Sedeči človek: Kako igralni stol posbrbi za zdravje hrbtenice pri sedenju

Sedeči človek: Kako igralni stol posbrbi za zdravje hrbtenice pri sedenju

Človek je bil vedno v gibanju: med lovom na mamute, pri gradnji piramid, pri obdelovanju polj. Sedenje je nenaraven položaj za človeško vrsto. In kdo med nami tega ne počne vsak dan? Na mnogo delovnih mestih je dolgotrajno sedenje neizogibno – na stolu smo včasih več kot 8 ur dnevno. Šele preteklo stoletje nas je oblikovalo v sedečega človeka. Količina gibanja, ki je bila za ljudi značilna pred sto leti, se je zmanjšala za kar dve tretjini. Ali je dolgotrajno sedenje nevarno za naše zdravje? Obstajajo stoli, ki našemu telesu omogočajo ohranjanje zdravega položaja? Kakšne zdravstvene koristi prinaša igralni stol?

Igralni stol Ozge New Igralni stol Ozge New

Kaj dolgotrajno sedenje povzroča?

Pomanjkanje gibanja in dolgotrajno sedenje – v nekaterih pisarniških službah je to absolutna večina delovnega časa – ne povzroča „le“ grbljenja. Čeprav je grbljenje eden izmed prvih znakov nepravilnega sedenja, se tukaj tveganje za zdravje šele začne. Najpogostejša težava je kronična bolečina v hrbtu. Glede na statistiko 80% ljudi, ki opravljajo administrativna dela, trpi zaradi te težave.

Bolečin v hrbtenici pa ne preženemo tako enostavno le z ibuprofenom, kar se začne odražati tudi v odsotnosti z dela. Kar tretjino vseh bolniških odsotnosti povzroča ta težava. Vendar pa kronične bolečine hrbtenice niso kot gripa, ki jo premagamo v enem tednu. Zaposleni, ki trpijo zaradi kroničnih bolečin v hrbtenici so na bolniški lahko tudi nekaj tednov, običajno 5-6.

Pisarniški/gaming stol s podnožjem, črna/modra, TARUN Pisarniški/gaming stol s podnožjem TARUN

Kadar gre za dolgotrajno in predvsem nepravilno sedenje, je le vprašanje časa, kdaj se bodo pojavile še druge zdravstvene težave. Da bi dobro videli na monitor, se pogosto nagibamo naprej in s tem zavzemamo položaj, ki vodi do bolečin v vratnem delu hrbtenice. Dolgotrajno sedenje brez gibanja povečuje tveganje za nastanek krčnih žil, medvretenčne ploščice lahko začnejo drseti, težave lahko prizadanejo tudi kolke, lahko pride tudi do skolioze, debelosti in hernije diska.

Poleg tega pa se pri nepravilnem sedenju spremeni tudi naše dihanje – do pljuč vdihujemo manj kisika, ki potem možganom primanjkuje in kar se odraža na slabši koncentraciji. Nepravilno sedenje tako ne prinaša „le“ grbljenja, temveč visoko zdravstveno tveganje. Kako se proti temu boriti?

Pisarniški stol / sobno kolo, bela, BIKE Pisarniški stol / sobno kolo BIKE

V čem se igralni stol razlikuje od pisarniškega

Da mišice ne bi podlegle propadanju in da bi ohranili pravilen položaj telesa, potrebujemo vsaj 200 impulzov dnevno. Zato poskrbite za razgiban življenjski slog: vsako uro vadite, tecite po stopnicah, naredite nekaj počepov ali pa si priskrbite pisarniški stol s pedali. Čeprav je gibanje izjemno pomembno, ne smemo podcenjevati stola, na katerem sedimo.

Vse pogosteje opažamo, da v domovih in pisarnah navadne pisarniške stole začenjajo nadomeščati igralni stoli. Gre le za trend ali vam igralni stoli resnično pomagajo pri boljšem sedenju? Najboljši odgovor na to vprašanje bo pregled razlik med tema dvema tipoma stolov. V čem so torej igralni stoli drugačni?

Igralni stol Pinky Igralni stol Pinky

Navaden pisarniški stol hrbtenici ne nudi podpore v boju proti gravitaciji: hrbtenica mora tako v pravilnem položaju ohraniti ramena, prsni koš in tudi glavo. Igralni stol je posebej zasnovan za zabavo ali delo z računalnikom, zato nudi potrebno podporo vsem tem kritičnim točkam. Da ne pride do grbljenja, imajo igralni stoli ergonomsko obliko in možnosti nastavitev. Ponujajo nastavljivo višino sedeža, poseben naslon za glavo, nastavljivo blazino za vrat, ramensko oporo, ledveno blazino, nastavljivo višino naslonov za roke in nastavitev nagiba stola glede na tip aktivnosti (90° za delo in aktivno dejavnost, 110° za branje in gledanje filma, 135° za počitek), izvlečno podnožje.

Zahvaljujoč tej kombinaciji oblik, blazin in ergonomije se vaša hrbtenica z gravitacijo več ne rabi spoprijemati sama. Igralni stol jo razbremeni in drži hrbet v vseh kritičnih točkah – glavi, vratu, ramenih, v ledvenem predelu. Zahvaljujoč temu hrbtenica ni preobremenjena, stol pa telo drži v pravilnem sedečem položaju. Poleg tega je igralni stol popolnoma prilagodljiv: ko vse nastavljive elemente prilagodite svojim potrebam in telesnim parametrom, je to kot izdelava stola po meri.


Prednosti igralnega stola za človeško telo

Ali si mislite „okej, torej igralni stol mi bo dajal potrebno podporo, kako pa bo to vplivalo na moje zdravje“? Ko bo oseba z nepravilno držo prvič sedela na igralnem stolu, bo to zanjo neprijetno – podobno kot na prvem treningu joge, kjer se z inštruktorjem trudimo telo postaviti v naraven položaj. Nekaj časa se boste morali nanj navajati, korist za zdravje pa bo vidna že kmalu po začetku uporabe.

Glavna stvar je pravilna drža, ki jo boste vzdrževali tekom dolgotrajnega sedenja na stolu. Ko se prilagodi položaj hrbtenice, vratu, prsnega koša, glave in ramen, se bodo začele kazati tudi druge pozitivne posledice. Na primer spet boste – praktično nehote – do pljuč vdihovali več kisika, kar bo izboljšalo aktivnost vaših možganov in tudi vašo osredotočenost na delo ali igro. Zahvaljujoč posebnemu naslonu bo glava pod pravim kotom. Posledica tega bo tudi manjša utrujenost in manj obremenjene oči. Z izvlečnim podnožjem boste nogam omogočili boljši pretok krvi, kar bo zmanjšalo tveganje za nastanek krčnih žil.

Pisarniški/gaming stol z RGB osvetlitvijo, črna/bela/mavrični vzorec, ZOPA Pisarniški/gaming stol z RGB osvetlitvijo ZOPA

 

Igralni stol ni le zdravilo za težave s slabo držo in kronične bolečine v hrbtu. Kadar ga boste kombinirali z zadostno količino gibanja in zanimanjem za to, v kakšnem položaju je vaše telo med sedenjem in kaj lahko za svoje telo še naredite, vas sedenje ne bo več izčrpavalo. In kar je najpomembneje, rešili boste težave, ki nastanejo pri sedenju na običajnem stolu in bi lahko deformirale vašo postavo.

 

Se želite izogniti nepravilnemu sedenju in bolečinam v hrbtenici? Oglejte si igralne stole iz naše ponudbe in naredite korak naproti bolj zdravemu življenju.