Postelja iz palet: Navodilo kako si jo lahko izdelati sami

Postelja iz palet: Navodilo kako si jo lahko izdelati sami

Euro Palete so postale simbol recikliranja in trajnostnega oblikovanja. Iz lesenih palet lahko izdelate poljuben kos pohištva. V tem članku si bomo posebej ogledali posteljo iz palet. Želite svojo spalnico poživiti z izvirno posteljo, ki je ne morate kupiti v trgovini? Začnite brati!

 

    1. KORAK: Izbira palet

Za izdelavo paletnih postelj z dimenzijami 120 x 80 cm se praviloma uporabljajo EURO palete. Zato so idealne za našo posteljo velikosti 200 x 160 cm. Pri nakupu palet izberite EURO paleto z oznako "A". To pomeni, da je nova, brez plesni in poškodovanih desk. Za izdelavo zakonske postelje potrebujete 7 kosov palet

Dimenzije EURO palet Dimenzije EURO palet


    2. KORAK: Merjenje in načrtovanje postelje

Ko imamo palete doma, jih prenesemo v prazno spalnico ali na drugo ravno površino, kjer jih razporedimo v približno obliko. Priporočamo, da 2 paleti postavite eno poleg druge po dolžini. Tako boste ustvarili podlago za posteljo širine 160 cm. Nato nanje od zgoraj priložimo 1 paleto, vendar jo obrnemo narobe - njen daljši rob se nasloni na 2 ožja (80 cm) roba že uporabljenih palet. Ostala nam je 40 cm velika luknja. Napolnimo jo s paleto, iz katere odrežemo 80 cm. Drugo nadstropje palet bo kopiralo prvo nadstropje.
 

Kako izdelati posteljo iz palet Navodila za izdelavo postelje iz palet

 

    3. KORAK: Prilagajanje palet

Da bi lahko nadaljevali z obdelavo palet, je treba odstraniti neenakosti in zmehčati površino. Odstranimo in zabijemo štrleče žeblje. Površino palet pobrusimo s tračnim brusilnikom, robove zaokrožite s skobeljnikom. Palete impregniramo s sredstvom za zatiranje škodljivcev in jih pustimo, da se posušijo čez noč. Palete nato pobarvamo z belo barvo za les. Pri izbiri se posvetujte s prodajalcem barv. Upoštevajte, da bosta potrebna vsaj dva nanosa in da se bo les sušil več dni.

Ženska barva palete z barvo Palete pobarvajte z izbrano barvo

 

    4. KORAK: Sestavljanje postelje

Ko se barva posuši, lahko začnemo zlagati palete. Na dnu palet so nalepljene nalepke iz filca, ki ščitijo tla pred poškodbami. Nato palete namestimo v spalnico in jih razporedimo v končno obliko. Za večjo stabilnost lahko palete povežemo z jeklenim trakom ali pa enostavno zavrtamo nekaj žebljev.

Naš nasvet: Imate sedeže iz palet? Pri nas lahko kupite blazine za palete po ugodnih cenah.

 

    5. KORAK: Zaključna obdelava

Ko je postelja pripravljena, je treba položiti ležišče. Vsa ležišča so primerna za posteljo iz palete, vendar priporočamo uporabo dveh ležišč za največje udobje in dolgo življenjsko dobo. Palete niso prožne kot običajne vzmetnice, zato lahko hitro povzročijo razjede zaradi pritiska na vzmetnici. Izognite se jim tako, da kot spodnjo vzmetnico uporabite vzmetnico z višino vsaj 18 cm. Nato lahko nanjo položite poljubno vzmetnico iz pene.

Postelja iz palet Postelja iz palet

 

     6. KORAK: Dodatki za posteljo iz palet

Spalnica ni samo postelja. Ob straneh so vam na voljo nočne omarice za odlaganje knjig ali družinskih fotografij. Ustvarite pravo vzdušje v spalnici s pravo osvetlitvijo in mehkimi okraski, kot so blazine, odeje ali krznene preproge.