Niso vse postelje enake. Poglejmo si različne tipe postelj

Niso vse postelje enake. Poglejmo si različne tipe postelj

Na trgu je zdaj veliko postelji. Ali si pravite: "Postelja kot postelja."? Prav nasprotno. Izbira je odvisna od vaše starosti, želenih dimenziji ter okusa in notranje opreme. Naučite se brskati po opisih postelj in se v trgovini s pohištvom pozanimajte o svoji idealni postelji.
 

Postelje so eden najpomembnejših kosov pohištva v domu - v njih ljudje preživijo približno tretjino svojega življenja. Nič ne vpliva na vašo vsakodnevno učinkovitost bolj kot spanje. Preden se lotite nakupa ležišča, si najprej vzemite čas za izbiro popolnega okvirja. Tukaj je kratek pregled postelj, od najpreprostejših do resnično kraljevskih.

 

Enoposteljna

Kot pove že samo ime, gre za posteljo, ki je namenjena eni osebi. Pogoste velikosti so 80x200 ali 90x200 cm. Nekateri prodajalci ponujajo tudi netipične dimenzije. Če iščete dodatno netipično velikost, se obrnite na kateregakoli proizvajalca pohištva. Enoposteljne postelje najdemo v otroških in študentskih sobah, pa tudi v manjših spalnicah volkov samotarjev. Enoposteljne postelje ne smejo manjkati v hostlih, penzionih, hotelih ali drugih nastanitvenih objektih, ki si prizadevajo izpolniti vse nastanitvene zahteve.

Postelja 1S/90, TEYO

 

Enoposteljni kavč

Pohištvo, ki lahko nadomesti kavč in posteljo, spada do samostojne skupine. Svojo uporabno vrednost izkazuje predvsem v študentskih sobah ali manjših stanovanjih. Čez dan uživajte v udobju kavča z dekorativnimi blazinami, ponoči pa si zagotovite kvaliteten spanec v trdni in stabilni postelji.

 

Valenda

Je tip enoposteljnega ležišča. Ima prepoznaven videz. Oblazinjenje je iz blaga, pogosto takega z vzorcem. Sestavljena je iz spodnje konstrukcije in letvenega dna, na katero je nameščena vzmetnica. Vzmetnico prekriva tkanina. Ležišča so lahko iz molitana, vzmetnic ali s „sendvič“ zgradbo in se tako prilagodijo vašim potrebam. V valendi je shranjevalni prostor in nekatere imajo tudi dodatno vzglavje ali bočna naslonjala.

Kavč s prostorom za shranjevanje, ALEX

 

Rastoča postelja

Gre za netipičen model enoposteljne postelje in spada v otroški svet. Je izdelana tako, da njeno dolžino upravljate po potrebi. Reče se ji tudi rastoča postelja, saj dobeseno raste skupaj z vašim otrokom.

 

Montessori postelja

Enoposteljna postelja brez nog. Položimo jo direktno na tla v stilu vzgojne metode po Mariji Montessori. Dvignjena konstrukcija spominja na hišo. Montessori postelje prav s svojim dizajnom podpirajo kreativnost in samostojnost otroka.

Montessori postelja, borov les, siva, GROSI Montessori postelja GROSI

 

Dvignjena otroška postelja

Otroška postelja, ki na prvi pogled spominja na pograd, a je vseeno le enoposteljna postelja. Gre za dvignjeno ležišče. Otrok gre v posteljo po lestvi. V spodnjem delu je prostor za igro ali shranjevanje.

Kombinirana postelja v otroški sobi, bela, FANY Kombinirana postelja v otroški sobi FANY

 

Pograd

Se jih spomnite iz otroštva? Tudi danes jih najdemo v številnih otroških sobah. Pogradi so enostaven način, kako v sobi prihraniti prostor. Poleg tradicionalnega dvoposteljnega pograda danes na trgu najdete celo triposteljne pograde – pograde s tretjim dodatnim ležiščem ali širšim spodnjim ležiščem.


