Vintage slog: Kako z njim polepšati svoj dom?

Vintage slog: Kako z njim polepšati svoj dom?

Retro moda je še vedno v vzponu, pri čemer ne gre le za oblačila. Vintage slog je na prvem mestu tudi po priljubljenosti notranjega oblikovanja. Zakaj? Ker združuje čar preteklosti s prepoznavnim slogom in ustvarja prijetno okolje, ki je hkrati elegantno in nepozabno. Če ste tudi vi zaljubljeni v vintage slog, si preberite, kako z njim polepšati svoj dom.

 

Kaj je vintage slog?

Vintage slog je oblikovalski pristop k oblikovanju notranjosti, ki poudarja estetiko in elemente iz preteklosti, pogosto iz obdobja od dvajsetih do šestdesetih let prejšnjega stoletja. Ta slog poskuša ujeti vzdušje in značaj prejšnjih obdobij ter ustvariti vtis, da ima prostor svojo zgodovino in zgodbo. Vintage oblikovanje se pojavlja tudi v modi ali življenjskem slogu.

 

1. Začnite z barvami in vzorci

Prvi korak k ustvarjanju vintage vzdušja v hiši so barve in vzorci. Vintage slog pogosto vključuje umirjene barve, kot so pastelni, rjavi, sivi in bež odtenki.

Vzorci so še en pomemben element vintage sloga. Rože, črte in geometrijski vzorci lahko dodajo nostalgičen pridih. Uporabite jih na zavesah, blazinah, preprogah ali tapetah. Igrajte se z različnimi kombinacijami, da dosežete želeni vintage videz.

Set kuhinjskih aparatov, 5 kosov, roza, DOTS

 

2. Starinsko pohištvo in dodatki

Najizrazitejši element vintage sloga v notranjosti je starinsko pohištvo in dodatki. Starinski kosi imajo svoje zgodbe in značaj, ki bodo vašemu domu dodali dober odmerek izvirnosti.

Vintage pohištvo: Tudi v naši e-trgovini najdete pohištvo v starinskem slogu. Komode, nočne omarice., zofe, fotelji ali kovinske postelje. Ni se treba bati, posezite po pohištvu z romantičnimi vzorci, v pastelnih odtenkih ali z retro vzorci. Če iščete originalne kose iz prejšnjega stoletja, obiščite lokalne antikvariate ali bolšje trge in jim z lastnimi rokami povrnite lepoto ali jih prepustite v roke restavratorja.

Dodatki: Starinske ure, ogledala, svečniki, okrasni okvirji in vaze so ikonični dodatki vintage sloga. S pravo kombinacijo vzorcev in barv lahko ustvarite estetsko notranjost. Bela, pastelno rožnata ali siva se na primer odlično ujemajo s cvetličnimi vzorci, za barvne črte pa izberite eno barvo in jo uporabite na primer na stenah ali preprogi.

Kavči NOBLIN

 

3. Tekstil in tkanine

Tekstil in tkanine so neločljivo povezani s slogom vintage. Značilni so tradicionalni vzorci, kot so cvetje, čipke ali črte. Če si želite vintage občutka, v svojem domu obesite zavese, zložite blazine in ne pozabite na namizni prt z romantično vezenino. Nekaj drugih nasvetov za tkanine vključuje tudi volnene preproge, odeje ali kvačkane pregrinjala, ki jih lahko zavesite čez kavč ali fotelj.

 

4. Vintage razsvetljava

Osvetlitev je ključni element pri ustvarjanju vzdušja v prostoru. Če želite doseči starinski videz, izberite kristalne lestence, namizne svetilke s pridihom zgodovine ali starinske svečnike. Če želite biti ustvarjalni, lahko celo sami izdelate starinsko razsvetljavo iz starih oljnih svetilk ali lampijonov.

Set dveh svečnikov, črna/zlata, ARLOB

 

5. Brez kiča

Bistvo vintage ni v tem, da izkopate nekaj starih stvari z babičinega podstrešja in z njimi okrasite celotno notranjost. Če je prostor natrpan s starimi stvarmi, ki se med seboj ne ujemajo, je videti precej kičasto. Ne predstavljajte si, da boste police napolnili s starim porcelanom in s tem končali. Pri vintage slogu gre le za to, da najdete najboljše mesto za posamezne kose. Ne kombinirajte pohištva iz različnih obdobij, na primer tistega iz 90. let s tistim iz 50. let, pri čemer se držite ene barvne palete.  

 

Vintage slog je odličen način za izražanje vašega romantičnega sloga ali občudovanja zgodovine. Barve, vzorci, starinsko pohištvo in dodatki vam bodo omogočili, da ustvarite edinstveno in impresivno notranjost. Pri urejanju doma v tem slogu se ne bojte eksperimentirati in črpati navdiha iz preteklosti. Vaš dom bo postal prostor, ki bo poln zgodb in udobja.