Svetloba, voda in ljubezen: Kako spomladi skrbeti za sobne rastline

Svetloba, voda in ljubezen: Kako spomladi skrbeti za sobne rastline

Spomladi se narava prebudi - tudi tista pred našimi vrati. Sobne rastline in rože po zimi spet rastejo, puščajo nove liste ali cvetijo. Rastlinam lahko pomagamo čim bolje izkoristiti to obdobje, če jim zagotovimo pravo nego. V tem članku bomo predstavili ključne korake, s katerimi boste poskrbeli, da bo vaša domača džungla videti lepo in zdravo.
 

 

Čiščenje

Spomladansko čiščenje mora biti vaša prva naloga. Preverite, ali so rastline preživele zimo in so zdrave. Liste popršite z vlažno krpo, manjše rastline lahko stuširate. Odstranite vse odmrle liste ali poganjke. S čiščenjem rastlin jih bomo osvetlili in spodbudili fotosintezo.

ženske čistijo hišno rastlino Ilustracija fotografija

 

Več zalivanja

Vaše zelene rastline so po zimi žejne. Zato jih v prvih tednih pomladi zalivajte bolj intenzivno - to pomeni, da jih zalivajte enako pogosto, vendar z več vode. Vendar ne smete pretiravati. Podlaga se mora med zalivanjem dobro posušiti. Ali je čas za zalivanje, lahko ugotovite tako, da s prsti poglobite zemljo do globine približno 3 cm.Če je zemlja še vedno mokra, prestavite zalivanje na pozneje.

Zalivanje sobne rastline v loncu Ilustracija fotografija

 

Premestitev cvetja

Pomlad prinaša več sonca, kar je dobra novica za rastline, ki iščejo sonce, in slaba novica za tiste, ki imajo raje delno senco.  

Rastline, ki imajo rade sonce, kot so orhideje, bodo z veseljem stale na neposrednem soncu.

Večino rastlin poskušajte zaščititi pred neposredno svetlobo. Pred okno postavite svoje najljubše rastlince, katere sonček obožujejo. Praktična rešitev so stojala na rože, ki jih lahko postavite kamor koli v sobi in rože vas ne bodo motile na okenski polici.

3 sobne rastline v rjavih lončkih na polici s fotografijami SAVINI pokrovi za lonce, komplet 3

 

Večja vlažnost

Čeprav je pomlad že v zraku, je večina domov še vedno ogrevanih. Vklopljeni radiatorji in topel zrak so vzrok za suh zrak, ki ni škodljiv le za nas. Številne priljubljene sobne rastline izvirajo iz tropskih območij in za zdravo rast potrebujejo povečano vlažnost. To lahko na primer dosežete tako, da okoli rastlin razpršite vodo ali zraven postavite vlažilnik zraka.

Sobne rastline v črnih in zlatih lončkih na črni polici Lonci in embalaža v črni barvi

 

Rezanje cvetja

Pozimi se lahko pri rastlinah pojavijo nezdrave vejice, rumenenje ali sušenje listov. Od marca do maja je idealen čas za njihovo pomlajevanje. Kako to storiti? Odrežite vse odmrle liste in veje ter odščipnite rjave robove listov. Odmrle cvetlične grede lahko obrežete do osnove rastline.

Ženska kleči ob cvetlični gredi in neguje rože Dvignjena cvetlična gredica, MONTO

 

Presajanje rastlin

Pomlad je najboljši čas za presajanje sobnih rastlin. V tem obdobju imajo največ energije, da poganjajo nove korenine. S ponovnim sajenjem boste spodbudili novo rast in jim zagotovili dovolj prostora za rast. Včasih cvetja sploh ni treba presaditi v nov cvetlični lonec, temveč je treba le zamenjati gojišče.
 

Presajanje majhnih zelenih rastlin na mizo Ilustracija fotografija

 

Vendar spomladi ne presadite samodejno vseh sobnih rastlin, temveč le tiste, ki to potrebujejo. Nekatere sovražijo, ko jih izvlečete iz zemlje, in si morda težko opomorejo od šoka. Kako veste, ali jih je treba presaditi?

  • Korenine rastejo z dna ali z vrha lonca.
  • Lonec je videti, kot da bo počil.
  • Voda se pretaka skozi podlago brez izcejanja.
  • Korenine rastejo v loncu v krožnem vzorcu.
  • Rastlina odmre in ne požene novih listov ali stebel.
Set vrtnega orodja med cvetjem Komplet vrtnega orodja VERDE, 3 kosi

 

To vam bo šlo od rok: Komplet vrtnega orodja omogoča enostavno presajanje sobnih rastlin. Ročaj je izdelan iz naravnega lesa, podaljški pa iz jekla. Delo s tem orodjem bo enostavno in udobno.

 

Prehrana rastlin in gnojila

Spomladi se za rastline začne sezona za rast, zato je to odličen čas, da jih znova začnete gnojiti.

Ne pozabite, da se pravkar prebujajo iz zimskega spanja. Zato je dobro, da jih začnete gnojiti postopoma. Polni odmerek hranilnih snovi je lahko zanje prevelik šok.

Če uporabljate tekoče gnojilo, začnite s 1/4 ali 1/2 odmerka in ga do poletja počasi povečajte do polne količine. Priporočam tudi uporabo organskih izdelkov namesto sintetičnih kemičnih.

Sobno cvetje in rastline v enem modrem in treh belih loncih Cvetlični lončki

 

Nadzor škodljivcev

Spomladanske temperature lahko privabijo škodljivce in bolezni.  Zato rastline temeljito preglejte in ne pozabite na spodnjo stran listov, stebla in listne pazduhe.  

Če odkrijete kaj nenavadnega, takoj ukrepajte. S tem zmanjšate morebitne poškodbe in okužbe drugih rastlin. V vrtnarskih potrebščinah boste našli naravna ali kemična sredstva za določene škodljivce. Upoštevajte priporočila proizvajalca.