Odlično kavo lahko pripravite tudi doma. Kako to storiti?

Odlično kavo lahko pripravite tudi doma. Kako to storiti?

Za uživanje v kavi je potreben poseben ritual. Kakovosti kave, ki jo pripravljajo izkušeni baristi v priznanih kavarnah, se lahko približate tako, da jo pripravite doma. Vse, kar morate storiti, je izbrati pravo kavo, jo pravilno shraniti, zmleti, segreti vodo in slediti postopku priprave. Kako doma pripraviti odlično kavo? 

kava

 

Najpomembnejša stvar, s katero moramo začeti: kava ni škodljiva za telo, ravno obratno, če jo pravilno pripravite in uživate, vam lahko koristi. Zaradi nje lahko srce bije hitreje in se vam nekoliko zviša krvni tlak. Če pa jo pijete redno, ne boste opazili razlike v krvnem tlaku med pitjem in nepitjem kave, saj bo ta minimalna. Pozabite na mit, da si ljudje z boleznimi srca in ožilja ne morejo privoščiti kave. V veliki večini jo lahko pijejo, če jo pijejo zmerno, izberejo kakovostno, zdrav življenjski slog in nimajo drugih povezanih kroničnih bolezni in prebavnih težav. 

Zadostno uživanje kave preprečuje celo Parkinsonovo bolezen, debelost in sladkorno bolezen, saj kava vsebuje vrsto antioksidantov, ki delujejo kot zaščita pred oksidativnim stresom. 
Da nam kava ne bi škodovala ali postala nezdrava navada v našem vsakdanjem življenju, moramo k njeni pripravi in izbiri pristopiti odgovorno. Izogibajte se pitju preveč pražene in zažgane kave, ki je škodljiva za telo. Enostavno je opaziti nekakovostno kavo - espresso, ki je črne barve, spominja na olje, ima na površini bleščeče mastne lise in na jeziku pušča grenke sledi, je nepravilno pripravljen ali pripravljen iz prepražene kave. 

 

kava

 

Kako izbrati pravo kavo za domače kuhanje? 

Kavovec ima dve glavni sorti - arabico in robusto. Arabica ima naravno nižjo vsebnost kofeina, je bolj kisla (kar je pri kakovostni kavi dobrodošlo) in jo je tudi težje gojiti. Robusta vsebuje več kofeina, je bolj zemeljskega okusa in vsebuje več grenkih arom. 
Ti dve glavni vrsti kave imata številne druge sorte, ki so specifične zaradi nadmorske višine, zemlje, na kateri rastejo, ter načina obiranja in obdelave. Če imate radi bolj čokoladne okuse espressa, posezite po brazilski kavi. Za bolj izrazite in rahlo bolj kisle (grenke) okuse poiščite etiopske kave.

Ne varčujte s kavo. Izbirate lahko med specializiranimi trgovinami in pražarnami. Če je mogoče, izberite zrnca in ne mlete kave, ki hitro izgubi svežino in aromo. Kavo shranjujte v zaprti posodi brez zraka in svetlobe. 
Poleg opisa na embalaži lahko tudi na samih kavnih zrnih opazite, ali so bila po nepotrebnem pražena in zato pokvarjena. Prepražena kavna zrna prepoznamo po tem, da so pretemna in bleščeča ter imajo vonj po zažganem.

Kako izbrati pravo kavo za domače kuhanje?

 

Domača kava ali espresso?

Pri nakupu kave razmislite, ali jo želite pripraviti v džezvi ali pa v aparatu za espresso. Nekatere sorte in načini praženja bolj izstopajo pri pripravi pod pritiskom (espresso), medtem ko se pri drugih sortah okusi in arome najbolje izločijo iz kave pri navadnem kuhanju. Ko izbirate kavo, se ne bojte zasipati pražarne z vprašanji. 

 

Domača kava ali espresso?

 

Priprava kave kot ritual

Če ste pravi ljubitelj kave, bo vzvodni kavni aparat postal vaš zvesti spremljevalec in bo pripravo kave spremenil v sveti obred. Zahvaljujoč robustnemu jeklenemu ohišju in tlaku 15 barov lahko z vzvodnim kavnim aparatom KONDELA - ERNESTO pripravite okusen kavni napitek s čudovito peno v udobju svojega doma, kadar koli želite. 

 

ernesto

 

V ročico vstavite mleto kavo in ko pritisnete gumb, skozi njo pod visokim pritiskom priteče voda, ki iz nje izvabi najokusnejše okuse. Rezultat je skodelica kave z bogato peno in značilno aromo. 
Aparat lahko speni tudi mleko za kapučino ali latte, zaradi odstranljive šobe pa ga je po uporabi enostavno očistiti pod tekočo vodo. S pritiskom na gumb lahko pripravite eno ali dve kavi naenkrat. Poleg tega je zaradi drzne rdeče barve nepogrešljiv oblikovalski element v vaši kuhinji. 

