Montessori v otroški sobi. Ali kako urediti otroško sobo, da bo ustrezala otrokovim potrebam

Montessori v otroški sobi. Ali kako urediti otroško sobo, da bo ustrezala otrokovim potrebam

Vsak starš si prizadeva za svojega otroka narediti najboljše. Da bi mu zagotovili popolne pogoje za rast, razvoj in izobraževanje. Na teh področjih nas lahko vodi metoda Montessori. Določa tudi pravila, kako urediti otrokovo sobo, da bo ustrezala otrokovim potrebam. Ustrezno izbrano pohištvo in dodatki pomagajo razvijati njegovo ustvarjalnost. Ustvarite otroku igrivo in varno okolje ter opazujte, kako raste v edinstveno osebnost.
 

Bela otroška soba

 

Kaj je Montessori?

Čeprav je metoda Montessori predvsem filozofija izobraževanja, se v zadnjem času uporablja tudi v domačem okolju. Montessori lahko zagotovi pravo okolje za otroka.Otroška soba mora biti čista, urejena, prijetna, preprosta in funkcionalna. Vsak element v njej ima svoje mesto z razlogom, predvsem pa pomaga otroku pri razvoju. Otrok se tako lahko posveti zanimivemu delu, ki si ga sam izbere. Takšna dejavnost običajno povzroči dolgotrajno koncentracijo, ki je nikakor ne smemo prekiniti. Tako otrok sam raziskuje okolje, v katerem živi, in razvija svoje sposobnosti. Dovoljeno mu je, da prepozna svoje napake in se nauči biti odgovoren zanje.

Odrasli je le opazovalec in vodnik. Otroku pomaga in ga spodbuja. Ne odloča namesto njega. Ne poskuša mu za vsako ceno vsiliti svojega dojemanja sveta. To otrokom omogoča, da so samostojni. Razmišljajo in nato delujejo popolnoma samostojno, kar razvija tudi njihovo samozavest in notranjo disciplino. 
 

Lesena otroška postelja Montessori

 

Metoda Montessori nosi ime italijanske zdravnice

Maria Tecla Artemisia Montessori se je rodila 31. avgusta 1870. Italijanska zdravnica in vzgojiteljica je oblikovala načela vzgojne metode, zato nosi njeno ime.
Z opazovanjem otrok na psihiatrični kliniki je prišla do spoznanja, da je vsak človek nagnjen k razvoju, da so tudi otroci s posebnimi potrebami vzgojljivi, če se jim pristopi na drugačen način in če imajo možnost dela s pripomočki, da njihov problem ni medicinski, temveč pedagoški.
 

Maria Montessori je umrla 6. maja 1952. Trenutno teorije M. Montessori razvija njena vnukinja Renaldine Montessori.

Otroški indijanski šotor z igračami Otroški šotor, ETENT

 

Otroška soba v skladu s pravili Montessori

Glede na to, da se majhni otroci pogosto igrajo kot raziskovalci, je treba za varnost poskrbeti še posebej skrbno. V otroški sobi Montessori ni ostrih vogalov in robov, vsa nevarna mesta morajo biti pokrita ali odstranjena.Potrebni so pokrovi za električne vtičnice in ovire za samovoljno odpiranje oken. Takšne ukrepe uvedite v celotnem stanovanju. Vrata omar, v katerih hranite nevarne predmete ali tekočine (čistila, barve in lake, težko in ostro orodje itd.), zavarujte s pregrado, da se ne odprejo.

Del metode Montessori je tudi varno postavljeno ogledalo. Biti mora v višini vašega otroka. Otrok lahko svoj odsev opazuje več ur. Preučuje svoj obraz, telo, gibe, okolje za njim. Povezuje jih in počasi ugotavlja, da gleda svoj odsev. To je naraven in zdrav razvoj.

Koncept Montessori nadomešča otroško posteljico s posteljo na tleh.  Vzmetnica ali postelja, ki leži neposredno na tleh, otroku omogoča prosto in varno plezanje na posteljo in z nje, kadar koli želi.Pri starejših zamenjajte vzmetnico z nižjo posteljo. Priljubljene so postelje v obliki hišice, ki spodbujajo otrokovo ustvarjalnost.

V duhu neodvisnosti in samostojnosti otroka v otroško sobo postavite nizke police, košare in škatle.Otrok mora imeti vse svoje igrače in knjige na dosegu roke. Sam se odloči, kaj želi početi. Dostopne morajo biti na nizkih policah in v košarah ali prozornih škatlah (da bo vaš malček lahko videl, kaj je v njih).

Montessori polica za otroško sobo v obliki indijanskega šotora

 

V spalnici Montessori je priporočljivo ustvariti tudi prostor za branje. Izberite nizko knjižno polico, v kateri bodo knjige dostopne otroku. Poleg tega lahko dodate nekaj blazin, šotor teepee ali visečo mrežo na tla. Tako boste ustvarili prijeten prostor in otroka spodbudili k branju.


Oblikujte ustvarjalni kotiček za svojega otroka. Pametna rešitev so različne stenske table, na katere lahko otrok zapiše svoje ideje in misli.V sobo vključite tudi mizo in stol.To pohištvo mora biti prilagojeno otrokovi višini. V takem kotičku bo preživel velik del dneva. Ustvarjalne dejavnosti bodo naravno razvijale njegovo ustvarjalnost in razmišljanje.
 

Deklica, ki se igra z leseno hišico za lutke

 

19 pravil

Maria Montessori je oblikovala tudi 19 osnovnih pravil, ki so vam v pomoč pri vzgoji otrok:

  1. Otroci se učijo iz tega, kar jih obdaja.
  2. Če je otrok pogosto kritiziran, se nauči obsojati.
  3. Če je otrok pogosto pohvaljen, se nauči ocenjevati.
  4. Če vidi agresijo, se nauči udariti.
  5. Če se z otrokom ravna pošteno, se nauči pravičnosti.
  6. Če se otroku pogosto smejijo, se nauči plašnosti.
  7. Če otrok živi z občutkom varnosti, se nauči zaupati.
  8. Če otroka pogosto grajajo, se nauči občutka krivde.
  9. Če otroku pogosto govorite resnico, se nauči imeti dober odnos do sebe.
  10. Če boste otroku pogosto izkazovali strpnost, se bo naučil biti potrpežljiv.
  11. Če otroka pogosto spodbujate, bo pridobil samozavest.
  12. Če otrok živi v prijaznem okolju in se počuti potrebnega, se bo naučil v tem svetu najti ljubezen.
  13. O otroku ne govorite slabo, ne glede na to, ali je prisoten ali ne.
  14. Osredotočite se na razvijanje dobrega v njem, da ne bo več prostora za slabo.
  15. Vedno poslušajte otroka, ki se pogovarja z vami, in se nanj odzivajte.
  16. Spoštujte otroka, ki je naredil napako in jo lahko takoj ali nekoliko pozneje popravi.
  17. Bodite pripravljeni pomagati otroku, ki se išče, in poskušajte biti nevidni za tiste otroke, ki so vas že našli.
  18. Otroku pomagajte, da osvoji tisto, česar prej ni obvladal. Pomagajte mu in pri tem napolnite okolico s skrbjo, tišino in ljubeznijo.
  19. Če imate opravka z otrokom, vedno upoštevajte najboljše načine vedenja. Dajte mu najboljše, kar je v vas.