Prednosti in slabosti različnih vrst vzmetnic

Prednosti in slabosti različnih vrst vzmetnic

Z nakupom ustrezne vzmetnice vlagate v svoje zdravje. Pri izbiri vzmetnice so torej parametri pomembnejši od same cene. Dobro izbrana vzmetnica bo služila desetletja. Na trgu so zdaj na voljo penaste, lateksne ali conske vzmetnice. Kako izbrati pravo vzmetnico? Tukaj je pregled najbolj znanih vzmetnic, njihovih glavnih prednosti in slabosti.
 

 

Za začetek bomo predstavili osnovno delitev vzmetnic na penaste in tiste z vzmetmi. Na podlagi teh se razvijejo druge vrste. Med najbolj znane penaste vzmetnice spadajo vzmetnice iz spominske pene in »sendvič« vzmetnice. Vzmetnice z vzmetjo se delijo na bonell in žepkaste. Zadnja vrsta so vzmetnice iz lateksa, katerih osnova ni pena ali vzmeti, temveč naravni kavčuk in lateks. Za boljšo vizualizacijo razdelitve si oglejte spodnjo infografiko. 
 

Razdelitev vzmetnic

 

Penasta vzmetnica 

Prednosti

Penaste vzmetnice so odlična izbira, zlasti zaradi svoje vsestranske uporabe – primerne so za otroke, starejše, odrasle in študente. Popolnoma se prilagodijo telesu. Njihova vsestranskost je neverjetna. Uporabljajo se lahko na skoraj vseh vrstah posteljnega dna in so izdelane iz številnih vrst pene z različnimi lastnostmi, kot sta PUR pena ali RE pena. Pogosto se v eni vzmetnici kombinirajo različne pene tako, da se doseže največje udobje – to so tako imenovane "sendvič vzmetnice", ki so opisane v nadaljevanju. Poleg tega ima večina kakovostnih penastih vzmetnic protialergijske in ortopedske lastnosti. 
 

Slabosti

S slabostmi penastih vzmetnic se lahko srečamo predvsem pri cenejših modelih. To so na primer nizka zračnost, pomanjkanje ortopedskih in antialergijskih lastnosti. Na splošno so penaste vzmetnice manj primerne za težje osebe, za vroča okolja, v primerjavi z vzmetnimi vzmetnicami pa imajo krajšo življenjsko dobo in hitreje nastanejo preležanine.
 

Vzmetnica iz spominske pene Vzmetnica iz spominske pene, TEMPO VISCO

 

Vzmetnica iz spominske pene

Vzmetnice iz spominske pene so lahko znane tudi pod angleškim izrazom "memory foam". Ime izhaja iz njihove sposobnosti, da si zapomnijo položaj telesa in se mu popolnoma prilagodijo. Znane so po tem, da je na njih prijetno ležati. Imajo sposobnost izolacije gibanja na vzmetnici, zaradi česar popolnoma ublažijo premikanje druge osebe na postelji. Zato so zelo primerne za zakonske postelje. Glavne pomanjkljivosti so večja akumulacija toplote, teža in cena. Zaradi visoke cene spominska pena ne predstavlja 100 % celotne vzmetnice. Običajno jo najdemo le kot kontaktno peno v vzmetnicah višje kakovosti.  
 

Sendvič vzmetnica Sendvič vzmetnica, BE SILVERHARD

 

Sendvič vzmetnica

Sendvič vzmetnice so sestavljene iz več plasti pene različnih trdot in lastnosti, ki skupaj tvorijo uravnoteženo celoto z želenimi lastnostmi. Glavna sestavina sendvič vzmetnice je jedro iz visokokakovostne PUR pene, ki ga dopolnjujejo drugi materiali, kot so hladna pena, lena pena ali plošča iz kokosovih vlaken. Zgornji sloj sendvičastih vzmetnic je oblikovan v izbokline, ki izboljšujejo prekrvavitev. Sendvičaste vzmetnice se imenujejo tudi conske ali profilne vzmetnice, ker so značilne po 3, 5 ali 7 anatomskih conah. Dodano kokosovo vlakno izboljša odvajanje vlage. Conske vzmetnice so zelo vsestranske in zaradi kombinacije dobrih lastnosti različnih materialov je težko najti kakršne koli pomanjkljivosti. Predstavljajo zlato sredino, s katero ne boste zgrešili, razen če potrebujete medicinsko vzmetnico. 
 