 

aparat za kavo

 

Izrazit okus sveže mlete kave v espressu ali kapučinu je dobesedno zasvojljiv. Ljubitelji kave priporočajo mletje kavnih zrn največ 15 minut pred samo pripravo kave, najbolje tik pred kuhanjem. Če želite obred kave še bolj izpopolniti, posezite po vzvodnem kavnem aparatu z mlinčkom BERNY.  S kavnim aparatom KONDELA BERNY v elegantni beli ali črni barvi lahko iz sveže mlete kave v nekaj deset sekundah pripravite 1 do 2 skodelici kave ali mlečnih napitkov pod tlakom črpalke 19 barov. Poleg tega je zaradi funkcije odstranjevanja vodnega kamna, načina varčevanja z energijo in tihega delovanja enostaven za vzdrževanje.

Po pripravi pustite espresso nekaj sekund počivati, uživajte v njegovi aromi in ga pred pitjem premešajte z žlico. Zakaj? Pri pripravi kave nastajajo tudi majhne količine furana, organske spojine, ki jo pogosto najdemo v toplotno obdelanih živilih. Ker je strupena, je ne smemo imeti v prehrani. Znebiti se ga je preprosto. Furan je hlapna snov, zato morate kavo le premešati in pustiti stati nekaj sekund, preden jo popijete. 

 

kavo

 

Koliko kave lahko popijemo na dan?

Zdrava odrasla oseba lahko dnevno spije štiri skodelice kave, odvisno od telesne zgradbe. Človeško telo lahko dnevno sprejme 200 do 300 miligramov kofeina brez škodljivih učinkov. V primeru nosečnosti ali dojenja si mnenja strokovnjakov nasprotujejo, vendar na splošno 2 skodelici kakovostne in pravilno pripravljene kave ne ogrožata otroka ali matere. Vendar morate tudi v tem primeru upoštevati nasvete zdravnika, ki pozna vaše zdravstveno stanje. 

 

Koliko kave lahko popijemo na dan?

 

Način užitja: Zakaj voda s kavo? 

V kavarni lahko ob kavi dobite tudi kozarec vode. To ni le lepa gesta - kava izsušuje grlo. Najbolje bi bilo, če bi popili kozarec čiste vode, preden spijete skodelico kave, in še en kozarec, ko jo spijete.

 

Način užitja: Zakaj voda s kavo?

 

Pozabite na sladkor v kavi

Skriti sladkor vsak dan vnašamo v telo iz številnih virov. Tudi kavi ga v resnici ni treba dodajati. Poleg tega vam bo, ko se enkrat navadite na kakovostno kavo, žal, da bi jo "pokvarili" s sladkorjem. Izbrana kava že sama po sebi ponuja neskončne odtenke okusov in arom, če je pravilno pripravljena. Eksperimentirajte, igrajte se z debelino mletja, pravim pritiskom na ročico, kar lahko vpliva na dolžino ekstrakcije, poskusite in uživajte v obredu kave. 

 

Kdaj je popoln čas za kavo?

 

Kdaj je popoln čas za kavo?

Če vstanete ob petih ali šestih zjutraj, je idealna ura za prvo kavo med deveto in deseto uro zjutraj. Zadnjo kavo lahko spijete do druge ure popoldne, če greste spat pred polnočjo. V nasprotnem primeru tvegate, da se ne boste dobro naspali in se zjutraj zbudili izčrpani ter brez apetita za zajtrk (in življenje). Vendar pa zdrava oseba, ki je vajena uživanja kofeina, lahko prenese kavo, ki jo spije 4-6 ur pred spanjem. 

 

Daljše ohranjanje vroče kave

 

Daljše ohranjanje vroče kave 

Uživanje v skodelici vroče kave je prava poslastica, a včasih vas ovirajo okoliščine. Jutranja naglica, ko je treba otroke pripraviti za vrtec ali šolo, dolga vrsta za kopalnico, nered v kuhinji, ki ga je res treba pospraviti ... Toda to je mogoče rešiti - in to v slogu. Skodelice HOTCOOL vas bodo prepričale s svojo obliko in funkcionalnostjo. Izdelane so ročno s pihanjem borosilikatnega stekla z izjemno odpornostjo na visoke in nizke temperature, mehanske poškodbe in agresivna čistila. 
Ker imajo dvojne stene, med katerimi je vakuum, lahko dolgo časa ohranjajo idealno temperaturo pijače. Poleg tega se toplota ali mraz ne prenašata na zunanjo stran, zato lahko v rokah brez težav držite skodelico vročega čaja ali vroče kave. 
Poleg vročih in toplih pijač - kave, čaja, kuhanega vina, domačega punča - lahko postrežete tudi ledene pijače. Hladne pijače bodo v teh kozarcih ostale dlje časa ohlajene, kar boste cenili predvsem v vročem poletju. In češnja na torti - mlečni kavni napitki, kot sta latte macchiato ali cappuccino, v njih odlično izstopajo.

Na zdravje! 

 

pitje kave