Vpliv barv na naša življenja

Vpliv barv na naša življenja

Barve na nas vplivajo na vsakem koraku. Ko gledamo oglase, se oblačimo, gledamo prometne znake in seveda doma. Na naše počutje doma imajo veliko večji vpliv, kot se morda zdi. Rdeča barva nas lahko navdaja s pozitivnimi občutki, vijolični odtenki prispevajo k ustvarjalnosti, modri in zeleni toni pa nas pomirjajo. S poznavanjem psihologije barv se boste doma počutili boljše. Ali celo perfektno. Kako barve vplivajo na nas v zaprtih prostorih? Kateri odtenek je najbolje izbrati za dnevno sobo, spalnico ali kuhinjo? 

Vpliv barv na naša življenja

 

Osnovna delitev barv

Barve lahko razdelimo v tri osnovne skupine: hladne, tople in nevtralne. V kategorijo hladnih barv spadajo vsi odtenki modre, zelene in vijolične barve. Na kakšen način hladne barve vplivajo na nas? Študije govorijo predvsem o njihovih pomirjujočih učinkih ali spodbujanju ustvarjalnosti in boljše koncentracije. 

Vendar priporočamo, da za notranjost izberete svetlejše, najbolje pastelne tone hladnih barv. V nasprotnem primeru lahko prostor deluje neosebno ali celo oddaljeno. 

Kaj pa tople barve? V skupini najdemo vse odtenke rumene, oranžne in rdeče barve. Drzne barve, ki v sebi nosijo živahnost, veselje in igrivost. To o njih pove tudi njihov "psihološki profil". Na primer rdeča barva - barva strasti, ljubezni, ognja - je energična, čustvena in celo ogrevalna. 

Oranžna barva pa nas polni s srečo, veseljem in kot zanimivost – zaradi vpliva oranžne barve v sobi je lahko človeška koža videti bolj živahna in zdrava. Rumena barva je optimistična, dobre volje, vabi k vzletu in drznim mislim. Svetli, umirjeni odtenki teh barv so spet primernejši za notranjost - za stene ali pohištvo. 

V kategorijo nevtralnih barv spadajo odtenki črne, bele in sive barve. Zlasti zadnji dve barvi sta odlična izbira za barvanje sten. Subtilno, a nenadomestljivo. Enostavno jih lahko kombinirate s pohištvom in dodatki ter tako ustvarite dom po svojih željah. 

 

Vpliv barv na naša življenja

 

Kateri prostori so primerni za tople barve?

Tople barve so popolnoma primerne za prostor, kjer želite, da je vse „živo“. V prostorih, v katerih je zaželen vrtinec energije, strasti ali navdušenja. Kuhinja, jedilnica, dnevna soba - prostori, ki so središče družabnega življenja. 

Rdeča barva je kot nalašč za kuhinjo, saj bo povečala Vašo strast do kuhanja in tudi apetit. Ne govorimo samo o barvanju sten, na primer rdeči hladilnik ali rdeči kuhinjski robot lahko poživita kuhinjo v nevtralnih ali zemeljskih tonih. 

Tako za rumeno kot oranžno barvo v notranjem oblikovanju velja eno osnovno pravilo: izogibajte se najbolj nasičenim in kričečim odtenkom v velikem obsegu. Za oranžno barvo izberite terakoto ali marelične odtenke, za rumeno pa pastelne. In kam z njimi? 

Oranžna in rumena sta barvi, polni življenja in optimizma, vendar z njima ni treba pretiravati. V dnevni sobi bo na primer izstopal rumeni fotelj RUFINO, Dopolnite ga lahko s smaragdno, sivo ali pa tudi z zemeljskimi toni. 

Oranžna barva se tako kot rumena najbolje poda v dnevne prostore - dnevno sobo, kuhinjo, jedilnico. Zložljiva kotna garnitura LEGAS v barvi terakote se lahko popolnoma ujame v dnevno sobo, ki je urejena v nevtralnih in naravnih barvah: bele stene, lesen parket, lesena miza. 

 

Vpliv barv na naša življenja

 

Hladne barve pomagajo pri umirjanju in boljši koncentraciji.

Spalnica, kabinet in tudi otroška soba. To so prostori, v katerih bodo hladne barve poskrbele za želeno vzdušje. Njihova skupna značilnost je, da lahko človeka pomirijo, mu omogočijo boljšo koncentracijo ali spodbudijo ustvarjalnost. 

Če bodo zeleno barvo predstavljale žive sobne rastline, je ne sme manjkati v nobenem prostoru. Elegantna smaragdna barva se dobro ujema s kombinacijo drugih barv - na primer z rozo - ali pa tudi samostojno v dnevni sobi, npr. v obliki smaragdnega kavča SOMY. Zelena barva pa vsekakor ne sme manjkati v otroški sobi ali kabinetu. Zelena barva pomirja človeško oko, zato se pogosto uporablja v bolnišnicah. 

Modra je odlična barva za spalnico in kabinet. Pomirja um, upočasnjuje dihanje in v temnih tonih, zlasti v spalnici, ustvarja zaželeno intimno vzdušje. V otroški sobi in delovni sobi pa je treba izbrati modro barvo, kjer je veliko naravne svetlobe. V nasprotnem primeru je lahko videti preveč hladno. Odličen primer je svetlo moder vrtljivi stol SELVA

Če zmešate živo rdečo in pomirjujočo modro barvo, dobite vijolično. Tako vpliva tudi na našo psiho: hkrati je živahna in pomirjujoča, zato je odlična za spodbujanje ustvarjalnosti. Vijolična barva je še posebej primerna za delovno sobo in otroško sobo. Stilsko in elegantno ter hkrati kot navdih Vam lahko posluži tabure GOBI.

 

Vpliv barv na naša življenja

 

Kaj pa nevtralne barve?

Nevtralne barve so nenadomestljiva in prevladujoča barva. Še posebej bela in svetlo siva. Ta dva odtenka lahko zlahka kombinirate s pohištvom in dodatki katerekoli barve. Bela je še vedno ena najbolj priljubljenih barv sten v domovih. Nič čudnega: vizualno poveča prostor, ga naredi svetlejšega in ustvari popoln občutek čistosti, nedolžnosti. 

Še ena prednost je, da z njo lahko igrivo kombinirate ne dve, temveč tri barve. Predstavljajte si: bele stene, lesena tla, smaragdni kavč, roza tabure, lesena miza, beli/sivi stoli in temno modri ali ciklamni dodatki. Siva ima podobne zmogljivosti. 

In črna? Čeprav jo pri nas povezujemo predvsem z žalostjo, lahko ob zmerni uporabi naredi veliko dobrega. Vendar se izogibajte črni barvi sten - prostor bo zaradi tega vizualno manjši in temnejši. 

Črna je v osnovi elegantna barva. V velikem preddverju lahko na primer črna tla s kovinskimi dodatki, ogledali in steklom naredijo veličasten, celo razkošen vtis. 

 

Ne glede na to, ali ste ljubitelj toplih ali hladnih barv, boste želene kose pohištva našli na naši spletni strani kondela.si.