Prihod prvega otroka: Kdaj začeti z urejanjem otroške sobe?

Prihod prvega otroka: Kdaj začeti z urejanjem otroške sobe?

Prihod prvorojenca je velik dogodek. Dogodek, ki celoten dom in večinoma tudi življenja mnogih obrne na glavo. Od začetnega neverjetnega veselja starši pogosto preidejo k praktičnim vprašanjem: kaj bo potreboval, kje bo spal, kje se bo igral? Otroška soba in njena oprema sta zato ena od prednostnih nalog. Kdaj se lotiti ustvarjanja otroškega kraljestva? In kaj ne sme manjkati v sobi? 

Prihod prvega otroka

 

Kdaj začeti z urejanjem otroške sobe?

V prvih dneh in mesecih dojenček še posebej potrebuje materino prisotnost. Prvo obdobje življenja običajno preživi ob starših v spalnici - na zakonski postelji ali v zibelki. To je obdobje navezovanja stikov, saj dojenček mora konstantno biti v bližini enega od staršev, še posebej matere. Zato starši morajo upoštevati, da bo dojenček večino svojega časa preživel v njuni spalnici, vsaj dokler ne bo fizično sposoben raziskovati svet okoli sebe, kar traja približno 6 mesecev.

Vendar so prvi meseci za nove starše največji izziv: privajajo se na novo vlogo, časa je nenadoma veliko manj, odgovornosti pa veliko več. Čeprav bo dojenček prednosti lastne sobe v celoti izkoristil šele čez eno leto, je že med nosečnostjo dobro začeti pripravljati otroško kraljestvo. Dokler sta le dva in imate dovolj časa. 

 

Prihod prvega otroka

 

Kaj ne sme manjkati v otroški sobi?

V prvem letu bo otrok razvil predvsem svoje motorične sposobnosti, in sicer na tleh. Za razvoj otroka je dobro, če se lahko plazi po več vrstah površin. Na razvoj dojenčka boste naredili velik vpliv, če boste v sobo namestili laminat ali parket, pa tudi otroško preprogo, katero boste zavarovali s proti-zdrsno podlogo. 

Kaj pa postelja? Prvo leto bo otrok večinoma spal z Vami v spalnici, vendar boste otrokovo sobo urejali dlje časa. Zato ne oklevajte in posezite po večji postelji, po možnosti raztegljivi: na začetku bosta z dojenčkom verjetno spala skupaj. Poskrbite, da Vam bo dovolj udobno. Odlična izbira je naša postelja z dodatnim ležiščem GLAMIS. Zložljivi del poveča površino postelje, zato je manjša nevarnost padca z nje. Kljub temu bo rob prekrit z blazinami, na primer. 

 

Prihod prvega otroka

 

Seveda mora biti na voljo tudi komoda za oblačila. V prvih letih otrok nima toliko oblačil. Zato lahko naložbo v veliko garderobno omaro odložite do najstniških let, ko bo moda začela igrati osrednjo vlogo v življenju Vašega sina ali hčerke. Kot nadomestilo garderobne omare lahko v otroško sobo namestite komodo SVEND z igrivim dizajnom in štirimi prostranimi predali. 

 

Prihod prvega otroka

 

Že v prvem letu se bo otrok seznanil z igračami, ki razvijajo njegovo fino in grobo motoriko, čutila in samostojno razmišljanje. Priročna polica ali organizator, to je nekaj, kar bi moralo biti sestavni del vsake otroške sobe. Oboje Vam bo pomagalo ohraniti red v sobi. Priljubljena možnost je naš odprti regal DARLING z igrivimi ilustracijami, iz katerih lahko otrok tudi sam vzame igrače. 

 

Prihod prvega otroka

 

Ko bo otrok odrasel - in to bo veliko hitreje, kot se morda zdi - bo cesnil prednosti lastne pisalne mize. Tam lahko riše, bere, komponira, ali pa tudi mirno premišljuje. Višino stola in mize lahko idealno prilagodite z nastavljivim otroškim pohištvom. Ko otrok odraste, ga preprosto nastavite na potrebno višino. Naša nastavljiva pisalna miza in stol LERAN je primeren za otroke od 3. do 12. leta starosti. 
To je osnovna komponenta, s katero boste dosegli, da otrok vzljubi svojo sobo.

 

Še več pohištva, stolov, miz, postelj in dodatkov za najmlajše najdete v naši kategoriji Otroška soba.