Standardna zakonska postelja

Postelja, ki je ne uporabljajo le pari, temveč jo pogosto iščejo tudi posamezniki, ki si želijo večje udobje pri spanju, za kar je potrebna večja postelja. Standardna velikost je 160x200 cm ali 180x200 cm. Zakonske postelje se prodajajo z vzmetnicami ali brez njih in izberete lahko, ali želite kupiti dve manjši vzmetnici ali eno veliko.

Postelja Z2, 160 x 200, zlati hrast Craft/beli hrast Craft , SUDBURY Postelja Z2 SUDBURY

 

Lesena postelja

Les ima estetsko prednost pred drugimi proizvodnimi materiali, kot sta kovina ali jeklo. Zelo enostavno ga je kombinirati in v vsak prostor vnese občutek topline. Poleg videza je les zelo trpežen in enostaven za vzdrževanje. Cenovno ugodnejša možnost za postelje iz masivnega lesa je iverna plošča. Postelje v leseni izvedbi so na otip in videz podobne masivnemu lesu. V naši ponudbi so postelje iz masivnega lesa in iverne plošče.

 

Oblazinjena postelja

Prednost oblazinjenih postelj je njihovo mehko telo. Ni nevarnosti bolečega spotikanja ali odrgnin. Visoko oblazinjeno vzglavje je zelo udobno za gledanje televizije naravnost iz postelje ali branje knjige pred spanjem. Zaradi uporabljenega materiala lahko proizvajalci postelj ustvarijo izviren videz - samo spremenijo šiv ali odtenek. Običajno imajo tudi prostor za shranjevanje in so opremljeni z rešetko.
 

Postelja s prostorom za shranjevanje, AKANA

 

Francoska valenda

V obliki valende ali kavča najdemo tudi zakonske postelje. Kupec lahko izbere tip tkanine, obliko vzglavne plošče in vrsto vzmetnice. Do shranjevalnega prostora dostopate od spodaj „z nog“ ali s strani.

 

Nizke talne postelje  

Druga vrsta dizajnerske postelje je nizka postelja. V to skupino spadajo postelje z višino od 20 do 35 cm. Čeprav je postelja privlačnega videza, pa ni primerna za starejše ljudi ali ljudi, ki imajo težave s hrbtenico ali sklepi.

Postelja Dante Postelja Daneta

 

Postelja z visoko vzglavno ploščo 

Kadar rastejo naše zahteve po sodobnem slogu, raste tudi ponudba sodobnih postelj. Priljubljena postajajo visoka vzglavja. Kar zadeva material, so lahko vzglavne plošče lesene, kovinske ali oblazinjene.

 

Boxspring postelja

Pravo nasprotje nizke postelje je takoimenovana boxspring postelja. Dobesedni prevod pomeni posteljo, ki je sestavljena iz škatle z vzmetmi. Prednost takšnih postelj je njihova višina, saj posteljo sestavlja več plasti vzmetnic, ki bodo poskrbele za vaš popoln spanec.

Boxspring postelja 180x200, FERATA TV

 

Postelja z nebom

Postelja ima dvignjeno konstrukcijo, na katero lahko pripnete zavese ali lahek baldahin. Takšna postelja že na prvi pogled obljublja čarobne sanje. Pogosto jo krasijo tudi številni ornamenti.

Ilustracija fotografija

 

Postelja z osvetlitvijo ozadja  

Iščete nekaj ekstra modernega? Kaj pravite na posteljo z osvetlitvijo? Osvetlitev je vgrajena v vzglavno ploščo ali neposredno v okvir konstrukcije. RGB osvetlitev ponuja več barv. Lahko nastavite preklapljanje barv v določenih časovnih intervalih ali pa izberete barvo, ki najbolje opisuje vaše trenutno razpoloženje.