Izdelajte pohištvo iz palet z nami

Izdelajte pohištvo iz palet z nami

Iz deske v desko, iz palete v paleto, obvladajmo svoje pohištvo! Da, tako preprosto je! Se tudi vi poigravate z idejo, da bi izdelali klop iz palet za svoj vrt, vendar si ne zaupate preveč? Če boste sledili našim navodilom, boste kmalu uživali v svojem lastnoročno izdelanem sedežu. Izdelava pohištva iz palet je preprosta, poceni in zabavna.

 

Kot pove že ime, je glavni element takšnega pohištva evropaleta. S tem izrazom ste se gotovo že srečali, vendar si podrobneje oglejmo, iz kakšnega materiala je. Europaleta je transportna paleta iz lesa, običajno pravokotne ali kvadratne oblike. Uporablja se za prevoz blaga, ki je na njej zloženo v skladu z določenimi pravili, da se zagotovi, da izdelki prevoz preživijo brez poškodb. Zato si oglejmo, kako starim rabljenim paletam vdihniti novo življenje in jih kar najbolje izkoristiti.

 

Katere materiale in orodja bomo potrebovali?

  • Europalete
  • kotomer
  • meter
  • vodno tehnico
  • lesne vijake
  • dleta
  • izvijač
  • kotni brusilnik
  • čopič
  • barva

Odgovorna priprava je vedno zagotovilo za odličen rezultat. Čeprav se na prvi pogled zdi, da imajo pripravljene palete enake mere, jih je treba izmeriti. Najlažje ugotovite, ali je treba prilagoditi širino ali dolžino palet, tako da jih zložite eno na drugo in jih primerjate. Najpreprostejšo obliko sedeža lahko ustvarite z uporabo samo treh palet - dve zloženi za sedeže in eno za naslonjalo. Želite klop s prostorom za shranjevanje? V tem primeru morate pustiti le osnovo palete brez sredinskih letvic. 

Dimenzije evro palet

Na koncu na dve zloženi paleti navpično pritrdite tretjo paleto, da nastane naslonjalo. Tako pripravljene in izmerjene palete se nato površinsko obdelajo. Za to uporabite brusilnik, ki bo delo opravil učinkoviteje in v veliko krajšem času, kot če bi se zanašali samo na brusni papir. Da bo les bolj odporen na vremenske vplive, površino obdelajte z barvo. S tem tudi poenotite videz sedežne garniture iz palet. Za nanos uporabite čopič ali ustrezen valjček. Priporočamo barvo, ki je primerna za zunanjo uporabo. Palete nato med seboj povežite s letvami, lepilom ali vijaki, ki jih nato pritrdite z maticami.

Vrtna sedežna garnitura iz palet z zelenimi blazinami, na sredini je miza iz palet.

 

Po delu z lesom je na vrsti oblazinjenje. Če želite uživati v največjem udobju, na palete položite mehke blazine ali vzglavnike. Spretne gospodinje jih lahko izdelajo same. Lahko pa se odločite za lažjo in hitrejšo alternativo - uporabite našo ponudbo udobnih oblazinjenih blazin za sedeže iz palet ARYO. Zaradi uporabljene tkanine so primerne tako za notranje kot zunanje prostore, ponujamo pa jih v šestih barvah.

Pohištvo iz palet je izjemno vsestransko. Najbolj uporabno je na vrtu, terasi, na balkonu ali pod nastreškem. Vendar pa je takšno pohištvo vse pogostejše tudi v naših domovih. Z njim lahko notranjostim dodamo poseben značaj. Poleg tega je to tudi način, kako v naše domove vnesti pridih narave.
 

Ženska pobarva palete na črno

 

Karkoli na paleti

Večina nas ob besedi pohištvo iz palet pomisli na vrtne sedeže. Vendar lahko palete uporabljamo na različne načine. Naj vas navdihnejo:

Sedenje iz palet

Na podoben način, kot ste izdelali sedežno garnituro iz vrtnih palet, lahko izdelate tudi kavč za dnevno sobo. Pri tem se ne bojte sprostiti svoje ustvarjalnosti. Nekaj izkušenj z izdelavo klopi ste že pridobili, zato se zagotovo lahko lotite tudi kotnega kavča ali kavča v obliki črke U.

 

Postelja za spalnico

Iščete resnično izvirno posteljo za svojo spalnico? Kaj bi rekli na posteljo iz palet? Njeno višino lahko uravnavate z dodajanjem dodatnih palet. Lesene palete se dobro kombinirajo z vsemi vrstami masivnega lesa, spretno pa jih bo dopolnila tudi iverna plošča, uporabljena na primer za vzglavje.

>>> Natančna navodila za izdelavo postelje iz palet najdete v tem članku.

Infografika o izdelavi postelj iz palet

 

Polica za dnevno sobo

Enostavno lahko naredite tudi polico za knjige, rastline ali kaj drugega, kar bi radi razstavili v dnevni sobi.

 

Mizica za kavo na kolesih

Vendar so europalete tudi idealen material za izdelavo izvirne kavne mizice. Miza je lahko na nogah, lahko pa nanjo pritrdite tudi kolesa. To bo dodalo mizici dodano vrednost, saj jo boste z lahkoto premikali iz kraja v kraj.

Miza za kavo iz eur palet na kolesih

 

Gugalnica

Za ljubitelje maksimalne sprostitve na terasi imamo nasvet. Za visečo gugalnico iz evropskih palet ni potrebna velika naložba. Tako lahko izdelate gugalnico poljubne velikosti. Za še več udobja in prijetnosti vam priporočamo, da gugalniku dodate mehke, pisane blazine.

 

Gojenje rastlin

Iz palet lahko naredite tudi konstrukcijo za gojenje cvetja ali zelišč. Poleg praktične funkcije boste na vrtu ali balkonu dobili tudi dekorativni element.