Uživajte v toplini kamina : Kakšen les uporabiti in katere pripomočke boste cenili

Uživajte v toplini kamina : Kakšen les uporabiti in katere pripomočke boste cenili

Eno najboljših zdravil proti jesenski melanholiji in hladnemu vremenu. Popoln spremljevalec za dolge zimske večere, ki lahko nadomesti tudi televizor. Način, kako v celoti uživati v domači udobnosti. To je bistvo ognja v kaminu. Tudi najučinkovitejši radiator ne more nadomestiti toplote, ki jo oddaja kamin. To je zelo nenavadno. Toplota iz ognja prodre globoko v notranjost. Če želite, da bodo dolgi hladni večeri prijetnejši, smo pripravili nekaj nasvetov za nego Vašega kamina. S katerim lesom bo ogenj trajal najdlje? Kako očistiti črno steklo na kaminu? In kateri kosi opreme oz. pripomočkov Vam ne smejo manjkati? 

kamina

 

Kateri les je najprimernejši za kamin?

Kateri les je najboljši za ogrevanje? Vprašanje, ki si ga zastavljajo številni lastniki kaminov, peči ali krušnih peči. Eno od glavnih meril za drva je njihova kalorična vrednost. Višja kot je kalorična vrednost, manj lesa boste porabili za ogrevanje svojega doma ali hiše. Največjo kalorično vrednost ima les iglavcev, in sicer jelke, bora ter macesna. 

Vendar pa je zanj značilno tudi to, da poči in hitreje gori kot les listavcev. Tudi zato se mnogi lastniki kaminov odločajo predvsem za trde listavce: hrast, jelšo, jesen, pa tudi mehkejšo brezo. Ne glede na to, ali se odločite za ogrevanje kamina s trdim ali mehkim lesom, je pomembnejši drug vidik: vsebnost vlage v lesu. 

Bolj ko so drva suha, večja je njihova kalorična vrednost. Smrekov les je eden najhitreje sušečih se lesov in že po enem letu sušenja ima veliko kalorično vrednost. Če želite v celoti uživati v prednostih kamina, shranjujte drva - kakršnakoli drva - v suhem prostoru ali vsaj pokrita s streho. 

Da bi vam pomagali po najboljših močeh, naša ponudba vključuje prostorno stojalo za drva RANOL, ki ga lahko postavite ob kamin. Med letom se les v njem temeljito posuši, hkrati pa ustvarite zanimiv dekorativni element: z lesom obloženo steno. Ko nastopi prvi mraz, lahko takoj zakurite v kaminu. 

 

kamina

 

Črno steklo na kaminu? Tako ga očistite

Čeprav se na prvi pogled zdi, da kamin prinaša le užitek, se včasih pojavi kakšna nevšečnost. Morda je najpogostejše črno steklo na kaminu. To ni redkost in na srečo ni nerešljivo. Kako torej očistiti steklo na kaminu? 

Poskusite preprost, učinkovit in poceni način. Vzemite kuhinjsko brisačo ali časopis, ga namočite v čisto vodo in nanj nanesite droben pepel iz kamina. Izogibajte se oglju, ki bi lahko opraskalo steklo. S to posebno krpo s krožnimi gibi obrišite celotno steklo na kaminu. 

Nato " pepelno čistilo" obrišite s čistim, suhim časopisom ali kuhinjskimi brisačami. Voila, končano! Seveda lahko to storite tudi s posebnimi čistili za steklo. Vendar ne bodite presenečeni, če boste imeli več dela kot pri čiščenju s pepelom.

 

kamina

 

Uživajte v dolgih večerih ob kaminu

Imate majhne otroke in se bojite kuriti v kaminu ali peči, da se ne bi opekli? Ne čakajte, da odrastejo. Proizvajalci dodatne opreme razmišljajo tudi o teh majhnih in velikih podrobnostih - pri nas boste našli priročen zaslon za kamin KAIRA. S tem ne boste ustvarili le varnega območja za otroke, temveč boste ob odprtem kaminu poskrbeli tudi za to, da na tla ali preprogo ne bo priletel noben kos žerjavice. 

Košara za drva bi morala biti obvezna oprema vsakega ljubitelja posedanja ob prižganem kaminu. V naši kategoriji „kamini in peči“ lahko najdete več vrst: kovinske košare za les, lesena stojala, pa tudi kovinski voziček za drva RATER. Tako lahko les prevažate ne le en večer, temveč tudi več dni zapored.

Neprecenljiv pomočnik pri čiščenju kamina, obračanju hlodovine v kaminu ali "igranju" z intenzivnostjo ognja je naš komplet kovanih orodij za kamin MUKO: grebljica, metlica, lopatica, kaminske klešče in praktično stojalo. Ali potrebujete še kaj? 

Pripomočke za kamine in peči, s katerimi bodo Vaši večeri pred gorečim kaminom prijetnejši, Vaše delo pa lažje, najdete na kondela.si