Na vrtu kraljuje pohištvo iz ratana

Na vrtu kraljuje pohištvo iz ratana

Pomlad je končno tu! Vse toplejši sončni žarki nas vabijo k preživljanju časa na prostem, na vrtu ali balkonu. Samo malo posedeti, se sprostiti ali uživajti v kozarcu vina. Sprostite se udobno in elegantno. Izberite kakovostno pohištvo iz ratana. Kako to storiti?
 

V naslednjem članku vam bomo predstavili razliko med naravnim in umetnim ratanom ter vam svetovali, kako pravilno skrbeti za ratan. Izberite pravilno novo pohištvo.
 

Vrtna garnitura iz ratana z belimi blazinami in stekleno mizo Vrtna garnitura, STARK

 

Naravni ali umetni?

Naravni ratan izvira predvsem iz Indonezije. V manjši meri ga gojijo tudi druge države (Filipini, Šrilanka, Malezija, Bangladeš ...). Odlikujejo ga zaobljene oblike in dobra prožnost, saj je izdelan iz naravnega materiala. Po drugi strani pa je tudi dražji. Njegova pomanjkljivost je občutljivost na vremenske spremembe, zato ga danes kupujemo predvsem za zimske vrtove.

Umetni ratan je v svetu vrtnega pohištva priljubljen predvsem zaradi cenovne dostopnosti in minimalnega vzdrževanja. Pohištvo iz umetnega ratana je videti elegantno in sodobno. Zaradi svojih odličnih lastnosti ima daljšo življenjsko dobo kot drugi materiali. Njegove lastnosti so visoka odpornost na UV žarke, vodo in vremenske vplive. Hkrati je zelo nezahteven za vzdrževanje, saj ni nevarnosti, da bi se razcepil in razpokal. Za razliko od naravnega ratana, ki je primernejši za notranjo uporabo, je umetni ratan idealna izbira za zunanje vrtove, terase ali balkone.

Bela vrtna sedežna garnitura na terasi Odlagalna mizica, SALMAR NEW

 

Pomembno je vzdrževanje

Naravni ratan

Najprej je treba razumeti, da je naravni ratan zelo občutljiv na raztezanje in krčenje. Vročina mu je veliko bolj všeč kot mraz. Zato ga je treba v zimskih mesecih, zlasti v težkih podnebnih razmerah, hraniti v zaprtih prostorih. Pletena vlakna lahko sčasoma zbledijo, zato priporočamo, da jih redno premazujete s posebnimi olji. Če na začetku in vsaj dvakrat v zimski sezoni nanesete laneno ali limonino olje, bo pohištvo ostalo prožno.
Če na pohištvo, ki ga je namočil dež ali voda, pretirano pritiskate ali ga obremenjujete, se lahko upogne, kar običajno ostane trajno.

Umetni ratan

Pri vzdrževanju je umetni ratan boljša izbira. Za to je potrebnih le nekaj minut. Pripravite detergent, vodo, čisto krpo, staro zobno ščetko, skledo ali vedro. Pohištvo operite z vlažno krpo. Po potrebi s krtačo očistite tudi večjo umazanijo in težko dostopna mesta. Na koncu pohištvo sperite s čisto vodo. Oprano pohištvo pustite, da se dovolj posuši na neposredni sončni svetlobi. Občasno ga lahko tudi sesate.

Oblazinjenje pohištva

Blazine in drugo oblazinjenje so dovzetne za bledenje in plesen. Ne postavljajte jih na tla in jih hranite na suhem. Če so se zmočili zaradi dežja ali vlage, jih je treba ustrezno posušiti. Če pa je bilo oblazinjenje dlje časa izpostavljeno vlagi, ga je bolje strokovno očistiti.
Z rahlim razpršilom belega kisa na oblazinjenje preprečite nastanek plesni in insektov.
 

Ženska bere knjigo na vrtljivem stolu iz ratana v obliki jajca z blazino Vrtljiv stol z blazino, TRISS BIG

 

Vrtno pohištvo v različnih različicah

Sodobni trgovci ponujajo različne različice vrtnega pohištva. Od vrtnih jedilnih garnitur do oblazinjenih kavčev iz ratana in visečih stolov.
Viseči stoli iz ratana so hit te sezone. So lahki in stabilni. Potrebujejo malo prostora, zato so primerne tako za vrtne terase kot za balkone. Izbirate lahko med stoli s fiksno pokončno konstrukcijo in stoli, ki po sestavi visijo s podstrešja.
 

Sedenje na terasi, fotografirano v večernih urah z osvetlitvijo Viseči stol, KALEA 2 NEW

 

Na kaj je treba biti pozoren pri nakupu pohištva iz ratana?

1. Pletenje
Kupite blago z jamstvom za kakovost, ki bo trajalo več kot le eno ali dve leti. Investirajte v pohištvo. Izberite prodajalca, ki bo lahko potrdil kakovost blaga.

2. Aluminijasta konstrukcija
Najkakovostnejša konstrukcija je aluminijasta. Je odporna proti koroziji in lahka.

3. Železna konstrukcija
Danes je mogoče kupiti tudi pohištvo iz ratana z železno konstrukcijo. Vendar je v tem primeru primernejša konstrukcija iz barvnega železa.

4. Lesena konstrukcija
V primeru lesene konstrukcije gre za najcenejšo izvedbo, saj je les najmanj odporen na zunanje pogoje. Življenjska doba takšnega pohištva je lahko zelo kratka, včasih celo samo za eno sezono.
 

Ženska sedi na sedežu iz ratana na vrtu Vrtni 3-delni komplet iz ratana, RODEN

 

Pohištvo iz ratana je sodobno in brezčasno, hkrati pa zagotavlja udobje in odlične pogoje za sprostitev. Če iščete rešitev za svoj vrt, izberite ratan.
Vendar ne pozabite na staro modrost: Lepih spominov ne ustvarjajo drage stvari, temveč ljudje, s katerimi preživljamo čas!