Prišel je najstrašnejši čas v letu. Ali ste vedeli to o noči čarovnic?

Prišel je najstrašnejši čas v letu. Ali ste vedeli to o noči čarovnic?

Čeprav se prve izkušnje z nočjo čarovnic pri nas pojavljajo že po letu 1989, je ta novi praznik pridobil veliko oboževalcev, zlasti na začetku novega tisočletja. Ne le na Slovenskem, temveč tudi v drugih državah po svetu: od Nemčije do Japonske in Avstralije. Kdaj in kje je nastala noč čarovnic? Zakaj Nemci na ta praznik skrivajo nože? In koliko tehta največja bučna svetilka, izrezljana za noč čarovnic?

noč čarovnic

 

Kdaj in kje je nastala noč čarovnic? Njegovo poreklo Vas bo morda presenetilo

Noč čarovnic je prvotno poganski praznik. Starodavni Kelti so praznik Samhain praznovali 31. oktobra. Poslovili so se od jeseni in pozdravili zimo. Na ta dan so se Kelti zahvalili za pridelek, napovedali, kakšna bo zima, ter prinesli daritve svojim bogovom in umrlim. 

Del festivala Samhain je bilo tudi kurjenje ognjev na hribih. Bili so "svetilnik", po katerem so duše umrlih vedele, kam naj se vrnejo. Ognji so Kelte varovali tudi pred demoni. Tudi Kelti so na ta dan pripovedovali zgodbe o mrtvih, vendar so bile izključno pozitivne. V nasprotnem primeru bi jih duše umrlih odnesle s seboj v onostranstvo. 

Ko se je na Britanskem otočju uveljavilo krščanstvo, so dan vseh svetih in dan vseh duš praznovali skoraj istočasno - tako kot na Slovenskem. Današnja noč čarovnic pa je ohranila vlogo ljudskega običaja. Običaj, ki so ga v ZDA prinesli britanski priseljenci. Običaj, ki se je sčasoma razvil v današnjo obliko. Današnja noč čarovnic vključuje izrezljane buče, strašljive in manj strašljive maske ter sladkarije, s katerimi se nagrajuje trik-or-treating.

 

noč čarovnic

 

Ali ste vedeli to? Zanimiva dejstva o noči čarovnic 

Čeprav je noč čarovnic prvotno duhovni praznik, je danes namenjen predvsem zabavi. Ena od tradicionalnih zabav za noč čarovnic je izrezovanje bučnih lampijonov. Nekateri so smešni, drugi strašljivi. Drugi so velikanski. Največja izrezljana buča je tehtala kar 1066 kg, za izdelavo so uporabili lestve, na njej pa je bila izrezana glava tigra. 

Na noč čarovnic pa danes uživajo predvsem otroci, zato ni čudno, da se v ZDA med tem praznikom kupi za 2,6 milijarde dolarjev sladkarij. Ta podatek ni tako zabaven, kot je zabaven podatek, da skoraj tri četrtine odraslih priznava, da svojim otrokom "kradejo" sladkarije. 

Noč čarovnic danes praznujejo po vsem svetu, Nemčija ni izjema. Vsaka država prilagodi praznik po svoje, v Nemčiji je tradicija, da se med nočjo čarovnic skrijejo vsi noži. Zakaj? Da se duše umrlih, ki se vračajo, na njih ne bi poškodovale. In za konec še o bučah: ali ste vedeli, da je buča za noč čarovnic tehnično gledano sadje in ne zelenjava? 

 

noč čarovnic

 

Osvetlite svoj dom in uživajte v čarobnem vzdušju

Ne glede na to, ali ste ljubitelj noči čarovnic ali ne, imate odlično priložnost, da ustvarite čarobno vzdušje. Noč čarovnic praznujemo le en dan pred praznikom vseh svetih in dva dni pred našim "Halloweenom". Prižgite svečo, spomnite se svojih bližnjih in uživajte v zasebni "meditaciji". Čaroben trenutek, ki si zasluži posebno vzdušje. 

V naši ponudbi boste našli svečnike i svetila, ki ustvarjajo intimno osvetlitev. Odlična izbira je svečnik MAISI z rožnatim vzorčastim steklom, zaradi katerega plamen sveče pleše v Vaši sobi in ustvarja čarobne sence na stenah. Steklene svečnike lahko zaradi senčila prižgete tudi na balkonu, terasi ali pred vrati družinske hiše.. 

Sveče so enako zaščitene tudi v naših laternah, ki jih je mogoče zakleniti. Ogenj bo varen pred jesenskim vetrom ali kapljico jesenskega dežja. Seveda pa laterno lahko postavite ne le na prostem, temveč tudi v notranjosti doma. Ali Vas zanima, kako bi izstopala lesena laterna s kovinsko strehico TAMOL na jedilni mizi ali okenski polici? 

Vse svetilke, svetila in svečnike lahko najdete v kategoriji Dodatki za dom v naši spletni trgovini kondela.si.