Kakšna je razlika med žari? Najbolj znane vrste žarov, njihove prednosti in slabosti

Kakšna je razlika med žari? Najbolj znane vrste žarov, njihove prednosti in slabosti

Na trgu je veliko različnih žarov. Na njih se klobase topijo pred očmi. V tem blogu pa vam bomo svetovali, kako se med njimi orientirati, in morda boste našli pravega kandidata za svoj vrt ali teraso. Bi raje pekli na električnem žaru ali na klasičnem žaru na oglje? Preberite naš članek do konca in ugotovite, kateri vas bo najbolj prepričal.

Moški čepi ob majhnem žaru in obrača meso Žar na oglje, črna/rdeča, BODEK

 

Plinski žari

Plinski žari postajajo vse bolj priljubljeni. Ponujajo udobje in enostavnost uporabe. Ti žari delujejo na zemeljski plin ali propan-butanske bombe ter imajo hitro segrevanje in nastavljivo temperaturo. Poleg tega vam ni treba skrbeti za pepel ali stalno čiščenje kot pri običajnih žarih.
Glavne pomanjkljivosti so višji stroški, hrana brez vonja po lesu, težje vzdrževanje pri zamenjavi lavinskih kamnov ali propan-butanskih bomb.

 

Žari na oglje

Ti žari so verjetno najbolj tradicionalna in znana vrsta. Oglje se uporablja kot vir toplote in ognja, kar zagotavlja pristno izkušnjo pečenja na žaru. Ogenj z ogljem daje mesu očarljivo aromo in okus. Poleg tega so cenovno dostopni, preprosti za uporabo in enostavni za prenašanje.
Slabost žara na oglje pa je daljši čas segrevanja in potreba po nenehnem preverjanju žarečega oglja. Na teh žaru ni mogoče uravnavati intenzivnosti ognja. So zahtevni za vzdrževanje in jih je treba redno čistiti.
 

Moški pri peki na žaru v rožnatem predpasniku na vrtu

 

Električni žari

Električni žari so idealni za tiste, ki živijo v apartmajskih naseljih ali na območjih, kjer odprt ogenj ni dovoljen. Ti žari so preprosti za uporabo, preprosto jih priključite v električno vtičnico in že lahko začnete peči na žaru. So bolj zdrava različica peke na žaru brez onesnaževalcev iz maščob in dima.Prednost električnih žarov je hitro segrevanje in nadzor temperature.
Slaba stran je, da se nekaterim zdi peka na električnem žaru manj pristna ter da pogrešajo okus in aromo, ki ju mesu daje vročina oglja. Njihova uporaba je omejena na oskrbo z električno energijo. Sodijo med dražje žare.

Meso in zelenjava se pečeta na električnem žaru

 

Prenosno ognišče

Poleg tradicionalnih žarov lahko uporabite tudi prenosni žar. Ta ognjišča so še posebej priljubljena zaradi svoje večnamenske uporabe, saj poleg peke na žaru omogočajo tudi pripravo vročih napitkov. So odlična izbira za piknike, taborne ognje in domače žare na vrtu. Njihova prednost je, da so lahko prenosni, kar pomeni, da jih lahko nosite s seboj na različne kraje.
Njihova pomanjkljivost je, da niso tako učinkoviti kot prej omenjeni žari. Poleg tega morate paziti na kapljanje maščobe, ki je škodljiva za zdravje.

Kovinsko prenosno ognjišče s kosi lesa v predalu za shranjevanje

 

Pri izbiri žara je treba upoštevati svoje želje in potrebe. Žari na oglje so odlična izbira za tiste, ki si želijo pristne izkušnje pri peki na žaru. Plinski žari so idealni za tiste, ki iščejo udobje, hitro peko na žaru in enostavno upravljanje. Če imate omejene možnosti za tradicionalno peko na žaru ali pa tega ne dovoljujejo pravila vašega stanovanja, izberite raje električni žar. Prenosni kamin pa omogoča prilagodljivost in večnamensko uporabo; na njem lahko med kampiranjem pečete na žaru ali kuhate.

V naši ponudbi v e-trgovini Kondela boste našli širok izbor žarov, opreme za žar in delovnih miz za vrt. Prepričani smo, da vam bodo naši izdelki olajšali vsako peko na žaru in vam prinesli nova doživetja z družino in prijatelji. Obiščite našo spletno stran www.kondela.si in odkrijte našo celotno ponudbo pohištva in dodatkov za dom in vrt.