Skrivnost popolnega pohištva: Triki za nego vseh vrst površin

Skrivnost popolnega pohištva: Triki za nego vseh vrst površin

Pohištvo je sestavni del naših domov, saj jim dodaja slog, udobje in funkcionalnost. Če želite, da bo vaše pohištvo videti dobro in vam bo služilo dolga leta, je pomembno, da ga redno negujete in vzdržujete. V tem blogu si bomo ogledali različne vrste pohištva in nasvete, kako ga najbolje negovati.

 

Pohištvo iz ivernih plošč

Pohištvo iz ivernih plošč je priljubljena izbira zaradi cenovne dostopnosti in širokega izbora modelov. Primerno je za skoraj vsak prostor, od spalnice do kuhinje in otroške sobe. Če želite kar najbolje skrbeti za svoje pohištvo iz MFD ali DTD, upoštevajte naslednje korake.

Redno čiščenje: Prah lahko odstranite s sesalnikom z mehkim nastavkom, sesalnikom za prah ali z brisanjem z mehko krpo. Če se želite znebiti površinske umazanije, uporabite vlažno krpo s čistilom, ki je na voljo na tržišču. Vendar površino temeljito osušite.

Zaščita pred vlago: Pohištva iz ivernih plošč ne postavljajte v preveč vlažne prostore. Če ste s tem pohištvom opremili kopalnico, jo redno zračite, da preprečite nabrekanje ivernih plošč.

Uporaba podložk: Da ne bi poškodovali površine, uporabljajte blazinice, kadar na pohištvo postavljate vroče ali mokre predmete.

 

Pohištvo iz masivnega lesa

Pohištvo iz masivnega lesa je trpežno in vzdržljivo, vendar zahteva posebno nego, da ohrani svojo lepoto in kakovost. Poleg tega se vzdrževanje razlikuje glede na to, ali imate lakirano, naoljeno, voskano ali pobarvano pohištvo. Iz masivnega lesa so izdelani skoraj vsi kosi znanega pohištva: postelje, garderobne omare, mize, komode in še veliko več.

Redno vzdrževanje: Prah z masivnega lesa odstranite s suho krpo, ki ne pušča vlaken. Madeže na lesu odstranite z izdelkom, ki je namenjen vaši vrsti masivnega lesa. Peno odstranite z vlažno krpo in osušite s suho krpo. Vedno brišite v smeri teksture lesa. Izogibajte se uporabi mokrih krp in agresivnih kemikalij.

Zaščita pred soncem: Pohištvo iz masivnega lesa postavite stran od neposredne sončne svetlobe. Zaradi sonca bi barva zbledela. Prav tako ga hranite stran od virov toplote.

Hidracija: Les redno oljite ali voskajte. Tako bo ohranil svoj sijaj in lepoto.

 

Oblazinjeno pohištvo

Oblazinjeno pohištvo notranjosti doda udobje in eleganco. Najpogosteje ga najdete v obliki sedežnih garnitur, foteljev ali oblazinjenih postelj.

Sesanje in brisanje: Prah, lasje ali dlake hišnih ljubljenčkov se dobro oprijemajo oblazinjenega pohištva. Zato je priročen kompaktni ročni sesalnik s krtačo za oblazinjenje. Za hitro odstranjevanje manjše umazanije uporabite navlaženo krpo.

Zaščita pred sončno svetlobo: Oblazinjeno pohištvo postavite stran od neposredne sončne svetlobe, da zmanjšate bledenje tkanine.

Zaščita pred madeži: Pri madežih ukrepajte hitro in uporabite ustrezna čistila za tkanine ali običajen detergent za posodo. Pred uporabo pa detergent najprej nanesite na nevidno mesto - nekateri lahko povzročijo spremembo barve tkanine. V primeru močnejše umazanije sedež ali stol obrišite. 

>>> Preberite si:  10 domačih ekoloških čistil

 

Kovinski in plastični ročaji

Kovinski in plastični ročaji so funkcionalen in dekorativen element pohištva. Njihova nega je zato pomembna in razmeroma preprosta.

Redno čiščenje: Kovinske in plastične ročaje očistite z mehko krpo, navlaženo z blago milno raztopino, nato pa jih obrišite s suho krpo.

Zaščita pred praskami: Izogibajte se uporabi ostrih predmetov in agresivnih kemikalij, saj boste s tem zmanjšali poškodbe površine.

Korozija in oksidacija: Pri kovinskih ročajih bodite pozorni na korozijo in oksidacijo. Če odkrijete znake rje, območje očistite in uporabite protikorozijsko zaščito.

 

Ne pozabite, da skrb za pohištvo ni le dolžnost, temveč tudi način, kako ohraniti njegovo vrednost in lepoto za prihodnja leta. Z upoštevanjem teh preprostih nasvetov lahko pohištvo ohranite v odlični kondiciji ter ustvarite udoben in eleganten dom.