Poskusite na balkonu: najboljši nasveti za gojenje sveže zelenjave in sadja v bloku

Poskusite na balkonu: najboljši nasveti za gojenje sveže zelenjave in sadja v bloku

Če živite v stanovanju in nimate možnosti nobenega vrta, imate morda občutek, da ste odvisni od sadja in zelenjave samo iz supermarketov. Imamo za vas dobro novico - na balkonu lahko gojite svoje pridelke! Sladke jagode ali paradižnik, drobnjak ali čili paprike - rastejo tudi doma. Preberite, kako lahko to storite!
 

Če živite v stanovanju ali stanovanjski hiši, je gojenje lastnega svežega sadja in zelenjave lahko izziv, vendar ni nemogoče. V tem članku boste našli 7 najlažjih rastlin za gojenje na balkonu: zelišča, redkvice, čili, drobnjak, grah, paradižnik in jagode. Najprej si preberite splošna pravila za gojenje iz semena ali neposredno iz sadik.

 

Splošna pravila za gojenje iz semen 

Pri gojenju iz semen bodite previdni, da jih ne boste posadili preveč v eno gredico. Zalivajte jih le z razpršilnikom. Takoj ko se rastlinice preveč zgostijo, jih morate presaditi. Previdno jih odstranite skupaj s koreninami in jih položite v lonec. Ne hitite s popolnim presajanjem. Če ste semena posadili zdaj, na primer marca, bo idealen čas za presajanje maja. Odvisno od rastline.

 

Splošna pravila za gojenje iz sadik

Na začetku pomladi se vrtnarije začnejo polniti s prvimi sadikami za sajenje. Z njimi ravnajte tako, kot če bi jih gojili doma. Sadike samo presadite v večje lončke z ustreznim gojiščem. Z nakupom sadik prihranite čas, vendar po drugi strani ne veste, v kakšnem substratu in v kakšnih razmerah je sadika rasla. Zato obiščite le uveljavljene vrtarije in pridelovalce. V nasprotnem primeru lahko plesen hitro uniči vaš pridelek.

Priporočamo: Pri pridelavi iz semena ste najbolj prepričani o okolju, v katerem so rastline rasle. Koristen pripomoček pri gojenju so tudi balkonski rastlinjaki in mini rastlinjaki, ki jih ščitijo pred spomladanskimi vremenskimi nihanji. Še ena prednost je, da sadilniki ne zavzemajo prostora v notranjosti.

Balkonski rastlinjak, ORSIO

 

Zelišča

Sveža zelišča iz trgovin so zelo draga glede na gramažo, ki jo dobite. Veliko bolj smiselno jih je gojiti na balkonu. V vrtnariji kupite substrat, ki je primeren za gojenje zelišč. Z zalivanjem ne pretiravajte. Večina začetnikov se opeče zaradi prevelike vlažnosti v lončkih. Ne pozabite, da zelišča rastejo v zaprtem loncu, kjer voda nima kam odtekati. To delno rešimo z drenažo na dnu lonca v obliki gramoza ali ekspandirane gline. Raje upoštevajte pravilo - manj in pogosteje.
 

Viseče cvetlično korito, JERO

 

Redkvica

So hitro rastoče rastline, ki jih lahko gojite v posodah in ne potrebujejo veliko prostora. Za gojenje redkvic je idealna vsaj 15 cm globoka posoda. Zelo dobro rastejo v prepustnih, vlažnih in rahlo vlažnih tleh. Redkvice je treba redno zalivati, saj se hitreje izsušijo kot druge rastline. Te rdeče kroglice imajo raje sončno svetlobo kot senco. Idealno mesto za gojenje redkvic je na južni ali jugozahodni strani balkona. Redkvice lahko nabiramo približno 4 do 6 tednov po setvi. Njihova prednost je, da jih lahko sadite od pomladi do jeseni, dokler temperatura ne pade pod 10 °C.
 

Odporúčame: V podjetju Kondela smo bili presenečeni nad učinkovitostjo gojenja v inteligentnem sadilniku BIOR. Ima sistem za samooskrbo in osvetlitev LED s časovnikom in nastavljivo višino. Kliknite za več informacij.
 

