Pomlad na vrtu: kako pravilno pripraviti trate, gredice in rastlinjake na sezono

Pomlad na vrtu: kako pravilno pripraviti trate, gredice in rastlinjake na sezono

Mesec marec je ključni čas za vaš vrt. V prvem spomladanskem mesecu ji morate nameniti posebno nego, ki bo zagotovila bogat pridelek in lepe gredice. Po zimi je treba preveriti tla, prezimiti pridelke, pripraviti rastlinjak, začeti gnojiti in sejati. V tem članku si bomo ogledali te in druge nujne ukrepe, ki jih morate marca izvesti na svojem vrtu.

Posajene rastline v dvignjeni leseni gredi Zložljiva povišana gredica za vrt, JUBOL TIP 2

 

Priprava tal spomladi

Če so se tla po zimi že odtajala, lahko začnete z gnojenjem. S površine odstranite ostanke jesenskih in zimskih rastlin ter jo rahlo popršite. Prekopljemo zemljo in dodamo organsko gnojilo, na primer kompost ali substrat na osnovi zemlje. Zemljo pustite počivati 2 do 3 tedne. V tem času se bodo vsa hranila absorbirala in rastlina bo pripravljena za sajenje novih rastlin.

Spomladansko okopavanje tal Ilustracija fotografija

 

Priprava visokih gredi

Pomlad je tudi odličen čas za sajenje novih gredic ali nego starih.V obeh primerih morate tla pripraviti do konca marca.

Pri starih cvetličnih gredah najprej preglejte deske, popravite ali zamenjajte poškodovane. Zemljo očistite starih rastlinskih ostankov in jo po potrebi dopolnite. Pri dvignjenih gredih se nivo tal naravno znižuje.

Nato lahko nadaljujete po enakem postopku kot pri ustanavljanju novih gredic. Nežno prezračite zemljo in dodajte organsko gnojilo. Ponovno ga pustite počivati vsaj dva tedna in začnite s sajenjem.
 

Spomladansko sajenje mladih rastlin v visoko gredo Zložljiva povišana gredica za vrt, JUBOL TIP 2

 

Čiščenje rastlinjakov po zimi

Če imate rastlinjak, je zdaj čas za njegovo vzdrževanje. Prvi in najpomembnejši korak je čiščenje. Ne glede na to, ali imate rastlinjak iz polikarbonata ali iz stekla, za pranje potrebujete le milnico, vodo in kis. Tako boste odstranili plesen s sten in zagotovili dovolj svetlobe za rastline.

Poleg sten in oken operite tudi strukturo rastlinjaka. V drobnih sklepih lahko prezimijo pršice. Znebite se jih z uporabo naravnega razkužila. Strukturo preverite tudi s tehničnega vidika in v primeru poškodb izvedite potrebna popravila.

Po zimi se morate znebiti vseh rastlinskih ostankov v rastlinjaku. V njih se lahko naselijo škodljivci, ki uničijo vašo zemljo ali napadejo zdrave plodove. Zemljo morate zamenjati le vsakih 5 let. Vendar ne pozabite marca tla pognojiti z organskimi gnojili. 

 

Pomladanska nega rastlin

Najprej očistite zelenjavni ali okrasni vrt vseh nakopičenih listov, mahu in vsega, kar je prinesel veter. Prvi spomladanski žarki so oživili tudi plevel, zato ga moramo začeti redno odstranjevati. Spomladi preverite tudi rastline, ki so prezimile na vrtu, in jih pognojite. Odstranite lahko posušene in poškodovane dele rastlin ter jih popršite z naravnim sredstvom za zatiranje škodljivcev. Če je bila zima suha, spomladi vrt izdatno zalijte. Obrežite okrasne grmovnice in živo mejo, odstranite odmrle veje z dreves.
 

Trije kosi lokov v dvignjeni gredi kot opora za plezajoče rastline Podpora za rastline GILDO SET, komplet 3 lokov

 

Naš nasvet: Nekatere rastline potrebujejo oporo. Garnitura GILDO je idealen pripomoček za rastline, ki se vlečejo. Uporabite ga lahko v dvignjeni gredi ali v loncu. Za spravilo paradižnika v rastlinjaku vam priporočamo nakup podporne palice.

 

Sajenje novih rastlin in dreves

Če želite to poletje uživati v obilnem pridelku doma pridelane zelenjave in sadja, ne zamudite marčevskega sajenja. Nekatere vrste lahko posadite neposredno v zunanjo zemljo, druge pa lahko najprej posadite v domači lonček. Tukaj je seznam zelenjave, grmovnic in zelišč, ki jih sadimo marca:
 

Zelenjava (sajenje na prostem)

Zelenjava (sajenje v rastlinjaku)

Čebula
Česen
Špinača
Ohrovt
Peteršilj
Grah
Korenje
Redkvica
Koleraba
 
Jajčevci
Paprika
Paradižnik
Brokoli
Cvetača
Melona
Ledena solata
    

 

Zelišča (priprava sestavin v loncu)

Zelišča (setev v gredico)

Bazilika
Origano
Timijan
Sivka
Majaron
Šetraj
Žajbelj
Prava krebuljica
Levisticum
Pegasti badelj

 

Sadno drevje in grmičevje

Marelice
Breskve
Kosmulje
Trte
Vrtnice

Pripravite sadike zelišč: posadite semena zelišč v pametni lonček BIOR, s katerim si zagotovite dišečo pisarno. Ima sistem za samodejno zalivanje, svetilko LED s časovnikom in nastavljivo višino. Po kaljenju mlade rastline prenesite v večje lonce, kjer bodo še naprej rasle.

