5 slabih navad, ki uničijo vaše pohištvo: izogibajte se jim

5 slabih navad, ki uničijo vaše pohištvo: izogibajte se jim

Pohištvo je pomemben del naših domov. Poleg funkcionalnosti ima tudi estetsko vrednost. Zato je pomembno, da zanj redno skrbimo in se izogibamo navadam, ki bi ga lahko poškodovale. V tem blogu si bomo ogledali nekaj pogostih navad, ki vašemu domu jemljejo na lepoti.


1. Postavljanje vročih posod neposredno na površino

Pogosta navada, ki lahko poškoduje pohištvo, je postavljanje vročih loncev s štedilnika neposredno na kuhinjski pult. Visoke temperature pod lonci lahko povzročijo trajne poškodbe površin, kot so razpoke, deformacije ali zažiganje barve. Da bi se izognili tem težavam, vroče lonce vedno postavite na podloge.

Preberite si: Triki za nego vseh vrst površin


2. Neuporaba podložk za skodelice

Če ne uporabljate podstavkov, se na mizo zlahka nabere voda ali krogci od vroče skodelice. Večino teh madežev je mogoče zlahka odstraniti s takojšnjim brisanjem, madeži vina ali kave, ki bi jih dalj časa prezrli, pa ne bodo šli tako zlahka odstraniti. Poleg tega, če ste navajeni pijačo postavljati neposredno na kavč poleg mesta, kjer sedite, lahko morebitna razlitja trajno obarvajo kavč. Ponovno priporočamo uporabo steklenih podstavkov in trpežnih pladnjev za kavč.


3. Ignoriranje prahu

Prah in umazanija lahko postopoma poškodujeta površino pohištva. Če pohištva ne čistite redno, se prah nabira in ustvarja madeže, ki jih je pozneje težko odstraniti. Zato pohištvo redno čistite z mehko krpo ali krpico za prah. Tako bo vaše pohištvo dolgo časa ostalo v odličnem stanju.


4.Postavljanje pohištva v bližino radiatorjev ali oken.

Nobeno pohištvo ne mara temperaturnih sprememb in vlage. Zato ga umaknite stran od radiatorjev ali oken. Tako se boste izognili deformacijam površine, kot so razpoke ali mehurčki. Pohištvo v kopalnici je najbolj izpostavljeno povečani vlagi. Redno zračite ta prostor in pohištvo obdelujte s posebnimi laki.


5. Brez zaščite za oblazinjeno pohištvo

Nič ni lepšega, kot če se po dolgem delovnem dnevu vržeš na kavč ali v posteljo. Toda vašemu pohištvu to ni več tako všeč. Še posebej, če na njem sedite ali ležite v prepotenih oblačilih, drgnete njegovo površino ali pa pustite, da vaš hišni ljubljenček od veselja skače po njem. Tako se bo vaš kavč hitro obrabil, potemnel od umazanije in se na njem pojavile sledi odrgnin. Vedno imejte na sedežu odejo. Enako velja za postelje. Če še vedno radi ležite v postelji oblečeni za delo, zjutraj čez posteljo najprej odvrzite pregrinjalo, da posteljo in odejo zaščitite pred prahom in umazanijo z vaših oblačil.


Pohištvo je naložba v vaš dom, zato je pomembno, da ga zaščitite in ohranite v dobrem stanju. Izogibajte se tem slabim navadam in imeli boste pohištvo, ki bo dolgo trajalo in ohranilo svoj prvotni videz. Ne pozabite, da je preventiva vedno boljša od kurative, zato poskušajte biti previdni in obzirni do svojega pohištva.