Kako se dobro naspati v poletnih mesecih

Kako se dobro naspati v poletnih mesecih

Poletni meseci prinašajo sončne dni, počitnice in prijetne temperature, vendar lahko prinesejo tudi nespečnost in utrujenost zaradi pomanjkanja spanja. V vročih nočeh ima večina ljudi slabšo kakovost spanja, zjutraj pa se prebujajo prepoteni. Če tudi vi spadate v to skupino ljudi, boste v tem blogu našli nekaj preprostih trikov, ki vam bodo pomagali dobro spati poleti.

Ženska sedi na postelji in se pred ventilatorjem zrači. Toplo ji je.

 

Ohranite hladno okolje

Naložite v kakovosten ventilator ali klimatsko napravo. Hladen zrak v sobi vam bo pomagal ohranjati prijetno temperaturo tudi ponoči. Če nimate klimatske naprave, vam bo pomagalo tudi odprto okno čez noč. Uporabljajte čepke za ušesa, da vas ne bo motil hrup z ulice. Čez dan imejte okna v spalnici zaprta z žaluzijami ali roletami, da se prostor čim manj pregreva.

 

Naložba v ležišče z nadzorovano temperaturo

Izberite ležišče z dobrimi termoregulacijskimi lastnostmi, ki omogoča pretok zraka in odvajanje znoja. Medtem ko so vzmetnice znane po tem, da so bolj zračne, so vzmetnice iz pene opremljene s posebnim klimatskim polnilom in lahko prav tako dobro uravnavajo temperaturo. Izberite ležišče s snemljivo prevleko, ki jo lahko po znojenju enostavno operete.

>>> Preberite si: Prednosti in slabosti različnih vrst vzmetnic

Siva oblazinjena postelja z belo odejo. Ima belo vzmetnico in bele vzglavnike.

 

Znižanje telesne temperature

Pred spanjem si privoščite hladen tuš ali osvežilno kopel. Tako boste znižali telesno temperaturo in se pred spanjem sprostili. Spite v lahki pižami s kratkimi rokavi in kratkimi hlačami. Za hladen občutek na koži vam priporočamo satenasto pižamo.

 

Uporabite primerno posteljnino

Izberite lahko in zračno posteljnino iz naravnih vlaken, kot sta bombaž ali lan. Ti materiali so zračni in vpijajo znoj. Za poletne mesece kupite tanjšo različico klasične posteljnine. Če je to za vas še vedno preveč, posezite po odeji.

Ženska leži na postelji in bere knjigo, pokrita s črno odejo. Na postelji so sive in bele blazine s sivo odejo.

 

Navadite se na reden urnik spanja

Poskusite vsak dan iti spat in se zbuditi ob isti uri, da se vaše telo navadi na reden vzorec spanja. Vročinski udar vam ne bo pomagal pri dobrem spancu, zato se izogibajte bivanju na soncu v času največje vročine in dejavnosti na prostem načrtujte za zjutraj ali zvečer.

 

Osvetlite spalnico z razpršilnikom vonjav

Aromaterapija je še en uporaben trik, ki vam bo pomagal dobro spati v poletnih mesecih. Nekatera eterična olja, kot so sivka, poprova meta ali mandarina, imajo hladilne učinke, ki lahko pomagajo znižati temperaturo v prostoru in ublažijo napetost v telesu.

>>> Preberite si: Kakšna je razlika med razpršilcem in vlažilcem?

Vklopljen difuzor na temni nočni omarici ob postelji.

 

Upoštevajte načela dobre higiene spanja

Poskrbite, da bo v vaši spalnici mirno in temno. Nekaj ur pred spanjem ne uživajte kofeina in alkohola. Te snovi negativno vplivajo na cikel spanja.

 

Tudi poleti lahko dobro spite, če upoštevate te preproste trike. Ohranite hladen zrak v spalnici, izberite pravo posteljnino in vzmetnico ter bolj kot kdaj koli prej poskrbite za redni urnik spanja. Ne dovolite, da vam vročina onemogoči počitek, in uživajte v poletju polni energije.