Visoke cene energentov? Kako poceni, učinkovito in varno ogrevati svoj dom

Visoke cene energentov? Kako poceni, učinkovito in varno ogrevati svoj dom

Ste ob pogledu na današnje cene energentov nejeverno dvignili obrvi? Letošnja zima naj bi močno udarila po družinskih proračunih. Vendar pa obstaja veliko načinov za varčevanje z energijo in zmanjšanje stroškov ogrevanja. Pogovorimo se o ukrepih, ki vas ne stanejo nič, hkrati pa vam pomagajo obvladati plačila za energetske storitve! Predstavljamo vam novo izdajo našega bloga o zmanjševanju porabe toplote, ki smo ga razširili s še 2 učinkovitima nasvetoma.

Visoke cene energentov

 

Uravnavajte temperature v posameznih prostorih

Regulacija temperature v posameznih prostorih bo pripomogla k zmanjšanju stroškov ogrevanja. Zahvaljujoč radiatorjem lahko to storite z lahkoto. Na primer, v spalnici, kjer hodite le spat, imate lahko ves dan temperaturo okoli 18 °C. Enak ukrep naredite v prostorih, kjer ne preživite veliko časa, in kar naenkrat boste čez dan porabili 25 % manj energije. Nasprotno, cenili boste priporočeno dnevno temperaturo od 20 do 22 °C v dnevni sobi, otroški sobi in kopalnici.

 

gretje rok na radiatorju

Uporabite nočno ogrevanje 

Ponoči, ko običajno vsa družina spi pod toplimi oddejami, naj bo temperatura bistveno nižja. Priporočena nočna temperatura je 18 °C. Če so vsi člani gospodinjstva čez dan v službi ali šoli, lahko tudi takrat nadaljujete z nočnim načinom ogrevanja. Prihranili boste še več energije! 

 

Ne prekrivajte virov toplote

Če so radiatorji pokriti, se toplota slabše širi v prostor, termostat reagira, ogrevanje se vključi in stroški se povečajo. Čeprav jim ne bi bilo treba. Rešitev je preprosta – pred virom toplote naj ne bo pohištva. Sprejemljiva meja se začne približno meter od radiatorja. Prav tako pozimi ne sušite opranega perila na radiatorjih in ne uporabljajte dolgih in debelih zaves. Vaš družinski proračun vam bo hvaležen.

Kako prihraniti pri stroških ogrevanja in električne energije_infografika Raztegljiv kavč KAPRERA NEW

 

Naučite se pravilno prezračevati 

Najboljši način za učinkovito prezračevanje je sunkovito prezračevanje. Odprite vsa okna in balkonska vrata v domu, kar omogoča hitrejšo izmenjavo zraka zaradi prepiha, okna in vrata pa po dveh ali treh minutah zaprite. Zrak je svež, a se tla in stene niso utegnile ohladiti. Tako prezračeno stanovanje ali hišo boste zlahka ogreli. 

 

Preprečite izgubo toplote

Najučinkovitejši ukrep za preprečevanje uhajanja toplote je izolacija obvodnih sten stavbe. Obstajajo pa tudi drugi načini za zmanjšanje stroškov ogrevanja. Malenkosti, ki lahko prinesejo zanimive prihranke. Ena izmed njih je na primer tesnjenje rež na oknih in vratih. Zadostuje zvita odeja, lahko pa poiščete poseben tesnilni trak ali ljubke izolacijske plišaste živali. 

Dobro je vedeti: Morda vas bo presenetilo, a tudi vaša senčila lahko prispevajo k varčevanju s toploto. Ko se stemni, zaprite zunanje ali notranje žaluzije. Na ta način ustvarite izolacijski sloj na oknih, ki prepušča bistveno manj toplote.

Spalnica z dodatki za dom, odejo in preprogo Dodatki za dom in preproge za spalnico

 

Vrnite se nazaj na preproge 

Zima prihaja od nog. Poleg tega, da v mrzlih mesecih po tleh ne hodite bosi, vam bo prav prišlo, če svoja tla polepšate s stilskimi preprogami. Preproge na tleh bodo pripomogle k boljši toplotni izolaciji in povečale vaš občutek toplote. Pozimi izberite mehke preproge z dolgimi ​​dlakami ali umetnim krznom. Nekoč so bile preproge ponos in nekaj samoumevnega v vsakem gospodinjstvu, vrnite se k tej tradiciji in prihranite pri energiji!

 

Zavijte se 

Vašemu proračunu bo pomagalo, če se boste doma toplo oblekli. Obujte tople nogavice, skuhajte topel čaj v termovki ter oblecite jopico in dolge hlače. Takoj boste manjšali toploto na radiatorjih!  Zavijete se lahko tudi v naše grelne ali jagnječje odeje. Gledanje televizije ali branje knjig v hladnih večerih bo za vas prijetno tudi v dnevni sobi pri varčnih 18 °C. 

Ženska v visečem stolu BUBBLE z odejo in čajem Viseči stol BUBBLE