To so nekatera najboljša ležišča. Katero vam ustreza?

To so nekatera najboljša ležišča. Katero vam ustreza?

Vzmetnica, na kateri ležite vso noč, ima odločilen vpliv na stanje in razpoloženje, s katerim se zbudite zjutraj. Pogosto vstanemo utrujeni, omotični, z občutkom, da smo vso noč delali ročno. Pa vendar je za to potrebno tako malo. Prenehajte spati na preležani vzmetnici. Zamenjajte staro vzmetnico z novo, ki je kakovostna in ima lastnosti, ki ustrezajo vašim potrebam in zahtevam po udobju. Vzmetnice, pena, lateks. Katera je prava?

 

Penasta vzmetnica

Za izdelavo vzmetnic iz pene se uporabljajo različne vrste pene - PUR pena, RE pena, hladna HR pena, spominska pena.

PUR pena je zelo priljubljena pri izdelavi ležišč. Vzmetnica iz PUR pene je sprva trša, vendar z uporabo postane udobnejša, ne da bi izgubila volumen. Zaradi svojih ortopedskih in protialergijskih lastnosti so zelo priljubljeni. Poleg tega so lahki in jih je zato enostavno uporabljati. Največja prednost te pene je njena odpornost proti preležaninam, ki so najpogostejši razlog za zamenjavo ležišča.

RE pena je reciklirana razrezana pena, ki se proizvaja z lepljenjem različnih materialov, predvsem hladnih pen, pen PUR in pene flexifoam. Posamezni kosi se združijo s stiskanjem pod visokim pritiskom. RE pena daje ležišču večjo togost, kar povečuje tudi njegovo nosilnost.

 

HR pena se imenuje tudi hladna pena. Ima visoko elastičnost in prožnost ter te lastnosti ohranja skozi celotno življenjsko dobo. HR pena ima odprto celično strukturo, ki zagotavlja visoko zračnost. Visoka prilagodljivost HR pene omogoča odlično namestitev na rešetke.

Vzmetnice iz spominske pene so primerne za uporabnike, ki cenijo udobje, hkrati pa trpijo zaradi bolečin v hrbtenici in sklepih, stresa in mišične napetosti. Termoelastična pena se aktivno prilagaja obliki telesa in ga minimalno obremenjuje, tako da se mišice lahko sprostijo in si odpočijejo. Vzmetnica iz termoelastične pene pripomore k boljši cirkulaciji, zmanjšuje nočno premetavanje in obračanje ter zagotavlja miren nočni počitek.

 

Vzmetnica z vzmetjo

Vzmetnice so izdelane v kombinaciji z različnimi penami ali s kokosovo ploščo.

Princip te vrste vzmetnice je vzmetno jedro, v katerem so vzmeti med seboj povezane. Vzmetno jedro ležišča z enostransko kokosovo ploščo je na eni strani običajno obloženo z lateksirano kokosovo ploščo, poliuretansko peno T25-15 mm in stisnjenim filcem, na drugi strani pa s plastjo stisnjenega filca in poliuretansko peno T25-20 s povečano elastičnostjo.Kokosova deska je izdelana iz naravnih kokosovih vlaken. Ta vlakna so pridobljena iz vlaknaste prevleke kokosovega oreha.

Vzmeti Bonel v obliki peščene ure so povezane z jekleno tuljavo in zagotavljajo enako trdoto ležišča skozi leta uporabe. Zaradi tega so ena najbolj vzdržljivih vzmetnic. Močna vezalna struktura preprečuje, da bi vzmeti izskočile in hitro poslabšale kakovost ležišča. Vzmetnice z vzmetmi bonell zagotavljajo telesu čvrsto oporo pri ležanju, z razdelitvijo na cone pa pridobijo ergonomske lastnosti. Zaradi velike zračnosti je preprečeno razmnoževanje mikroorganizmov, kar še posebej cenijo alergiki.

 

Pri vzmetnicah z žepkastimi vzmetmi je jedro sestavljeno iz visokokakovostnih žičnih vzmeti. Vsaka vzmet je obdana z zaščitno torbico, ki poveča elastičnost in prilagodljivost ležišča, zaradi česar vzmeti delujejo podobno kot vodna postelja. Poleg lastnosti, ki jih ima klasična vzmet bonell, vrečasto vzmetenje dodaja boljše ortopedske zmogljivosti. S to vrsto konstrukcije bo vaša hrbtenica postavljena v naravno obliko črke S, vi pa boste spali bolj udobno in zdravo. Žepkaste vzmeti so mehkejše, vendar so kot celota zelo vzdržljive.

 

Lateks ležišča

Lateksna ležišča so izdelana iz mešanice sintetičnega in naravnega lateksa, pridobljenega iz kavčuka. Izdelana so s posebno tehnologijo Talalay (pri temperaturi -30 °C), ki omogoča enakomerno porazdelitev teže lateksne plošče, podaljšuje obdobje njene uporabe in pozitivno vpliva na dobro počutje med spanjem. Zamrznjeni zračni kanali med vulkanizacijo ostanejo odprti, kar omogoča zračenje in optimalno kroženje zraka.

Te vzmetnice imajo naravno elastičnost, odlično prilagodljivost človeškemu telesu in izjemno dolgo življenjsko dobo. Med spanjem hrbtenica ostane v vodoravnem, naravnem položaju, ramena, medenica in kolena pa niso izpostavljena prevelikim obremenitvam. Ta učinek je dosežen zaradi posebnih mehkejših con na področju ramen in kolen ter nekoliko trših in čvrstejših con pod medenico.

Lateks običajno vsebuje več območij trdote, kar zagotavlja popoln občutek sproščenosti med spanjem. Lateks je hipoalergeni, njegove antibakterijske lastnosti pa preprečujejo širjenje bakterij, plesni in pršic, prav tako pa ne vpija prahu. Zato to vrsto materiala priporočamo strankam s težavami z dihali. Vzmetnica se z uporabo ne deformira. Priporočljiva je uporaba ležišča z ukrivljenimi letvami.