Recept za najboljšo domačo lazanjo

Recept za najboljšo domačo lazanjo

Priprava okusne lazanje je dolgotrajna, vendar so rezultati resnično vredni! Gre za tradicionalno italijansko jed iz istoimenske testenine - lazanje, mletega mesa, paradižnikove omake, rikote in sira. Seznam sestavin v receptu je precej dolg, vendar se ne ustrašite! To so predvsem surovine in začimbe, ki so na voljo tudi v naši državi. Se vam že cedijo sline po najboljši lazanji? Zato se lotimo dela!
 

SESTAVINE

Mesni nadev:

500 g govejega mesa
350 g italijanske klobase (ali druge razpoložljive svinjske klobase)
1 sesekljana čebula
2 stisnjena stroka česna
2 pločevinki (vsaka približno 400 g) narezanega paradižnika
1 škatla (približno 500 g) paradižnikovega pireja
½ skodelice vode
2 žlici sladkorja
2 žlički posušene bazilike
¾ žličke posušenega koromača  
¼ čajne žličke grobo mletega črnega popra
3 žlice sesekljanega peteršilja
sol

Polnilo iz rikote:

500 g sira rikota
1 jajce
1 žlica sesekljanega peteršilja
sol

Potrebujemo še:


9 do 12 listov lazanje (odvisno od znamke testenin in velikosti pekača)
4 skodelice zdrobljene mocarele
¾ skodelice naribanega parmezana
 

Kuhinjski roboti KANTE na kuhinjskem pultu Meso lahko zmeljete v kuhinjskem robotu KANTE

 

POSTOPEK

Meso zmeljite v električnem mlinčku KANTE skupaj s italijansko klobaso. Če je nimamo, lahko uporabimo tudi kakovostno svinjsko klobaso. Mešanico dajte v globok lonec in jo med kuhanjem razbijte s kuhalnico. Ko meso porumeni, dodajte sesekljano čebulo in stisnjen česen. Dodajte paradižnik v pločevinki, pire in vse druge sestavine. Pod pokrovom kuhajte približno 30 minut.

Priprava lazanje Ilustračná foto: zlaganje lazanje

 

Medtem pripravite liste lazanje. V večjem loncu zavrite vodo, jo posolite in vanjo vrzite rezine lazanje. Kuhajte 8 do 10 minut. Odcedite, vendar ne splakujte s hladno vodo!  Le razporedite jih posamezno na rahlo naoljen pekač. Tako se lazanja ne bo prijela.

Pečico segrejte na 190 °C. Pripravite pekač velikosti približno 33 cm x 23 cm.

V skledi zmešajte rikoto z jajcem, soljo in peteršiljem. Ko je mesna mešanica pripravljena, jo odstavite s plina in pustite, da se nekoliko ohladi.
 

naribanje sira na lazanjo Ilustračná foto: ribanje sira na lazanje


Začnimo s plastenjem. Na dno pekača dajte 2 večji kepici mesnega nadeva, enakomerno prekrijte z lazanjo (približno 3 kosi na plast), razporedite ⅓ rikotinega nadeva, potresite z mocarelo in parmezanom. Meso položite nazaj na sir in postopek ponovite. Iz zgoraj navedenih surovin dobimo 3 nadstropja. Zadnja plast je mesni nadev, ki ga potresemo s preostalima siroma, pokrijemo s folijo in pečemo 50 minut. Po 25 minutah odstranite folijo in pecite še 25 minut. Po odstranitvi iz pečice pustite lazanjo stati 15 minut.

Želimo vam dober tek!