno pohištvo

Če ste ohranili vrtno sedežno garnituro iz lanskega leta, je maj popoln mesec, da jo spet pokažete svetu. Pri nakupu novega pohištva lahko izbirate med več možnostmi. Kaj boste izbrali - sedežno garnituro iz ratana, romantične klopi ali udobne ležalnike? Kakovostno zunanje pohištvo mora biti odporno na vremenske vplive in z njega je treba zlahka odstraniti morebitno umazanijo. Pri izbiri pohištva se držite preprostega in brezčasnega dizajna, ki je primeren za različne vrste vrtov in balkonov.

Vrtna garnitura iz ratana v rjavi barvi in mizica na terasi Vrtni set MENIBOR

 

Dodajte barve in tkanine

Barve in tkanine so lahko odličen dodatek vaši zunanjosti. Zasadite okrasni vrt ali čez ograjo obesite viseče lončke s cvetočim cvetjem. Tudi kovinski lok, poln vrtnic, lahko dominira vašemu vrtu.

Na zofe razporedite različne blazine, čez nje odvrzite odeje, ne bojte se niti preprog ali stolčkov. Tkanine bodo vašo teraso naredile bolj prijetno in izvirno. V tem članku smo navedli, kako lahko kombinirate barvne palete.

Ženska na vrtni klopi iz ratana na terasi bere revijo Štiridelna vrtna garnitura iz ratana, TAJRO

 

Poleti je vroče, pripravite si osvežitev

Če imate na terasi na voljo več prostora, lahko razmislite o dodajanju masažne kadi. Vroča kad je odlična za sprostitev, zlasti če imate stresno delo ali se morate sprostiti po napornem dnevu. Postavite masažno kad pod vrtni šotor ali pergolo in ne pozabite dodati tudi zavese. Tako boste masažno kad zaščitili pred vremenskimi vplivi in radovednimi pogledi sosedov.
 

Par nazdravlja s šampancem v napihljivem jacuzziju na terasi Napihljiva masažna kad KAMINO

 

Ustvarite si svoj prostor za sprostitev

Na vrtu si lahko uredite tudi svoj prostor za sprostitev. Ustvarite ga lahko tako, da postavite viseči stol ali raztegnete visečo mrežo. V njihovem udobju lahko uživate v vsaki knjižni zgodbi ali sladko zadremate. Tej sprostitveni coni lahko dodate tudi mizico za odlaganje prigrizkov.
 

Ženska sedi v visečem stolu na vrtu ob črni mizici

 

Poudarite svoj vrt z razsvetljavo

Potrebe po ustrezni razsvetljavi na vrtu verjetno ni treba niti omenjati. Poleg tega, da vam razsvetljava omogoča uživanje v prisotnosti vaše zabave do poznih ur, ustvarja tudi popolnoma prijetno vzdušje.

Na zunanjo steno pritrdite visečo svetilko. Po stenah ali ograji lahko obesite svetlobne verige. Na mizo postavite svečnike, stopnice ali teraso pa osvetlite s svetilkami.