Kje v stanovanju (ne)smete postaviti ogledala?

Kje v stanovanju (ne)smete postaviti ogledala?

Ogledalo je pripomoček, ki ga ne uporabljamo le za preverjanje svojega videza, temveč tudi kot okras. Osvetljuje in vizualno povečuje prostor, razbija sivino in zapolnjuje sicer neizkoriščen prostor na steni. Tudi postavitev ogledala ima svoja pravila. V nadaljevanju si preberite, kje strokovnjaki priporočajo, da ga leta 2023 obesite, in kje, nasprotno, ne.

 

Kakšna je idealna velikost ogledala?

Dolgo "vodoravno" ogledalo poudarja širino. Visoko "navpično" ogledalo opozarja na višino. Ogledalo kvadratne ali pravokotne oblike je primerno, če želite poudariti globino prostora. Zaobljen ali ukrivljen okvir lahko ustvari mehkejši ali celo romantičen videz.

Eno majhno ogledalo na veliki steni bo videti izgubljeno in nepomembno. Izberite velikost, ki je primerna za izbrano steno. Če želite, da je ogledalo osrednja točka v prostoru, poskrbite, da bo dovolj veliko, da bo izstopalo. Izberite ogledalo z okvirjem. Če bo ogledalo postalo del ozadja, izberite manjše, brez okvirja. Manjša ogledala lahko uporabite kot poudarke, ki odražajo zanimiv predmet. Uporabljajte jih v skupinah. Skupaj bodo delovala kot ena velika enota in zlahka postala središče pozornosti. 

Predsoba z belo komodo in nad njo široko ogledalo z zlatim okvirjem.

 

Da bo soba bolj svetla

Z ogledalom, postavljenim na pravo mesto, lahko zajamete in optimizirate naravno svetlobo. Določite mu mesto ob oknu, saj bo odbijal kot svetlobe in jo razpršil po prostoru. Lahko ga obesite tudi nasproti okna. Svetloba z okna se odbija od ogledala, zaradi česar je soba videti svetlejša, kot je v resnici. Še en trik za polepšanje prostora je ogledalo med okni. Med okna postavite veliko ogledalo. Ko vstopite v sobo, boste ogledalo najprej zamenjali za okno, zato boste imeli vtis, da se celotna soba kopa v naravni sončni svetlobi. 

Tako lahko na primer na hodnik vnesete več svetlobe. Če imate dolg in ozek hodnik, obesite ogledala na nasprotne stene. Poskrbite, da ogledala ne bodo nameščena drugo proti drugemu. Prav tako ogledalo ne sodi na konec hodnika.

Ogledalo postavite za vir svetlobe. Za svečo, visečo svetilko ali nočno svetilko. Z ogledalom boste povečali doseg svetlobe in dosegli skoraj čaroben učinek.

Ogledalo na nočni omarici za namizno svetilko. Ilustracija: Zrcalo za svetlobnim virom

 

Da bo soba bolj velika

V tem primeru velja osnovno pravilo - večje kot je ogledalo, več prostora bo ustvarilo. Veliko ogledalo v majhnem prostoru ustvari iluzijo globine. Obesite ga na steno nad jedilno mizo, da bo na primer odražalo lestenec, ali pa ga namestite nasproti redke in priljubljene umetnine.

Če je vaša kuhinja majhna in ste že preizkusili vse možne načine za pridobitev dragocenih centimetrov, za kuhinjskim elementom namestite zrcalno steno. Ogledala bodo odražala celoten prostor in vam bo dala vtis večjega prostora. Vendar pa ne pozabite, da ima takšno ozadje tudi svoje slabe strani. Pripravite se na pogostejše vzdrževanje. Osušene vodne kapljice in razpršila bodo na zrcalni površini bolj vidna kot na primer na ploščicah z reliefno površino.
 

Ogledalo za kuhinjskim pultom. Ilustracija: Ogledalo za kuhinjskim pultom

 

Ogledalo ni vedno pravokotno

Če ste se odločili, da v notranjost vključite ogledalo, ste na pravi poti, da svojim prostorom dodate eleganco in globino. Ogledalo lahko uporabite na več načinov. Preden začnete iskati ogledalo, ki ustreza vašim zahtevam, razmislite, kam ga boste obesili in kakšen rezultat od njega pričakujete. Poleg klasičnih pravokotnih ali kvadratnih ogledal lahko na trgu najdete tudi okrogla, asimetrična ali celo poligonalna ogledala. Z okvirjem ali brez, viseča ali stoječa. Druga možnost so večja ogledala, ki jih je mogoče postaviti na tla in nasloniti ob steno.

Če ne najdete slike, ki bi zapolnila steno in poudarila slog sobe, investirajte v ogledalo z izrezljanim okvirjem. Popolnoma bo spremenilo videz sobe, ki bo videti večja in svetlejša.

V neuporabljen prostor, na primer nad komodo, postavite več manjših ogledal različnih velikosti. Stena bo dajala umetniški vtis, celoten prostor pa bo pridobil na privlačnosti.

Ni nujno, da vsako ogledalo visi na steni. Uporabite veliko talno ogledalo, ki se diagonalno nasloni na steno, ali pa stojalo za ogledalo. Opravilo bo enak namen kot viseče ogledalo. Zaradi njega bo soba videti večja in svetlejša.


 

Ogledalo z zlatim okvirjem, prislonjeno ob steno in postavljeno na komodo.

 

Česa se je treba izogibati?

  1. Nikoli ne obesite ogledala tako, da bi odsevalo nered, poškodovano steno ali neprivlačen in nemoderen kos pohištva.
  2. Pazite na število ogledal. Včasih ima preveliko število ogledal nasprotni učinek, saj so videti neurejena in neugledna.
  3. Če v spalnici vztrajate pri ogledalu, ga postavite tako, da vaš odsev ne bo prva stvar, ki jo vidite, ko se zjutraj zbudite. Oblikovalci priporočajo, da ogledalo obesite nad vzglavje postelje.
  4. Ogledalo ne sodi na steno nasproti vhodnih vrat. Obesite ga na steno ob vratih ali uporabite stojalo za ogledalo, ki ga lahko kadar koli premaknete.
  5. Izogibajte se stropnim ogledalom. Razen dejstva, da težki stekleni predmet na stropu predstavlja določeno nevarnost, tako postavljeno ogledalo le malo vpliva na vaše dojemanje prostora.
  6. Ogledalo ne sodi v prostor, v katerem se ukvarjate z ustvarjalnimi dejavnostmi, bodisi pri delu, bodisi pri študiju. Odvrne vašo pozornost od študija. Ogledal ne postavljajte v prostore z visoko vlažnostjo. V takih prostorih naj bodo ogledala rahlo odmaknjena od stene, da se zagotovi kroženje zraka. 
  7. Izogibajte se uporabi zrcalnih ploščic.  
  8. Poškodovano, uničeno ali razpokano ogledalo je treba takoj zavreči in zamenjati.
Opremljena študentska soba z ogledalom ob postelji. Ilustracija: Ogledalo v delovni sobi

 

Ne glede na to, ali je ogledalo namenjeno dekorativni ali praktični funkciji, je vedno pomembno razmisliti o njegovi izbiri. Postavitev ogledala ima določena pravila, zato se izogibajte brezglavo obešenim ogledalom na prazne stene. Izbira prave oblike ogledala, barve okvirja in določitev, kje bo najboljše mesto zanj, se lahko zdi kot umetnost. Toda z našimi nasveti vam bo to uspelo!