Kakšna je razlika med razpršilcem in vlažilcem? Prednosti in slabosti

Kakšna je razlika med razpršilcem in vlažilcem? Prednosti in slabosti

Preveč suho okolje nas pogosto sili v iskanje rešitev, kako si olajšati dihanje in se znebiti posledic suhega zraka, kot so glavobol, razdražena nosna sluznica, suhe oči in tudi astma ali ostale bolezni dihal. Najenostavnejša rešitev za ustrezno uravnavanje vlage v prostoru je uporaba razpršilca ali vlažilca. Poceni in učinkovita rešitev. Toda kdo se znajde v široki in pestri ponudbi razpršilcev? Kdo ve, kakšna je razlika med difuzerjem in vlažilcem? Mi se spoznamo in poznamo razlike. V tem članku bomo z vami podelili naše ugotovitve.

Vlažilec/difuzor, OLIO Vlažilec/difuzor OLIO

Kaj je vlažilec zraka?

Glavna in osnovna naloga vlažilca je, kot napoveduje že njegovo ime, zagotavljanje želene in ugodne vlažnosti v prostoru. Gre za napravo, ki jo napaja elektrika. Vlažilec je večji od razpršilca, vendar je še vedno dovolj kompakten, da ne bi v prostoru optično preveč izstopal.

Pri izbiri je potrebno poleg volumna pozornost nameniti tudi delovanju naprave. V majhnih prostorih bo zadostoval vlažilec z nižjo močjo. Če želite navlažiti večji prostor, se splača investirati v zmoglivejšo napravo.


Različni tipi vlažilcev

Vlažilci se delijo na ultrazvočne in parne glede na proizvodnjo pare. Bolj varčen tip je ultrazvočni ali tudi ultrasonični vlažilec. Deluje po principih ultrazvočnih valov. Ti vibrirajo kovinsko ploščo (oscilator) in vodo pretvorijo v meglo. Megla se potem s pomočjo prezračevalnega sistema porazdeli po zraku in tako lažje prodre v dihalni sistem. Ultrazvočni vlažilci so znani po tihem delovanju in nizki porabi energije. Njihova slabost je v tem, da so na ultrazvočne valove občutljive domače živali.

Parni delujejo po principu ustvarjanja pare. Spirala greje vodo, ki se potem v prostoru za vlaženje meša s hladnim zrakom in naprava jo potem spusti v ozračje. Tudi po ohlajevanju ostaja para dovolj topla, kar se odraža v temperaturi zraka v prostoru. Nekateri parni vlažilci so obogateni s senzorji, ki zmorejo izpuščeno paro prilagoditi temperaturi zunanjega zraka. Pri parnem vlažilcu je potrebno računati na višjo porabo energije.

Ultrazvočni aromatski vlažilec/difuzor,  SAXO Ultrazvočni aromatski vlažilec/difuzor, SAXO

Na kaj moramo biti pozorni pri uporabi

Če imate oslabljen imunski sistem ali ste nagnjeni k pogostemu obolevanju, bi vlažilec zraka moral biti del vaše opreme. Vlažilec potrebuje kvalitetno vodo. Preveč trda voda bo povzročila ustvarjanje vodnega kamna. Zato v primeru, da nimate dostopa do kvalitetne vode, računajte na to dodatno investicijo. Vlažilec ne zmore čistiti zraka, zato ga je dobro kombinirati s čistilcem zraka.

Če ga namestite na tla, mislite na površino vaših tal. Kot preventivo pred izboklinami priporočamo uporabo podloge. Vlažilec uporabljajte pri zaprtih oknih. Redno menjujte vodo in razkužujte rezervoarje. Pazite, da z vlaženjem prostora ne pretiravate, saj lahko to povzroči nastanek plesni. Če hočete vlažilec uporabljati tudi za aroma terapijo, se še pred nakupom prepričajte, ali je možno do vlažilca dodajati eterična olja. Vsi vlažilci temu namreč niso namenjeni.

Vlažilec/difuzor, svetel les/bela, FILO Vlažilec/difuzor, FILO

 

Prednosti in slabosti vlažilcev

PREDNOSTI SLABOSTI
+ ima večji volumen
+ izpušča paro, ki vlaži ozračje
+ pomaga umirjati dihalne težave
+ obstajajo različni tipi vlažilcev
+ električno napajanje
 
- večja poraba energije
- so glasnejši
- niso vsi namenjeni za uporabo eteričnih olj
- nujna redna oskrba
- za delovanje potrebujejo kvalitetno vodo
 

 


Kaj je razpršilec?

Razpršilec ima funkcijo osvežilca in vlažilca zraka. Deluje na napajalnik. Izpušča paro, ki vlaži zrak v prostoru. Za razliko od vlažilca je razpršilec namenjen predvsem širjenju edinstvenega vonja po prostoru. Razpršilci so na voljo v kompaktnih dimenzijah, v različnih dizajnih in barvnih izvedbah. Gre tudi za čudovit dodatek za dom, ki je dostopen vsakomur.

V ponudbi najdete tudi ultrazvočne razpršilce, ki delujejo po enakem principu kot ultrazvočni vlažilci. Izpuščajo hladno belo meglo, ki vlaži zrak. Pri ultrazvočnih razpršilcih je pomemben njihov volumen in velikost prostora, v katerem želite razpršilec uporabiti.

Ultrazvočni difuzor arome, modra, GILI Ultrazvočni difuzor arome GILI

 

Prednosti in slabosti razpršilcev

PREDNOSTI SLABOSTI
+ kompaktne dimenzije
+ tiho delovanje
+ idealni za aroma terapijo
+ pomagajo zmanjševati stres, sproščajo
+ na voljo v različnih dizajnih, vključno z LED osvetlitvijo
 
- nižja učinkovitost pri vlaženju zraka
- manjši volumen
 

 

 

Razpršilec in aroma terapija

Razpršilci so pogosto povezani z aroma terapijo. Splošno znano je, da lahko eterična olja ugodno vplivajo na naša čustva in da imajo vpliv tudi na naš živčni sistem. Olje v majhnih kapljicah dodajamo neposredno do vode. Na izbiro imate več dišečih olj. Razpršilci so pogosto opremljeni z LED osvetlitvijo, ki v določenih intervalih spreminja barvo. Ta funkcija pomaga pri ustvarjanju prijetne atmosfere.

Vlažilec/difuzor, svetel les/bela, FILO Vlažilec/difuzor FILO

Vpliv eteričnih olj

  • Sivka - zmanjšuje občutek tesnobe in depresije, odpravlja težave s spanjem
  • Mint, Eukaliptus – učinkuje pri težavah z dihanjem, pomirja telo in misel in ju pripravlja na spanje
  • Meta – odpravlja občutek utrujenosti, spodbuja koncentracijo
  • Vrtnica – deluje kot afrodiziak, spodbuja krvni pretok
  • Bazilika – lajša glavobole, vnetja zgornjih dihalnih cest, učinkuje proti plesni
  • Bor – spodbuja čute, pomirja, izboljšuje koncentracijo
  • Cedrov les - podpira emocionalno in fizično ravnotežje, zmanjšuje količino bakterij in virusov v ozračju
  • Kamilica - pomirja v stresnih obdobjih in pri depresiji, spodbuja kvaliteten spanec
  • Žajbelj - izvrstno vpliva na delovanje uma, pomirja tesnobo in vzbuja mir in spokojnost