 

 

Vzmetnica z vzmetmi

Prednosti 

Glavne prednosti vzmetnic z vzmetmi sta zračnost in nezamenljiv občutek. Na splošno so to najbolj zračne vzmetnice, ki so primerne tudi za okolja z večjo vlažnostjo ali za tiste, ki se ponoči potijo. Visoka zračnost preprečuje razvoj mikroorganizmov, zato je večina kakovostnih vzmetnic z vzmetmi antialergijskih. Vzmetnice z vzmetmi imajo daljšo življenjsko dobo in večjo nosilnost kot vzmetnice iz pene. Tako kot vzmetnice iz pene imajo tudi kakovostne vzmetnice z vzmetmi ortopedske lastnosti

 
Slabosti

Glavna pomanjkljivost vzmetnic z vzmetmi je, da jih ni mogoče uporabljati na električnih nastavljivih posteljah. Poleg tega imajo vzmetnice z vzmetmi zelo slab sloves iz preteklosti, ko je bilo spanje na njih bolj kazen kot nagrada. Sodobne vzmeti imajo le malo skupnega s tistimi iz preteklosti. Vendar je na trgu veliko vzmetnic različne kakovosti. Proizvajalci zaradi varčevanja zmanjšujejo gostoto vzmeti in jih nadomeščajo s peno ali pa v vzmetnice vgrajujejo poceni vzmeti iz Kitajske. Zato naše vzmetnice PALMEA ali BE TEXEL dobavljamo od preverjenih slovaških proizvajalcev. 
 

Ilustracija fotografija: Vzmetnica Bonell

 

Vzmetnica Bonell

Ta vrsta je zelo priljubljena. Vzmetnice Bonell so izdelane iz tankih jeklenih žic, ki so med seboj povezane v celoto. To zagotavlja enako trdoto vzmetnice dlje časa. Ko se nanjo uležete, se pritisk porazdeli med več vzmeti. Ima vse lastnosti vzmetnice z vzmetmi – dolgo življenjsko dobo, zračnost in v primerjavi z vzmetnicami iz pene ne povzroča preležanin. Vendar pa ne priporočamo, da jih kupite kot dvoposteljno ležišče. Zaradi medsebojne povezanosti vzmeti boste čutili vsak gib partnerja na drugem koncu postelje. V primerjavi z žepkastimi vzmetnicami imajo tudi manjšo nosilnost – običajno do 120 kg.
 

Žepkasta vzmetnica, BE TEXEL

 

Žepkasta vzmetnica

Žepkaste vzmetnice imajo vzmeti shranjene ločeno v žepih iz tkanine. Žepki so neodvisni drug od drugega in ob pritisku na enega ostanejo ostali žepki nespremenjeni. Žepkaste vzmetnice imajo visoko točkovno elastičnost, kar pomeni, da lahko učinkovito kopirajo položaj ležeče osebe. Ta vrsta vzmetnic ima tudi eno največjih nosilnosti – dolgoročno lahko prenesejo do 150 kg – ne da bi pri tem izgubile svoje ortopedske lastnosti. Vendar so zaradi večje gostote vzmeti veliko težje in težje obvladljive. Poleg tega spadajo med dražje vzmetnice. Vendar pa njihov nakup pomeni resnično dolgoročno naložbo v vaše zdravje. 
 

Lateksna vzmetnica

Prednosti 

Vzmetnice iz lateksa so izdelane iz naravnega kavčuka in sintetičnega lateksa. Jedro vzmetnic iz lateksa sestavlja lateksna pena, za katero so značilne elastičnost, dimenzijska stabilnost in odlična paroprepustnost. Za to vrsto vzmetnice so značilne zelo dobre ortopedske lastnosti in močna točkovna elastičnost. Lateks je zelo higieničen in antialergijski material, zato so vzmetnice iz njega primerne tudi za astmatike in alergike. Ima dolgo življenjsko dobo, ki je ocenjena na 20 let.
 

Slabosti

Za ljudi, ki so vajeni trdega ležišča, je vzmetnica iz lateksa morda mehkejša. To pomanjkljivost nekateri proizvajalci odpravijo z dodajanjem materialov, kot so plošče iz kokosovih vlaken ali hladna pena. Vzmetnice iz lateksa so tako kot vzmetnice z vzmetmi težke vzmetnice. Po drugi strani pa si je treba zapomniti, da da težja kot je vzmetnica, gostejša in kakovostnejša je. Nenazadnje so vzmetnice iz lateksa dražje.