Pod oknom ali ob vratih? Tudi postavitev postelje v spalnici ima svoja pravila.

Pod oknom ali ob vratih? Tudi postavitev postelje v spalnici ima svoja pravila.

Kam s posteljo? Morda si je to vprašanje pri urejanju spalnice zastavil že vsak od nas. Nekateri svetujejo tako, drugi drugače. V zvezi s tem vprašanjem obstaja veliko teorij in priporočil. Učenja feng shuija o tem nekaj povedo, veliko resnic se skriva v modrosti naših babic. Če se tudi vi soočate s takšno dilemo, vam bo morda ta nasvet pomagal sprejeti pravo odločitev.

 

Priporočilo 1: Postavite vzglavje ob glavno steno

Vendar to ni vedno najboljša rešitev, saj je odvisna od razporeditve spalnice in sosednjih prostorov. Učenje feng shui, ki obravnava prostorske odnose v povezavi s pretokom življenjske energije či, prav tako navaja, da mora biti postelja prislonjena k prevladujoči steni v sobi. Opozarja pa, da skozi to steno ne smejo potekati kanalizacijske, vodovodne ali plinske cevi. Razlaga se skriva v simboličnem odplaknjenju življenjskega in poklicnega uspeha v odtok. Tudi tisti, ki ne sledijo naukom feng shuija, trdijo, da jih pri spanju z glavo v bližini cevi motijo moteči zvoki.

Notranji oblikovalci vam bodo povedali, da je postavitev postelje odvisna od velikosti in dimenzij spalnice. Če je tloris kvadraten, je najbolje, da posteljo postavite na sredinsko os. Če je vaša spalnica pravokotne oblike, je najbolje, da prostor razdelite na območja. Postelja naj bo v enem območju, kotiček za počitek s foteljem pa na drugi strani.

Če je vaša spalnica zelo velika, postavite posteljo tako, da bo samostojna. Takšna postavitev postelje vam lahko pomaga odpraviti občutek praznine in pomanjkanja pohištva v velikih prostorih.

 

Priporočilo št. 2. S postelje morate imeti dober pogled na vrata spalnice

Feng shui priporoča tudi, da celotna postelja ni vidna, ko so vrata odprta. Ljudje si seveda želijo spati na varnem mestu. To nas podzavestno vodi k zagotavljanju varne razdalje od "nevarnih" predmetov, kot so vrata in okna.

S psihološkega vidika je pomembno, da je postelja čim bolj oddaljena od vrat in da jih lahko vidite neposredno s postelje. Če je v sobi okno, morate hkrati videti vrata in okno. Dodatna prednost te ureditve je, da svetloba, ki prihaja iz hodnika skozi odprta vrata, nikogar ne zbudi.

Opremljena spalnica z lesenim pohištvom in zakonsko posteljo z modro-rjavimi odejami in blazinami

 

Priporočilo 3. Ne smete spati z nogami obrnjenimi proti vratom.

Vendar to ne velja za vsa vrata, kot so na primer vrata omar. Pri tem priporočilu se feng shui nanaša na vhodna vrata v sobo. Feng shui tudi svetuje, da se izogibamo postavitvi ogledala nasproti postelje ali da posteljo postavimo pod lestenec ali stropne tramove ali med dvoje vrat. Obstajajo tudi številni drugi razlogi, ki izvirajo iz različnih kultur, zaradi katerih na nekaterih območjih velja, da je spanje z nogami obrnjenimi proti vratom napačno. Primer je islamska tradicija, ki pravi, da spanje z nogami obrnjenimi proti vratom pomeni, da ste obrnjeni proti nekomu, zlasti starejši osebi, kar velja za nevljudno. V Rusiji in vzhodni Evropi posteljo raje postavijo diagonalno. Tu je običaj, da se krsto z umrlim odnese iz bivališča, pri čemer se umrlega nosi z nogami naprej.

Včasih je težko nadzorovati, kam boste postavili posteljo. Če imate ozko spalnico, je pogosto edina rešitev, da posteljo postavite neposredno nasproti vrat.

 

Priporočilo št. 4: Postelja naj bo postavljena v skladu z glavnimi svetovnimi smermi

V resnici pa ni priporočila, o katerem bi se vsi strinjali. Japonsko izročilo pravi, da lahko spite v katerikoli smeri, le če je glava obrnjena proti severu, to velja za slabo znamenje.V zadnjem času pa se govori o tem, da je spanje z glavo obrnjeno proti severu zaradi geomagnetnih učinkov celo koristno za zdravje.

Vendar pa Feng shui ne določa pravilne smeri postelje. Po mnenju znanstvenikov iz centra Feng shui v Sankt Peterburgu ima vsak od nas svoje število Gua, izračunano na podlagi leta rojstva.S tem številom lahko ugotovimo, katera stran sveta je za nas najbolj primerna in kateri se moramo izogibati. Če poznate svoje število Gua, lahko izkoristite magnetno moč Zemlje za doseganje svojih ciljev, vključno s finančnim uspehom.

Zakonska postelja iz masivnega lesa v spalnici. Na posteljo so položene modre brisače in pladenj s hrano.

 

Priporočilo 5. Če imate iz okna panoramski razgled, ga izkoristite in postavite posteljo tako, da bo obrnjena proti oknu.

Ta rešitev je lahko odlična, če imate na primer pogled na gozd, ni pa idealna, če je okno obrnjeno proti soncu. Če je okno spalnice obrnjeno proti jutranjemu soncu, lahko postavitev postelje v njegovo bližino povzroči nelagodje. Pri tem je odločilen dejavnik regija. Če ste bližje ekvatorju, je kot zahajajočega sonca približno 90 stopinj. Pred sončnimi žarki vas ne bo zaščitila vzglavna stena, zlasti če je nizka. Poleg tega so okna glavni vir toplotnih izgub v stanovanju. Zrak v bližini oken se pretaka in je hladnejši, kar lahko povzroči prehlad. Optimalna rešitev v takšnih razmerah je namestitev ogrevanih stekel ali razmislek o preureditvi pohištva.

Vas muči nespečnost? Potem vaša postelja sploh ne bi smela biti ob oknu. Prav tako ni priporočljivo uporabljati televizorja ali računalnika v spalnici.

Siva oblazinjena postelja z izvlečnim prostorom za shranjevanje Luksuzna postelja s prostorom za shranjevanje, XADRA

 

Priporočilo št. 6: Pravi prostor za vašo posteljo je tisti, v katerem se počutite najbolj udobno

To je verjetno najboljši odgovor. Predlog oblikovalca pogosto prevlada nad teorijo feng shuija. Pogosto se celo izkaže za najboljšo odločitev, če so lastniki svojo spalnico opremili v skladu s svojimi občutki. Postelja mora biti postavljena tako, da boste lahko čim bolje spali, spalnica pa bo na splošno prijetna in sproščujoča. In prav je tako!