Pisalna miza v domači pisarni je le začetek. Kaj vse bi morala vsebovati?

Pisalna miza v domači pisarni je le začetek. Kaj vse bi morala vsebovati?

Delo od doma postaja standard v številnih panogah. Ljudje v pisarnah na domu se dan za dnem usedejo za isto mizo in začnejo delati. Če ste tudi vi med tistimi, ki se naveličajo dela na domu takoj, ko se usedejo za računalnik, je nekaj narobe. Razlog za naš delovni stres je pogosto premalo opremljena domača pisarna. Ne gre le za mizo in računalnik. Da bo vaše delo potekalo nemoteno, si ustvarite delovno mesto, ki vam bo ustrezalo v vseh pogledih. Kako to storiti, preberite tukaj.

 

Zagotovite si prostor

Ste med tistimi, ki svoje delo razprostirajo na mizi v jedilnici? Dovolj je, da se pojavi kakšen nemir ali nepričakovan obiskovalec, vi pa svoje delo zložite na kup in ga odnesete. Tega ne počnite! Če želite 100-odstotno delati od doma, si morate rezervirati delovni prostor. Ne govorimo o stolu, na katerega se usedete z računalnikom, ali o barskem pultu v kuhinji. Idealna je zaprta soba s pisalno mizo, ki pripada samo vam. Če razporeditev stanovanja ali hiše tega ne omogoča, si rezervirajte svoj kotiček v najmanj obremenjenem prostoru. Preden začnete delati, morate imeti preprosto občutek, da "greste delat", tudi če naredite le nekaj korakov v sosednjo sobo.

 

Računalnik pripada samo vam

Če je osnovni del vašega dela delo z računalnikom, bodite sebični. Delovnega orodja ne delite z otroki ali partnerjem. Elektronska pošta, pomembni dokumenti, izračuni ali projekti so pogosto shranjeni na disku. Družinske člane naučite, da ta računalnik ni namenjen preživljanju prostega časa. Če vaš poklic to zahteva, kupite dva monitorja. Tako boste lažje premikali datoteke, povečali vidno površino in se vam ne bo treba prebijati med množico oken, katerih preklapljanje je lahko po nepotrebnem moteče.

 

Pisarniški stol, ne TV fotelj

Prava pisarniška miza vključuje tudi pravi pisarniški stol. Stol mora biti ergonomski, z nastavljivo višino sedeža, oblikovanim hrbtom in ledveno oporo ter udobnimi nastavljivimi nasloni za roke. Če ste navajeni delati pozno v noč, vam priporočamo pisarniški stol višjega razreda - z naslonom za glavo in izvlečnim podnožjem. Ko začutite pritisk v vratu ali hrbtenici, si lahko kadar koli vzamete kratek odmor in pretegnete noge. Res je, da lahko sedite in delate na navadnem TV fotelju, vendar ta med delom ne zagotavlja ustrezne podpore hrbtenici. Namesto tega se raje vanje usedite po končani izmeni in se sprostite. Za to so tudi narejeni.

Pisarniški/gaming stol, GUNNER

 

Skener, pa tudi tiskalnik

Občasno je treba kaj natisniti ali skenirati. Če na vaši mizi ni prostora za tiskalnik ali optični bralnik, boste hvaležni za dodatno omarico ali polico. Polica vam bo dobro služila tudi za shranjevanje map z dokumenti ali strokovno literaturo. Potrebujete prostor za shranjevanje dokumentov ali drugih dragocenih predmetov, do katerih ne sme imeti dostopa nihče drug? Najboljša rešitev je zaklenljiv zabojnik pod mizo.

 

Dnevne svetlobe ni mogoče nadomestiti

Dokazano je, da dnevna svetloba povečuje našo produktivnost, spodbuja naše možgane k delovanju in nam daje občutek, da lahko še vedno veliko naredimo, čeprav smo se več ur posvečali svojim delovnim nalogam. Delovno mizo postavite čim bližje oknu. Če morate dnevno svetlobo nadomestiti z umetno svetlobo, investirajte v nekaj svetilk. Osnovo predstavlja osrednja razsvetljava, ki ji dodajte nekaj dodatnih svetil. Za delovni prostor je najprimernejša hladna bela svetloba. Izogibajte se topli rumeni svetlobi, ki vas navdaja s skušnjavo, da bi se odpočili.

 

V prijetnejšem okolju je lažje razmišljati

Čeprav govorimo o domači pisarni in vas že od začetka tega članka prepričujemo, da si morate za delo nameniti prostor in strogo upoštevati nekaj pravil, je res, da tudi delovni prostor zahteva nekaj osebnih potez. Še posebej priporočamo zelene rastline, ki naredijo prostor prijeten in tudi čistijo zrak. V redu so tudi umetniška dela, predmeti ali družinske fotografije, ki imajo za vas posebno vrednost.