15 idej za jesensko dekoracijo dnevne sobe

15 idej za jesensko dekoracijo dnevne sobe

Jesen prinaša s seboj nenadomestljivo vzdušje, polno barv, toplih napitkov in prijetnih večerov ob kaminu. Toda zakaj bi po jesensko vzdušje morali potovati v gore in koče? Tukaj je 15 idej, kako lahko svojo dnevno sobo spremenite v svoj jesenski raj.


1. Predlagajte pravo osvetlitev

Pravilna osvetlite dnevne sobe je pomembna ne glede na letni čas, vendar lahko jeseni in pozimi - ko dnevi postanejo krajši in se noči podaljšajo - dobra osvetlitev spremeni splošno razpoloženje in vzdušje v prostoru.

Ključ do uspešne sheme razsvetljave je zadostno število dodatnih svetilk, enakomerno porazdeljenih po prostoru. Od prijetnih namiznih svetilk na stranskih mizah do visokih talnih svetilk ob kavču ali naslanjaču - da ne omenjamo obilice svetlobnih verig - bodo vsi ti elementi delovali skupaj kot eno, zaradi česar bo prostor še bolj udoben.


2. Jesen na stenah

Če imate radi velike spremembe, prepleskajte stene v dnevni sobi. Če želite ustvariti pravo jesensko vzdušje, je dovolj da prebarvate le eno steno. Izberite barvo, ki bo najbolj v harmoniji z drugimi dodatki in pohištvom. Ničesar ne boste pokvarili s kremnimi odtenki, kot so kapuccino, mandelj ali alabaster. Na steno lahko narišete tudi jesenske vzorce, kot so puščice, odpadlo listje ali gola drevesna debla.

Za manj drzne imamo tukaj tudi nekaj nasvetov za jesensko dekoracijo sten. Na stene lahko obesite slike ali foto tapete z jesensko temo. Danes lahko kupite tudi odstranljive nalepke ali tapete za stene. K jesenskem vzdušju bodo prispevale tudi slike, izrezane iz lesa.


3. Okrasite svoje okenske police z darovi jeseni

Zaradi ogrevalne sezone na oknih ne bi smeli imeti živih rastlin in cvetja. Svoje zaklade v lončkih raje preselite dlje od neposrednega vira toplote na priročno stojalo za rože stran od radiatorja. Namesto njih na okensko polico postavite dekoracijo iz suhega cvetja, okrasnih trav in makovih glav. V dobri cvetličarni vam bodo takšno jesensko verigo naredili samo za vas natančno glede na vaše zahteve.  

Preberite: Kako gojiti zelišča skozi vse leto


4. Vonjajte jesen

Nič ne bo tako ustvarilo želenega vzdušja tako kot pravilno izbrana dišava. Jesen vam bo domov prinesla aromo jabolk in cimeta, pečene buče, medu, lesa ali mošusa. In na kaj vas jesen spominja? Izbirate lahko iz naše ponudbe dišečih sveč in razplamtite spomine na jesen.


5. Stavite na nevtralne barve

Če ste mislili, da nevtralne barve za dnevno sobo jeseni niso prava izbira, ste se zmotili. Tudi svetla dnevna soba, ki nima akcentnih barv, je še vedno lahko polna vizualne privlačnosti.

Ključ do privlačne dnevne sobe v nevtralnih barvah je dodajanje množice elementov. Pomislite na kose, ki pritegnejo pozornost, na primer kiparske vaze, blazine z vzorcem ali grafična preproga. S plastenjem teh predmetov bo prostor zaživel tudi pri uporabi le nevtralnih odtenkov.


6. Zagotovite udobje z oblazinjenim pohištvom

Vaša dnevna soba bi naj jeseni in pozimi postala zatočišče, ki vas bo objelo s svojo mehkobo in udobjem. Z obilico oblazinjenega pohištva in dodatkov, kot so masivni naslanjači, tabureji, pletene odeje in posteljne prevleke, bo vaš prostor izžareval toplino doma.


7. Dodajte več tekstur

Poleg vizualnih občutkov in vonjav morate v dojemanje jeseni vključiti tudi dotik. Različne rebraste teksture, pletenine ali odeje ne izpolnjujejo le oblikovalske vloge, ampak tudi ustvarjajo odličen kontrast gladkim stenam in pohištvu. Izberite teksturirane dodatke v zemeljskih barvah in z njimi ustvarite nedvomno jesensko vzdušje.


8. Združite jesen z nočjo čarovnic

 Jeseni v Evropi praznujemo praznik vseh svetih. Vendar pa je k nam prišel tudi trend rezanja buč in strašljivih okraskov iz anglosaških držav. Z naključno razporejenimi bučami za noč čarovnic po policah zagotovo ne boste ničesar zgrešili. Ravno nasprotno. Jesen že tudi mi povezujemo z oranžnimi glavami, čarovnicami in pajčevino. Naredite svoj dekor za noč čarovnic z lastnimi rokami in vključite svoje otroke, tako da bodo še bolj uživali v novem izgledu vaše dnevne sobe.


