Ali veste, katera zelišča preživijo v vaši kuhinji vse leto? Preverite!

Ali veste, katera zelišča preživijo v vaši kuhinji vse leto? Preverite!

VSveža zelišča so neprecenljiva sestavina za vsako kuhinjsko opravilo. Zeleni vrt v kuhinji vam omogoča dostop do svežih zelišč v vsakem letnem času, ne glede na to, ali je zunaj zima ali poletje. V tem blogu vam bomo predstavili nekaj preprostih idej za gojenje zelišč v vašem stanovanju in vam tudi svetovali, katera so za takšno gojenje najbolj primerna.

 

Kje v stanovanju gojiti zelišča

Okenska polica je idealen prostor za gojenje zelišč. Izberite okno, na katerem bodo zelišča dobila dovolj dnevne svetlobe. Izberite majhne lončke ali cvetlična korita z luknjami za odtekanje vode. Redno jih zalivajte in opazujte, kako hitro rastejo.

Zelišča v treh lončkih. En lonček je oranžen, drugi rjav in tretji bel. Ilustracija zelišč v kuhinji.

 

Gojenje na balkonu

Druga možnost je gojenje zelišč na balkonu. Pokrit balkon ponuja idealne pogoje. Če ga nimate, vam priporočamo, da zelišča gojite v majhnih balkonskih rastlinjakih, da jih zaščitite pred vremenskimi vplivi. Pozimi pa jih tudi pokrit balkon ne bo zaščitil pred zmrzaljo, zato zelišča postavite v stanovanje na svetlo mesto.

 

Vertikalno gojenje za manjše prostore

Če imate omejen prostor ali želite vrtnariti nekonvencionalno, lahko postavite navpični vrt. Uporabite lahko navpične police, stenske izreze ali viseče lončke. Z navpičnim vrtom lahko na manjšem prostoru vzgojite več zelišč, hkrati pa v kuhinjo vnesete pridih sodobnega oblikovanja.

Vertikalni zeliščni vrt na terasi. Ilustracija vertikalnega vrta

 

Izkoristite prednosti hidroponičnega gojenja

Če vas zanima sodobno gojenje zelišč, se lahko odločite za hidroponsko gojenje. Ta metoda omogoča gojenje rastlin brez uporabe zemlje, le v posebni hranilni raztopini. V hidroponičnih lončkih lahko gojite skoraj vsa priljubljena zelišča za kuhinjo. Nekateri hidroponski sistemi imajo celo samodejno zalivanje, kar olajša gojenje zelišč tudi tistim, ki pogosto potujejo ali pozabljajo na svoje rastline.

 

Kako gojiti zelišča pozimi

Postavitev zelišč na okensko polico neposredno nad radiator ni najbolje zanje. Pozimi zelišča premaknite stran od vira toplote. Da ne boste imeli naenkrat loncev po vseh omarah in mizah, izberite našo ponudbo stojal za rože. Izberite tisto, ki se najbolje prilega vaši notranjosti. Stojalo za zelišča postavite na sončno mesto in vsaj malo dlje od radiatorja. Če si stojala ne morete privoščiti zaradi omejenega prostora in pozimi zelišča vseeno puščate na okenski polici, jih redno preverjajte in zalivajte.

 

Uporaba LED luči 

V vašem stanovanju primanjkuje dnevne svetlobe? Ne glede na to, ali je to posledica letnega časa ali orientacije vašega stanovanja, bodo to težavo za vas rešile posebne LED luči. Svetila LED so za rastline energetsko varčna, hkrati pa rastlinam zagotavljajo optimalne svetlobne pogoje za rast.

Naš nasvet: Z BIOR-jevim pametnim sadilnikom s samodejnim zalivanjem in nastavljivo LED osvetlitvijo gojite zelišča kadar koli med letom.

Pametni sadilnik s svetlobo LED. Pametni cvetlični lonec BIOR

 

Katera zelišča gojiti v stanovanju skozi vse leto

Bazilika

Bazilika je odlična izbira za gojenje v zaprtih prostorih. To zelišče ima rado toplo okolje in sončno lego, zato ga lahko postavite na sončno okno. Ima intenzivno aromo in okus, ki odlično dopolnjujeta italijanske jedi, solate in omake.

Meta

Meta je še eno priljubljeno zelišče, primerno za gojenje doma. Ima svež in oster okus, ki se dobro poda k številnim pijačam, kot so čaj, limonade ali koktajli. Meta uspeva na zmerni sončni svetlobi.

Rožmarin

Rožmarin je trpežno in odporno zelišče, ki lahko dobro raste v zaprtih prostorih. Njegova značilna aroma in okus se dobro ujameta z mesom, krompirjem in pečenimi zelenjavnimi jedmi. Rožmarin ima raje sončno lego in dobro odcedno zemljo.

Koper

Koper ima blag in osvežujoč okus ter je idealen za gojenje v kuhinji. Njegovi poganjki se lahko dodajo juham, solatam in ribjim jedem. Koper potrebuje svetlobo, vendar lahko raste tudi v polsenci.

Peteršilj

Peteršilj je eno najpogosteje uporabljenih zelišč v kuhinji. Ima močno aromo in okus, ki izboljša številne jedi, vključno z juhami, omakami in mesnimi jedmi. Peteršilj ima raje svetlobo, vendar uspeva tudi v polsenci.

Timijan

Timijan ima izrazit in aromatičen okus, ki je odličen za jedi na žaru, pečenke in ribe. Rastlina potrebuje sončno lego in dobro odcedno zemljo.

Citronska melisa

Melisa ima prijeten limonin vonj in okus, ki je primeren za čaje, pijače in sladice. Gojimo jo na zmerni sončni svetlobi, vendar se izogiba neposrednemu popoldanskemu soncu.

Drobnjak

Drobnjak ima blag in čebulnat okus, ki je odličen dodatek k jajcem, krompirju in solatam. Je enostaven za gojenje in potrebuje le zmerno količino sončne svetlobe.
 

 

Uživanje svežih zelišč neposredno iz kuhinje lahko izboljša okus in aromo vaših jedi. Poleg tega je gojenje lastnih zelišč tudi trajnostna in ekonomsko upravičena rešitev. Zakaj bi se torej zanašali na posušena zelišča iz trgovine, če lahko uživate v svežini kar od doma? Naj vaš zeliščni vrt uspeva!