ZAGOTOVLJENA dostava do božiča in ZASTONJ nad 400 €

None

Visoke cene energentov? Kako poceni, učinkovito in varno ogrevati svoj dom

Ste tudi Vi ob pogledu na današnje cene energentov nejeverno dvignili obrvi? Letošnja zima bo po pričakovanjih močno obremenila družinske proračune. Vendar obstaja veliko načinov za učinkovito upravljanje in zmanjšanje stroškov ogrevanja. Kako to storiti? Rešitev ni le v velikih naložbah v rekuperacijo toplote ali izolacijo. Na prvi pogled preprosti in majhni ukrepi lahko prav tako zmanjšajo porabo energije. Ukrepi, ki Vas bodo stali največ nekaj evrov. Včasih so celo popolnoma brezplačni. Kako lahko poceni in učinkovito zagotovite in vzdržujete toploto v svojem domu?  

Visoke cene energentov

 

Uravnavajte temperature v posameznih prostorih

Priporočena temperatura v domu je med 20 in 22 °C. Vendar je treba jasno povedati, da je to priporočena dnevna temperatura. Ponoči, ko vsa družina običajno trdno spi, pokrita s toplo odejo, mora biti temperatura precej nižja. Zato lahko ponoči izklopite ogrevanje ali nastavite termostat na priporočeno nočno temperaturo približno 18 °C. 

K zmanjšanju stroškov ogrevanja bo pripomogel tudi nadzor temperature v posameznih prostorih. Zahvaljujoč radiatorskim glavam lahko to storite brez zapletenih termostatov. Na primer v spalnici, če greste samo spat, je lahko zgoraj omenjena temperatura okoli 18 °C ves dan. 

Enako storite v prostorih, kjer ne preživite veliko časa, in nenadoma boste čez dan porabili 25 % manj energije. V dnevni sobi, otroški sobi in kopalnici pa boste cenili priporočeno dnevno temperaturo. Če so vsi člani gospodinjstva čez dan v službi ali šoli, lahko nadaljujete z nočnim načinom ogrevanja skoraj ves dan, ter po potrebi ob prisotnosti v določenem prostoru, dvignete temperaturo na prej omenjenih 20 – 22°C. 

 

Visoke cene energentov

 

Ne zakrivajte virov toplote

Ukrep, ki bo prinesel znatne prihranke pri stroških ogrevanja - radiatorjem (in drugim virom toplote) omogočite, da prosto "dihajo". Da bi čim bolje izkoristili prostor, je v številnih domovih običajno, da se kavč postavi na primer pred radiatorje. Ali pa jih prekrijte z zavesami ali zastori ter občasno na njih tudi posušite oblačila. 

To so dejanja, ki premenijo družinski proračun, saj če so radiatorji pokriti, se toplota slabše širi v prostor, termostat se odzove, ogrevanje se vklopi in stroški se povečajo. Vendar je rešitev preprosta - pred virom toplote ne sme biti nobeden kos pohištva. Sprejemljiva meja se začne približno en meter od radiatorja. Prav tako pozimi ne sušite perila na radiatorjih in poskusite postaviti spuščene zavese na okensko polico. Družinski proračun Vam bo hvaležen. 

 

Visoke cene energentov

 

Kako pravilno prezračiti prostor

Redno in nadzorovano prezračevanje je pomembno v vsakem domu - še posebej v kurilni sezoni. Zagotavlja zdravo klimo v prostoru: svež, bolj vlažen zrak zamenja suh zrak, ki nastane zaradi ogrevanja. Zlasti naše sluznice bodo cenile svež zrak, uživale pa bodo tudi sobne rastline. 

Kako pravilno prezračevati prostore med ogrevalno sezono? Pozabite na neprekinjeno odprt ventilator, kot je v navadi poleti. To je nepotrebno zapravljanje. Najboljši način za učinkovito prezračevanje je udarno prezračevanje. Odprite vsa okna in terasna vrata v stanovanju, da se zrak zaradi prepiha hitreje izmenjuje, po dveh ali treh minutah pa okna in vrata zaprite. Zrak je svež, a tla in stene se še niso imele časa ohladiti. Tako prezračeno stanovanje ali hišo zlahka ogrejete.  

 

Visoke cene energentov

 

Preprečevanje uhajanja toplote

Najučinkovitejši ukrep za preprečevanje uhajanja toplote je izolacija zunanjih sten. Vendar obstajajo tudi drugi načini za zmanjšanje stroškov ogrevanja. Malenkosti, ki lahko prinesejo zanimive prihranke. Eden od njih je na primer zapiranje zaves, zunanjih in notranjih žaluzij ali rolet, ko se zmrači. Tako na oknih nastane izolacijski sloj, ki prepušča bistveno manj toplote. Vendar pa poskrbite, da spuščene zavese ne prekrivajo radiatorja. 

Drugi previdnostni ukrep je že omenjeno izogibanje uporabi ventilatorja v hladnih mesecih. Če prezračujete, to počnite v več delih. Če Vam je prevroče, prilagodite temperaturo ogrevanja. K preprečevanju uhajanja toplote lahko veliko pripomoremo s tesnjenjem vrzeli v oknih ali vratih. Zadostuje zvita odeja, lahko pa poiščete posebne tesnilne trakove ali prikupne izolacijske plišaste živali. 

 

Náš tip: Znižajte temperaturo v dnevni sobi takrat, ko se bliža večer, in ne, ko greste v spalnico. Oblecite si tople nogavice, privoščite si vroč čaj v naših termo kozarcih in se zavijte v mehko odejo. V naši ponudbi boste našli neverjetne odeje različnih stilov in materialov, ali pa specialne električne odeje XL. Gledanje televizije ali branje knjig ob dolgih hladnih večerih bo prijetno tudi v dnevni sobi pri skromnih 18 °C. 

 

Naše prednosti

95 % blaga je na zalogi

95 % blaga je na zalogi

Izvedite več
Dostava za nakup nad 400 Eur brezplačna!

Dostava za nakup nad 400 Eur brezplačna!

Izvedite več
100% varen nakup in možnost vračila kupnine

100% varen nakup in možnost vračila kupnine

Izvedite več
Izdelki, ki vas čakajo v primerjalniku: Primerjaj

Center za nastavitev piškotkov

  • Vaša zasebnost
  • Nujno potrebni piškotki:
  • Piškotki za učinkovitost:
  • Funkcionalni piškotki:
  • Piškotki za trženje: