Kako izbrati mizo in stol za prvošolčka: navodila in nasveti za opremljanje otroške sobe

Kako izbrati mizo in stol za prvošolčka: navodila in nasveti za opremljanje otroške sobe

Z začetkom šolanja se v otrokovem življenju zgodijo številne spremembe. Ena od teh sprememb je potreba po opremi sobe, v kateri se bo prvošolec učil, igral in počival. Da bi ta soba čim bolje opravljala svojo vlogo in otroku zagotavljala spodbude za razvoj, je pomembno izbrati pravo pohištvo in dodatke. V tem blogu si bomo ogledali, katero pohištvo in dodatki so najprimernejši za prvošolčka in zakaj so pomembni.

 

Študentska miza in stol

Šola je kraj, kjer se otroci učijo novih stvari in razvijajo svoje spretnosti. Zato je nujno, da imate v prostoru primerno učenčevo pisalno mizo in udoben stol, ki bosta najbolje poskrbela za zdravo rast otroka.

Značilnosti idealnega otroškega stola: otrok doseže tla s celim stopalom, nastavljiva višina, naklon sedeža rahlo naprej, ergonomičen, varen in udoben.

Značilnosti idealnega stola: z zadostno delovno površino za vse knjige in zvezke, primerne višine za otroka - komolci so pri pisanju pod pravim kotom, stabilni.

Prilagodljiv stol z oporo in pasi, ANAIS

 

Rastoče pohištvo

Če želite da bo otroško pohištvo zdržalo več let, vam priporočamo, da investirate v rastoče različice. Zlasti otroške stole, mize in postelje pogosto zamenjujemo, saj otroci resnično  rastejo. V naši ponudbi boste našli ergonomske stole za rast s številnimi dodatnimi funkcijami, pa tudi mizo za rast z rokovnikom, kavljem za torbo ali držalom za pisala. Izmed rastočih postelji priporočamo posteljo EUNIKA z nastavljivo dolžino od 125 do 205 cm.

 

Omarica za oblačila

Izbira dovolj velike omarice za oblačila je pomembna, saj bo otrok postopoma potreboval vedno več oblačil za prosti čas ali šolo. Garderobna omara mora biti pregledna in dobro organizirana, tako da lahko otrok oblačila vzame ven in jih pospravi nazaj.

 

Nočna omarica

Vsak otrok bo cenil nočno omarico. Z njo bo imel vedno pri roki knjigo za branje, svetilko ali kozarec vode. Izbira prave nočne omarice prispeva k otrokovemu udobju in občutku zasebnosti.

 

Regal in police

Za ureditev učnih pripomočkov, knjig, igrač in drugih stvari je priporočljivo imeti v sobi regal ali police. Pomagajo ohranjati red, hkrati pa otroku omogočajo, da ima stvari na dosegu roke in jih zlahka doseže.

>>> Preberite si: Najboljši 3 načini za pravilno namestitev police

Otroška polica, BARNIE

 

Ogledalo

Ogledalo je še en uporaben dodatek v sobi prvošolčka. Otroku je v pomoč pri oblačenju, urejanju in skrbi zase. Poleg tega ogledalo daje vtis večje sobe in ji doda več svetlobe.

Ogledalo je tudi koristno orodje za razvijanje otrokovega samospoznavanja. Pomaga mu prepoznati lasten videz, čustva in odzive, kar je pomemben korak pri samoidentifikaciji in oblikovanju samospoštovanja.

 

Oglasna deska ali tabla za pisanje

Na oglasno desko ali tablo za pisanje lahko zapišete pomembne opombe, priložite urnik ali zapišete otrokove sanje in misli. Pomaga razvijati ustvarjalnost in smisel za organizacijo.

 

Dekoracija in barvni elementi

Otroci imajo radi barvite in igrive sobe. Ustrezna izbira dekoracij in barvitih elementov spodbuja ustvarjalnost in veselje do učenja. To so lahko pisani plakati z vzorci, slikami živali ali drugimi priljubljenimi motivi. Svojo sobo lahko obarvate tudi z veselo preprogo ali drugimi svetlimi tkaninami.

Svetleča preproga, GLOVIS

 

Otroška sedežna vreča

Otroška sedežna vreča je lahko prijeten prostor za počitek in sprostitev po napornem dnevu v šoli. Otrok lahko tam prebere svojo najljubšo knjigo ali se samo raztegne in sprosti. Če v otrokovi sobi nimate prostora zanj, mu kupite nekaj mehkih blazin, iz katerih si lahko na svoji otroški postelji naredi "stolček". 

 

Organizatorji in zaboji

Organizatorji in zaboji so praktični pomočniki za vzdrževanje reda v sobi. Otrok se bo naučil postavljati stvari na svoje mesto in tako pridobil osnovne navade odgovornosti. Ponovno priporočamo, da izberete takšne, ki so barviti, spodbujajo otrokovo domišljijo in niso videti dolgočasni in sterilni.

Organizator za igrače, MAISIE

 

Izbira pravega pohištva in dodatkov za sobo prvošolčka je pomembna za njegovo udobje, organizacijo in razvoj. Iskanje pravega pohištva in dodatkov je lahko zabaven skupni projekt vas in vaših otrok. Okolje, ki spodbuja učenje in hkrati zagotavlja prijeten prostor za igro in sprostitev, je naložba v prihodnost vašega prvošolčka. Pri opremljanju si privoščite dodaten čas, da bo ta soba postala prostor, kjer se bo vaš otrok počutil varnega in srečnega.