Nazaj v šolo - otroška soba za šolarje

Nazaj v šolo - otroška soba za šolarje

Prepoznali se boste v zgodbi - počitnice so v polnem zamahu, odhajamo na počitnice, uživamo v soncu, vodi, žaru in preden se zavemo, je polovica počitniške sezone že mimo. O tem hitrem teku časa še bolj razmišljamo, če imamo doma šolarja. Kako se dovolj dobro pripraviti na novo šolsko leto leto?

 

Pravočasna priprava

Čas dolgih poletnih večerov, kopanja, kolesarjenja, izletov ali počitnic mine zares hitro in mnogi starši že sredi poletja počasi začnejo razmišljati o tem, da morajo priskrbeti vse potrebščine za svojega šolarja, nič mu ne sme manjkati. Tudi če si mislite, da je sredi počitnic še vedno dovolj zgodaj, da opremite sobo ali kupite potrebščine, Vam priporočamo, da ničesar ne prepuščate naključju in se pripravite vnaprej. Za vsak primer, če Vas kaj preseneti...

otroška soba za šolarje

 

Obdajmo jih s tem, kar imajo radi

Ko otrok začne hoditi v šolo, se veliko stvari v družini spremeni in prilagodi. Ustvarimo prostor, ki zadostuje njegovim potrebam, kjer se lahko spočije, se uči, povabi sošolce ali svobodno ustvarja. Na kakovost osebnega prostora so še bolj kot ostali zelo dovzetni otroci, stari od sedem do deset let, torej učenci v prvih treh razredih osnovne šole. Zato mora biti njihovo osebno kraljestvo bogato z barvami, veselo in prostorno. Komplet pohištva ali dodatke je treba izbrati previdno, da bodo otroku všeč in da s premočnimi kombinacijami ne bomo pokvarili splošnega harmoničnega vtisa prijetne otroške sobe. Na splošno so otroške sobe bolj pisane, medtem ko študentske/mladinske sobe bolj spominjajo na sobe odraslih.

Zato se z otrokom pogovorite o tem, kakšne barve ima najraje, kaj bi rad videl v svoji sobi, kakšno pohištvo ali dodatki bi ga razveselili, ko bo postal velik šolar ali šolarka. Da pa ne bi pretiravali in po nekaj letih spet spremenili prostora, je priporočljivo, da barvne kombinacije izberete trezno in previdno. Če Vam nekaj ni všeč, otroku razložite razloge in poiščite srednjo pot do kompromisa. Navsezadnje otroci rastejo kot voda in njihovo razmišljanje ter pogled na svet se spreminjata. Vendar lahko prostor polepšatez dodatki v pastelnih barvah. Tudi vesele in barvite, celo svetleče preproge lahko navdušijo otroško dušo. Če ne za vedno, pa vsaj za nekaj časa.

 

otroška soba za šolarje

 

Z nevtralnimi barvami ne morete zgrešiti

Izbira prave barve pohištva za otroško sobo je lahko včasih težavna. Če vanj vlagate veliko denarja, ga ne želite zamenjati takoj po dveh ali treh letih. Izberite pohištvo, ki je praktično in varno. Kaj pa nevtralne in zemeljske barve, kot so rjava, siva ali kremna? Tako bo pohištvo ostalo primerno tudi takrat, ko bo Vaš otrok prišel v puberteto in bo želel bolj ustvarjalne spremembe. Prav tako boste malo bolj prepričani, da se bodo spremenili le okraski, zavese ali barve sten. 

 

otroška soba za šolarje

 

Pomembna sta prostor in red

Pri urejanju sobe za šolarja je najpomembnejša razporeditev. Zato je priporočljivo razdeliti sobo na več območij - za učenje, počitek in spanje. Razdelitev prostora je nekaj zelo preprostega – dovolj bo cvetlični lonec, preproga, ali preprost zaslon ali polica, kjer lahko shranjuje tudi svoje stvari.

Pomembno je tudi, da določite dovolj prostora, kamor lahko otrok pospravi vse svoje šolske potrebščine in knjige. Tako bodo imeli boljši pregled nad tem, kje najti potrebne zvezke, pisalni pribor ali merilne instrumente. Če jih postavi na priročne police, bo poleg popolne organizacije v prostoru tudi red. In ko govorimo o redu, kaj če bi Vašem otroku privoščili stilski organizator, kamor bodo šli vsi otroški zakladi?

 

otroška soba za šolarje

 

Osnova je kakovostna pisalna miza

Vsekakor bi morali našim šolarjem privoščiti primerno in kvalitetno pisalno mizo, kjer bodo ustvarjali, pisali domače naloge in imeli veliko prostora za pisala, učbenike ali prvi računalnik. Premalo prostora lahko izkrivi njihovo hrbtenico in pripelje do težjih zdravstvenih težav, zato je priporočljivo investirati v ergonomski stol, ki je prijazen do hrbtenice, da se otroci naučijo pravilno sedeti. Kaj pa dvižna pisalna miza in stol, ki se med rastjo popolnoma prilagajata otrokovem telesu? Z njimi lahko prihranite denar ne le pri pohištvu, temveč tudi pri zdravniku. Poleg tega je mizna plošča nastavljiva po višini in zložljiva, zato bo otroku med pisanjem zagotavljala največje udobje.

 

otroška soba za šolarje

 

Sladko in učinkovito spanje

Za pravilen razvoj otroka in njegov svež začetek novega dne je pomembno, da se dobro naspi. Šolanje je pogosto zahtevno in zahteva učenje številnih navad. Spanje ima zelo pomembno vlogo pri učinkovitem učenju. Zato moramo razmisliti o nakupu primerne otroške postelje s kvalitetno vzmetnico. Za otroke do pubertete je za pravilen razvoj hrbtenice primerno trdo ležišče. Od trinajstega leta naprej lahko izberete mehkejšo različico. Za večje prihranke je bolj učinkovito kupiti dvostransko ležišče z eno mehko in eno trdo stranjo. 

Prav tako ne smemo pozabiti na pravo osvetlitev – najboljša je topla svetloba. Če je prostora dovolj, je priporočljivo kupiti nočno omarico, kamor otrok lahko odloži najnujnejše stvari, kot so očala, knjige ali prvi mobilni telefon. Vendar je treba z njim ravnati zelo previdno in otroka naučiti, da telefon vedno pospravi v predal ali pa Vam ga zvečer izroči. 

 

otroška soba za šolarje

 

Popestrite prostor

Če želite sobo še malo polepšati in se poigrati z dodatki, so odličen trend vesele sedežne vreče, katere otroci obožujejo kot dodatek za igro in poležavanje. Ustvarili boste prijeten prostor za počitek, kjer se bo Vaš malček lahko zavil v mehko odejico ter si odpočil od napornega učenja.

Neskončno količino vsega, kar Vaš otrok potrebuje za svojo sobo, lahko najdete v naši spletni trgovini kondela.si!