Najboljši 3 načini za pravilno namestitev police

Najboljši 3 načini za pravilno namestitev police

Na fiksnih policah so razstavljeni naši najljubši predmeti, spominki in fotografije. V kuhinji jih uporabljamo za sistematično razporeditev kozarcev s sestavinami in začimbami. Police so praktičen dodatek k vsakemu prostoru, njihova namestitev pa je zelo preprosta. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj nasvetov, kako polico trdno pritrditi na steno.

 

Začetek: Priprava je pomembna

Polica je kupljena in ste že izbrali mesto, kamor jo boste obesili. Preden jo začnete pritrjevati na steno, je potrebna dejanska priprava.

Z detektorjem kablov in logičnim sklepanjem ugotovite, kje v steni so kabli napeljani. Običajno so nameščeni navpično (včasih pa tudi vodoravno) na predale in stenske luči. Glede na material, iz katerega je zgrajena stena, izberite ustrezno pritrdišče. Za lažja dela zadostuje akumulatorski izvijač, na primer pri vrtanju v mavčne plošče in porobeton. Za klasično zidanje lahko uporabite tudi električni izvijač, vendar je primernejši udarni vrtalnik. Za beton je najprimernejši vrtalno kladivo.

Glede na material morate izbrati tudi pravi sveder. Oznaka je navedena na embalaži. Če boste na primer za vrtanje luknje v zidake uporabili sveder za les, ne boste naredili luknje, poleg tega pa boste uničili sveder.

Zelo pomembna je tudi izbira pravih vijakov in zatičev. Pri pritrjevanju v opečne zidove uporabite vijake, ki prodrejo vsaj 50 mm v opečni zid, in plastične zatiče ustrezne velikosti. To velikost izberite tudi, če nameravate na polici shranjevati težje predmete. Za pregrade iz mavčnokartonskih plošč zadostuje globina 38 mm. Vijake pritrdite neposredno v stensko konstrukcijo ali v skrite nosilce, pripravljene za obešanje police. Da bi preprečili, da bi polica padla, lahko poskusite vijake zalepiti.

Najpogosteje se police pritrdijo na steno s sistemom, ki je že predpripravljen na polico ali pa je vključen v paket. V tem primeru preprosto sledite navodilom, izvrtajte luknjo, uporabite zatič ustrezne velikosti, pritrdite pritrdilni sistem na polico in obesite polico.
Vendar pa lahko polico pritrdite ali obesite tudi na več drugih načinov. Predstavili vam bomo tri od njih.

 

1. Nosilec v obliki črke L za namestitev na polico

Nosilci so na steno pritrjeni z daljšo stranjo, sama polica pa s krajšo stranjo. Dolžina pritrdilne roke določa najmanjšo višino med več policami, ki so druga nad drugo. To dimenzijo upoštevajte, ko načrtujete, kam boste postavili police.

Pri policah, krajših od enega metra, najprej privijte nosilce na polico. Nato pritrdite polico na steno, jo izravnajte z vodno tehnico in označite položaj lukenj za vijake za pritrditev nosilca. Izvrtajte luknje, vstavite zatiče in privijte polico.
Če je posamezna polica daljša od enega metra, je bolje, da nosilce najprej pritrdite na steno. Najprej privijte končni nosilec, nanj položite konec police in z vodno tehnico preverite, kje je treba priviti drugi nosilec. Nato med njiju pritrdite potrebno število dodatnih nosilcev. Na koncu nanje položite polico in jo pritrdite z vijaki.

 

2. Uporabite lepilo

Poleg tradicionalnih načinov pritrditve police na steno lahko poskusite tudi z manj tradicionalnim načinom, in sicer z lepilom. Takšna posebna lepila so dobila ime tekoči žeblji. Pri tem vam ni treba uporabljati orodja ali nosilcev, ki štrlijo izpod police.

Očistite območje na steni, kjer bo polica obešena, in odstranite prah ali umazanijo, da se lepilo pravilno prilepi. Površino stene očistite z raztopino mila in vode ter počakajte, da se posuši. Z drobnim brusnim papirjem zgladite površino police, ki jo je treba pritrditi na steno. Nato pobrušeno površino obrišite z mehko krpo. Če želite polico obesiti naravnost, z lepilnim trakom ali lasersko napravo označite ravno črto na steni. Lepilo nanesite po obodu police na strani, ki jo boste nato prilepili na steno. Polico pritrdite na steno v ravni liniji in pritisnite. Držite polico toliko časa, kot je priporočeno na embalaži lepila.

 

3. Police obesite na vrvi

Pri tej metodi je pomembna nosilnost stene, da se polica z bremenom ne iztrga. Bistvena je tudi izbira police. Izberite krajšo, saj se lahko daljša pod obremenitvijo upogne.

Od dolžine police je odvisno tudi število vrvi za obešanje. Običajno zadostujeta vrvi na obeh koncih police, če pa je polica daljša, si omislite še eno na sredini. Ker bo polica obešena z debelimi vrvmi, je treba v polico najprej izvrtati luknje, skozi katere bo napeljana vrv. Premer svedra mora biti enak premeru vrvi, da luknja ne bo po nepotrebnem velika.

Ko je polica pripravljena, skrbno izmerite luknje za zatiče na steni in jih označite s križcem. Za pritrditev police na vrv se uporablja očesce ali kavelj. Zato mora biti kakovosten in trdno držati. Izmerite vrv, na katero bo obešena polica, in jo napeljite skozi luknje. Na zahtevano dolžino dodajte rezervo za nastavitev vozla in višine. Po prvi obremenitvi je treba vrv najprej obesiti, šele nato je mogoče dokončno prilagoditi višino police. Police obesite na vrvi, vendar vozlov še ne zategujte. Preden trdno zategnete vozel, polico najprej poravnajte z vodno tehnico.

 

Polico lahko pritrdite na več načinov. Od vas je odvisno, ali se boste projekta lotili sami ali se boste obrnili na strokovnjake. Vsekakor so police praktičen kos pohištva, ki bo našel svoje mesto v skoraj vsakem prostoru.