 

Priprava zelene trate

Marca počakajte s košnjo trate, namesto tega jo očistite odpadkov, ki so se nabrali čez zimo. Nato preverite, ali je trata okužena z boleznimi. Pogosto se pojavijo plesen, gniloba in pepelasta plesen.

Marca je tudi čas, ko morate prezračiti trato in ji zagotoviti potrebna hranila. Če ni več nevarnosti pozebe, lahko začnete s spomladansko prezračitvijo. S tem se znebite zastirke in omogočite, da se vsa hranila iz naslednjega gnojenja učinkoviteje absorbirajo v tla. Po gnojenju je treba rastlino izdatno zaliti. 

Ko se temperature dvignejo nad 10 °C in trava začne rasti, lahko trato prvič pokosite. Vendar jo režite nežno in le do višine 5 do 7 cm. Priporočamo, da novo trato posejete aprila ali maja. Tla so v tem času dovolj vlažna in topla.
 

Cvetlični lok v romantičnem vrtu z vrtnicami in okrasnim mostom Okrasni vrtni most, RENAL

 

Spomladansko obrezovanje sadnega drevja in grmovnic

Za obilen pridelek sadja ne smete pozabiti na spomladansko obrezovanje dreves v marcu. Marca se obrežejo predvsem mlada drevesa, ne glede na vrsto. Odrežite kutine, ribez, kosmulje, robide in maline. Poleg obrezovanja je spomladi priporočljivo tudi cepljenje ali presajanje sadnega drevja, vendar počakajte do aprila.

Marca preverite tudi stanje dreves. Odstranite zgoščeno smrtonosno rast, prilagodite krošnjo v obliko čaše, obdelajte poškodovane dele, zalijte okoliško zemljo in drevesa poškropite s sredstvom proti mušicam in drugim škodljivcem.

Pozorni bodite tudi na drobno sadje. Jagode, kosmulje in ribez obdelajte, pognojite s kompostom in zadostno zalijte. Seveda odstranite poškodovane dele.
 

spomladansko obrezovanje dreves Ilustracija fotografija

 

Vzdrževanje vrtnega orodja

Pomladanska nega vrtnega orodja je pomembna, saj preprečuje poškodbe in obrabo ter podaljšuje življenjsko dobo orodja. Orodje najprej očistite, naoljite in nabrusite. Če ugotovite, da so nekateri deli vašega vrtnega orodja poškodovani ali obrabljeni, jih je treba zamenjati. Da bi zagotovili čim daljšo življenjsko dobo svojega vrtnega orodja, morate poskrbeti tudi za ustrezno skladiščenje. Orodje shranjujte v suhem in zaščitenem okolju. Idealna je na primer vrtna lopa, ki bo zaščitila tudi orodje, občutljivo na vlago.

Kovinska vrtna hišica v rjavi barvi z vrtnim orodjem Pločevinasta vrtna lopa za orodje, HAMAL TIP 2

 

Pregled vrtne hišice

Če že imate vrtno hišico, preverite njeno stanje in se prepričajte, da je v dobrem in varnem stanju za prihodnjo sezono. Odstranite vse, kar je v njem, in očistite njegovo notranjost prahu in umazanije. Uporabite milnico in krtačo za čiščenje. Pozorni bodite tudi na konstrukcijo, poiščite spoje, ključavnice in druge elemente, ki bi lahko bili obrabljeni ali poškodovani. Pred sezono vse zamenjajte.

Če je vaša vrtna hišica izdelana iz lesa, jo je treba spomladi impregnirati ali pobarvati z lakom za les. Lak ščiti les pred vlago in drugimi vremenskimi vplivi. V primeru kovinske hiše posezite po zaščitnih lakih za pločevino in kovino.

Preverite in očistite vrtno pohištvo ali orodje, ki ste ga shranili čez zimo, za prihajajočo poletno sezono.
 

 

Spomladanski mesec marec je za vrtnarje ključnega pomena, saj se takrat začne priprava vrta na naslednjo sezono. To je tudi čas, ko morate poskrbeti za rastline, ki ste jih posadili lani, in se pripraviti na sajenje novih rastlin. Če želite pridelati domače sadje, zelenjavo ali cvetje, začnite čim prej. Z naročilom naše ponudbe visokih gred, rastlinjakov, vrtnih dodatkov in hišic za vaš vrt lahko začnete že zdaj.
 

ponudba za vrtnarje iz Kondele