9. Navdihnite se z rustikalnim slogom

Prinesite v svoje stanovanje kos podeželja. Lepo rustikalno pohištvo je prava izbira za tiste, ki želijo biti blizu naravi skozi vse leto. Na prvi vtis izgleda robustno, v resnici pa s svojo preprostostjo in zgodovinskim videzom ustvarja občutek pravega doma. V rustikalni dnevni sobi ne sme manjkati elementov iz neobdelanega lesa, kamna ali brona, volne in krzna. Naravni materiali in odtenki naravnega lesa so ikonični tako za rustikalni slog kot tudi za jesen, zato je to obdobje super, da jih preizkusite. Kar pogumno - v naši ponudbi boste našli vse, od rustikalnega pohištva do umetnega krzna ali lesenih dodatkov.

Pohištvo za dnevne sobe KORA


10. Imate kamin? Zmagali ste

Če ima vaša hiša ali stanovanje kamin v dnevni sobi, je za jesensko vzdušje tako rekoč poskrbljeno. Verjetno nič ne vzbuja občutka dobrega počutja in toplote bolj kot zvok pokajočega lesa v kaminu. Vendar ne pozabite ohranjati okolice okoli kamina čiste, lesa pa urejenega. Pri tem vam bodo pomagala elegantna stojala iz kovanega železa, orodje za kamin in ostala dodatna oprema. Ogrodje kamina lahko okrasite s podobno jesensko girlando, o kateri smo govorili v 3. točki tega bloga.


11. Ustvarite si sproščujoč kotiček

Jesen je eden glavnih letnih časov za knjižne molje. Uživajte v vsaki strani svoje zgodbe v maksimalnem udobju, ki vam ga ponuja viseči stol. Dodajte mu še tabure, da raztegnete noge, priročno mizico, da bo skodelica čaja vedno na dosegu roke, in odejo za toploto. Voila! Vaš sprostitveni kotiček je tukaj.


12. Preoblecite vzglavnike in zamenjajte zavese

Poletne vzglavnike zamenjajte za tiste z jesenskimi barvami in vzorci. Rjavi, oranžni in zeleni odtenki bodo vaši dnevni sobi dali topel in prijeten videz. Poskrbite tudi za pravilno teksturo preoblek. Ponovno vam svetujemo, da izberete takšne, ki vas že ob pogledu vabijo, da se jih dotaknete.

Jesen je tudi odlična priložnost za zamenjavo zaves. Za razliko od poletnih, so za jesen in zimo bolj primerni temnejši odtenki z večjo gramaturo. Takšna sprememba je zelo preprosta in nič vam ne preprečuje, da bi se spomladi vrnili k svetlejšim in lažjim tkaninam.


13. Poudarite prijetno vzdušje s svečami

Preprosta rešitev, kako lahko še povečate udobje vaše dnevne sobe, je da prižgete nekaj sveč. Na policah lahko kombinirate vitke svečnike z družinami lampiončkov na tleh. Njihovo okolico okrasite z borovimi iglicami, storži, kipci ali krznom.


14. Na vrata obesite jesenski venec

Naj vaši sosedje vedo, da je k vam prišla jesen, in vaš dom je stilsko urejen prav v njenem duhu. Jesenski venec lahko kupite v cvetličarni ali pa ga naredite sami doma. Potrebujete samo osnovo s protja ali polistirena in vanj lahko vtaknete vse darove jeseni - borove vejice, suho cvetje, storže ali šipek. Venec, narejen na ta način, ne bo samo videti lepo, ampak bo vaše goste tudi pozdravil s svojo naravno aromo.


15. Na plano s termo lončki

Smo na koncu naših priprav na jesen. Zdaj vaša dnevna soba izžareva mir in toplino. Sprostite se na kavču, iztegnite noge in uživajte v pogledu na svoje delo s skodelico toplega čaja.

Ali ste vedeli? Termo lončki iz Kondele so izdelani ročno z dvojno steno, zaradi katere ohranjajo temperaturo pijače in preprečujejo poparjanje rok tudi pri dolgotrajnem držanju.


Jesen je čas toplote, barv in udobja. Izkoristite te ideje za dekor jesenske dnevne sobe in jo spremenite v prostor, kjer boste uživali v preživljanju časa s svojimi najdražjimi. Dodajte jesenski pridih svoji dnevni sobi in uživajte v tej neverjetni sezoni v s svojimi rokami ustvarjenem jesenskem raju.