Ste kdaj nerodno odbili kos pohištva? To je način, kako ga preprosto popraviti

Ste kdaj nerodno odbili kos pohištva? To je način, kako ga preprosto popraviti

Se spomnite občutka, ko ste domov prinesli nov kavč ali postavili novo steno v dnevni sobi? Pohištvo je dihalo z novostjo, bilo je videti krhko in bali ste se ga dotakniti, da ne bi pustili grdih sledi na vratih ali steklu na kavni mizici. Leta so minevala, v stanovanju se je živelo, pohištvo se je uporabljalo in nemalokrat je prišlo do "nesreče". Tudi če pohištva niste poškodovali, je pustošenje časa zagotovo naredilo svoje. Ali ste ljubitelj samopomoči ali ste bolj tip, ki poškodovano pohištvo raje zamenja z novim? Vendar vam tega ni treba! Tukaj je nekaj priročnih nasvetov za manjša popravila.


Škripajoča vrata v stanovanju

Tudi vas moti nadležen zvok, ki ga povzročajo notranja vrata ali vrata kuhinjskih omaric? Rešitev je zelo preprosta. Vse, kar potrebujete, je mazivo v razpršilu. Običajno se prodaja v pločevinki z dolgim plastičnim aplikatorjem. Usmerite ga na tečaje in razpršite. Vrata potisnite naprej in nazaj, da mazivo pride na pravo mesto.
Če to ni pomagalo, si pomagajte z vazelinom. Vrata previdno premaknite s tečajev in premažite z vazelinom mesta, kjer se bodo vrata prilegala. Uporabite lahko tudi mineralno olje. Nato samo namestite vratno krilo nazaj in večkrat preverite, ali je bilo mazanje zadostno. Za odstranitev škripajočih tal potrebujete električni vrtalnik, ustrezne svedre za vrtalnik, majhne vijake za les in kit za les. Preden kar koli storite, morate ugotoviti, katera letvica povzroča škripanje.

Če zgornji postopek ne deluje, lahko v tečaj vstavite kos papirja ali drugega materiala, da preprečite preveliko zračnost v tečaju. S tem bo odprtina tesnejša in bo preprečila nihanje in s tem škripanje ob vsakem premiku vrat. Papirnato kroglico lahko v odprtino zlahka vstavite na primer z običajnim izvijačem.


Škripajoča lesena tla

Lesena tla začnejo sčasoma škripati. Les se zaradi podnebnih sprememb širi in krči. To stalno gibanje postopoma sprošča spoje med deli tal. Hodite po mestih, kjer se sliši škripanje. Če ste že ugotovili, katere letvice škripajo, z vrtalnikom izvrtajte luknjo skozi ploščo v tla. V izvrtano luknjo izvrtajte vijak za pritrditev plošče na podlago. Ne smete ga izvrtati pregloboko, saj bi potem imeli več dela s cementiranjem mesta popravila. Odprtino za vijake zapolnite z lesnim kitom, vedno v barvi, ki se najbolj ujema z odtenkom tal. V nobenem primeru ne pobrusite tesnilnega premaza. Z brušenjem bi uničili lak na lesu.


Pokvarjen predal v kuhinjski omari ali komodi

Zelo pogost pojav. Preprosto preobremenite predal ali ga med odpiranjem močneje potegnite. Najpogosteje se sprednja stran razrahlja. Še hujši primer je, če se razleti celoten predal. Kako ga popraviti? Najprej odvijajte ročaj in sprednjo stran predala. Preverite, ali ni popolnoma poškodovan. Če se odlomi del laminata, ga lahko popravite s kitom za les.
Pri lepljenih spojih lahko lepilo sčasoma vremensko vpliva in izgubi kakovost. To povzroči, da se stranice predala ločijo. V tem primeru priporočamo, da predal razstavite. Na robove nanesite ustrezno količino visokokakovostnega lepila, da se deli zlepijo. Priporočamo uporabo trakov, ki bodo držali dele skupaj, medtem ko se lepilo suši. Popravilo pritrdite tako, da v robove zabodete žeblje.


Popravilo površine pohištva v visokem sijaju

Visok sijaj je zelo priljubljen na pohištvu, vendar je dovolj le malo neprevidnosti, da se na pohištvu naredijo brazgotine. Za visok sijaj je najboljša izbira akril. Lepotne napake je mogoče zlahka prekriti. Vzemite stekleničko z vodo v razpršilu, navlažite poškodovano mesto in ga obrusite z zelo finim brusnim papirjem. Nanesite abrazivno pasto in s krpo polirajte površino do popolnosti. Pohištvo nato spolirajte s klasičnim čistilom.

Kuhinja Aurora


Odlepljeni trakovi na robovih

Originalni robni trakovi se lahko lušči ali popolnoma odlepi, zlasti zaradi višjih temperatur ali mehanskih poškodb. Obstaja več načinov, kako prilepiti stari trak, če se je delno odlepil. Uporabimo novo lepilo in ga pritisnemo, lahko pa originalno lepilo segrejemo s sušilnikom za lase ali likalnikom, ali pa trak preprosto prilepite s kontaktnim ali vročim lepilom. Druga možnost je, da v celoti odstranite originalni trak in ga nadomestite z novim.
Površino roba zbrusite ravno. Nato desko pritrdimo v primež, nanjo namestimo trak, na trak položimo čist papir, da se ne opeče na površini, in jo preženemo z vročim likalnikom. Železo segrejemo skoraj do najvišje temperature. Ko se trak ohladi, ga s trdnim ravnim predmetom (kuhinjskim nožem ali tupo stranjo pilice) odlomite, odrežite robove in na koncu ostre robove ročno obrusite s finim lesnim brusnim papirjem.


Kako narediti luknje v steni

Poškodovane stene, luknje za žeblje, žlebove v ometu in razpoke v steni se popravijo z ometom ali akrilnim kitom ali kitom iz lateksa, ki se nanese s slikarsko lopatico. Po fugiranju popravljeno območje zgladite z mokrim čopičem ali pa popravljena območja na steni obrusite z drobnim brusnim papirjem. To metodo zaključne obdelave sten pred barvanjem lahko uporabite tako na strganih kot tudi na nestrganih stenah.


Če smo vam vlili pogum, smo veseli, saj je bil to naš namen. Z malo spretnosti lahko tudi vi popravite vrata ali tečaje. Kar se enkrat naučite, ne boste nikoli pozabili. Kako ponosni boste, ko bodo vrata nehala škripati in bodo luknje v steni po vaši zaslugi izginile. Zato se lotite tega!