Koristni nasveti za ljubitelje sobnih rastlin

Koristni nasveti za ljubitelje sobnih rastlin

Sobne rastline so neprecenljiv spremljevalec vsakega doma. Razveseljujejo oči, izboljšujejo notranjo klimo in ob pravilni izbiri pomagajo pri boljšem spanju in koncentraciji. Za vse to pa potrebujejo pravo oskrbo. Za to ni potrebno veliko, nasprotno, bolj so pomembne malenkosti. Dovolj je na primer poznati odgovore na naslednja vprašanja: "Kateri lonček je najboljši za Vašo sobno rastlino?", "Kdaj lahko rastline presadite?", koristno pa je vedeti tudi: "Kako doma ustvariti zeleno steno?". Vse to si lahko preberete v našem članku. 

Koristni nasveti za ljubitelje sobnih rastlin

 

Kateri lonec izbrati?

Material, globina, premer, luknje. To so glavna merila, ki jih morate upoštevati pri izbiri cvetličnega lonca. Toda na kaj se osredotočiti natančneje? Najpogostejši materiali za lonce so glina, keramika, plastika ali pa lonci iz ratana. 

Na izbiro primernega materiala za lonec vpliva predvsem njegov položaj. Ali je rastlina izložena soncu? Potem izberite glinene lonce, po možnosti z zunanjo glazuro, da lahko odbijajo sončne žarke. Plastični lonec se hitro pregreva, zato je primernejši za senco ali delno senco. Cvetlični lonci iz ratana so primerni tudi za terase in balkone. Še posebej jih cenijo večje rastline, npr. fikusi. 

Globina in premer lonca sta odvisna od velikosti koreninske grude rastline. Vedno mora biti dovolj prostora v vseh smereh - tako navzdol kot navzven. Zato je priporočljivo, da mlajše rastline presadite vsako leto, starejše in večje rastline pa v razmiku dveh do štirih let, vse glede na to, kako uspevajo v loncu.

 

Koristni nasveti za ljubitelje sobnih rastlin

 

Kdaj presaditi rastline? 

Ko korenine zrastejo skozi luknje na dnu lonca ali ko koreninska gruda preseže vrh lonca, je to zanesljiv znak, da je čas za presaditev. Rastline bodo te luknje na dnu lonca cenile. Odvečna voda namreč odteče skozi luknjo v skledo ali oblogo lonca, tako da korenine ne začnejo gniti. 

Idealna rešitev je, da na dnu lonca ustvarite tudi drenažno plast: na dno lonca položite majhne kamenčke, manjše keramične črepinje ali bolj grob pesek in ga prekrijte s substratom. Odvodnjavanje bo poskrbelo, da tla ne bodo razmočena. To je rešitev ne glede na to, ali ima lonec luknje ali ne. 

In kateri je najboljši letni čas za presajanje? Na splošno je najboljši čas pozno pozimi in zgodaj spomladi - februarja in marca. Vendar so lahko izjeme pri nekaterih rastlinah, ki cvetijo v tem času, kot so orhideje, azaleje ali senpoli. Pravijo tudi, da lahko rastline presadite jeseni. Če rastline nujno potrebujejo večji lonec, jih lahko.

 

Koristni nasveti za ljubitelje sobnih rastlin

 

Razmislite tudi o zasnovi loncev in njihovi postavitvi.

Sobne rastline ne le izboljšujejo klimo v prostoru, ampak so lahko tudi okras. Študije pravijo, da pogled na zeleno barvo lahko človeka pomiri. 

Vemo, da lahko pogled na čudovit dizajn dvigne človeka. Če imate rastline v lončkih, ki bi se jih radi znebili, vendar jih ni treba za vsako ceno presaditi, poznamo hitro, stroškovno učinkovito in oblikovno dovršeno rešitev. To so okrasni cvetlični lonci. 

Doma imate starejši, dobro rastoči fikus ali monstero, vendar bi radi zamenjali lonec? Okrasni cvetlični lonec ARABIS s premerom in višino 30 cm je odlična rešitev za krotenje tega velikana brez presajanja. Kombinacija treh nevtralnih barv - bele, sive in črne - s teksturo, ki spominja na kvačkanje, se bo igrivo vključila v dom, opremljen v katerem koli stilu. 

Imate že polno okensko polico sobnih rastlin, pa tudi omare in police so zelo zasedene? Najlepši kosi si zaslužijo svoje lastno stojalo. Osredotočite se na elegantna stojala za cvetlične lonce. Pletena, lesena, kovinska, višja, nižja, romantična, minimalistična, v obliki kolesa, tudi z osvetlitvijo LED.

Ljubitelji minimalističnega oblikovanja in čistih linij bodo navdušeni nad podstavkom za cvetlični lonec VELIR: masivno okroglo leseno podnožje in elegantne, a trpežne kovinske noge. V zeleni sobi bo na njih sijalo. Ljubitelji provansalskega sloga ali romantike ne bi smeli izpustiti retro stojalo za cvetlične lonce v obliki kolesa PAVAR. 

 

Koristni nasveti za ljubitelje sobnih rastlin

 

Preidite na višjo raven zasaditve v zaprtih prostorih - ustvarite zeleno steno 

Najbolj strastnim gojiteljem sobnih rastlin se ni treba več soočati z dilemo: "In kam naj postavim to novo rožo?" Za spektakularno vrnitev v dvorano slavnih v notranjem oblikovanju so poskrbele zelene stene, tako imenovana "urbana džungla". Džungla brez tigra, ki bo uspevala v urbanih okoljih. 

Izberite lokacijo - če boste kombinirali več vrst sobnih rastlin, izberite kompromis: delno senco. In tukaj postavite polico za zeleno steno. V naši ponudbi boste našli različne vrste in materiale: police iz bambusa, kovinske pogradne police ali zložljive lesene police. 

Tu bo Vaša ustvarjalnost našla prostor in pravo mesto za bogato zbirko sobnih dekoracij. Postavite lahko več polic eno poleg druge ali se igrate z višino. S kombiniranjem dveh različnih vrst regalov lahko vizualno razdelite tudi dnevno sobo, na primer z zelenimi stenami, in ustvarite intimno območje za delo ali branje knjig. Možnosti je neskončno, a vsaka bo videti odlično. 

Oglejte si našo ponudbo, v kateri boste našli vse, kar potrebujete za svojo domačo botanično zbirko, in uporabite domišljijo, da se boste doma zabavali. Ali še bolje?