 

Čili

Gojenje čilijev je v zadnjih letih postalo zelo priljubljeno. Če želite tudi vi postati del skupnosti za gojenje čilija, imamo za vas odlično priložnost - to sploh ni težko! Čili potrebuje veliko prostora za rast, zato izberite lonec s premerom vsaj 20 cm. Za čili izberite zemljo, ki vsebuje veliko hranil in je dobro prepustna. Rastline so zahtevne po hranilih, zato jih morate gnojiti vsaka dva tedna. Čili izvira iz Južne Amerike in je toploljubna rastlina. Postavite jih na sončno mesto in poskrbite, da bo zemlja vedno vlažna, vendar ne premokra.

 

Drobnjak 

Drobnjak je odlična rastlina za začetnike. To aromatično zelišče je enostavno za gojenje in vsem jedem doda edinstven okus. Posadite ga lahko v okrogel lonec s premerom vsaj 20 cm. Kot podlago uporabite peščeno zemljo, ki ji dodajte kompost. Drobnjak ima rad vlago, vendar ga ne zalivajte preveč - občutljiv je na kisla in mokra tla. Pazite tudi na postavitev lonca in se izogibajte neposredni sončni svetlobi. Drobnjak lahko nabiramo kadar koli v rastni sezoni. Pobirajte ga tako, da ga odrežete nekaj centimetrov od korenin, saj bo tako rastlina lažje rasla naprej.

 

Grah 

Grah je odlična izbira za gojenje na balkonu. Dobro bo uspeval, če ga posadite v globoko posodo (vsaj 30 cm) z drenažnimi luknjami. Grah posadite v alkalna, dobro odcedna in vlažna tla. Postavite ga na sončno mesto, vendar ne na neposredno svetlobo. Rastlino ustrezno zalivajte. Ne potrebuje preveč vode, hkrati pa se tla ne smejo izsušiti. Ko ima rastlina dva ali tri prave liste, jo pritrdite na trdno oporo, kot je lok GILDO ali palica HOMS. Grah je primeren za uživanje 50 do 70 dni po sajenju.

 

Paradižnik

Paradižnik je priljubljena zelenjava in odlična izbira za balkonsko vrtnarjenje. Če želite paradižnik gojiti na balkonu, morate izbrati vrsto paradižnika, ki je primerna za gojenje v loncu. Dobro se obnesejo sorte, kot sta češnjev paradižnik ali paradižnik Patio. Lonec mora biti dovolj velik, globok vsaj 30 cm, s premerom vsaj 40 cm ali dolg vsaj 50 cm.

Substrat, primeren za gojenje paradižnika, lahko kupite v vrtnariji. Takšna zemlja ima optimalno sestavo, dobro zadržuje vodo in vsebuje dovolj hranil.Balkonski paradižnik gnojite približno na vsake 2 do 3 tedne. Ko paradižniki začnejo rasti, jih privežite k opori, da se ne zlomijo. Paradižnik dobro uspeva na polsenčnem rastišču, kjer ima dovolj toplote in svetlobe.
 

Komplet za vrtnarjenje, GARDO SET

Naš nasvet: z našim setom za sajenje GARDO si olajšajte nego plezalk. Našli boste tudi sponke in vrvico za pritrditev rastlin na podporne drogove ter delovne rokavice.
 

 

Jagode

Večina sort jagod potrebuje veliko sončne svetlobe, zato na balkonu poiščite prostor, ki je najbolj izpostavljen soncu. Jagode so idealne tudi za gojenje v visečih lončkih ali navpičnih cvetličnih stenah.

Tla za jagode morajo biti dobro prepustna in bogata s hranili; v vrtnem centru lahko kupite tudi poseben substrat za gojenje jagod. Manjše sorte jagod, kot sta Delikatess ali vedno rodna 'Alpine', so najprimernejše za balkonsko gojenje.

Jagode zalivajte redno, vsak drugi dan, v vročih dneh celo vsak dan. Radi imajo vlažno zemljo, vendar ne razmočeno. Jagode je treba gnojiti pred sezono ali med njo, vendar ne, ko so plodovi zreli.