Kako skrbeti za usnjeno pohištvo? Kako podaljšati njegovo življensko dobo?

Kako skrbeti za usnjeno pohištvo? Kako podaljšati njegovo življensko dobo?

Eleganten videz, odličen za alergike, dolga življenjska doba, ki je ob ustrezni negi lahko očarljiva tudi po 15 letih. To so glavne prednosti usnjenega pohištva. Da pa bo Vaš usnjeni kavč ali fotelj tudi po vseh teh letih ostal v dobri kondiciji, morate izpolniti bistven pogoj: poskrbeti za ustrezno nego. Kam postaviti usnjeno pohištvo? Kako skrbeti zanj? Čemu se morate izogibati, da bi podaljšali življenjsko dobo svojega usnjenega pohištva? Preizkusite naše nasvete, ki veljajo tako za eko kot za pravo usnje. 

 

Kam postaviti usnjeno pohištvo

Življenjsko dobo svojega usnjenega pohištva lahko podaljšate takoj, ko ga prinesete domov. Postavitev je zelo pomembna, vendar kam ga postaviti? Pri tem velja nekaj osnovnih pravil. Prvi je - nikoli ne postavljajte usnjenega pohištva v bližino vira toplote: radiatorja, peči, štedilnika ali kamina. Vročina izsušuje usnje - tako pravo kot eko usnje in zato se lahko na usnjeni sedežni garnituri ali fotelju zelo hitro pojavijo prve razpoke. 

Pri postavljanju usnjenega pohištva morate pomisliti tudi na sončne žarke. Poskusite postaviti kavč, tabure ali fotelj tako, da bodo čez dan čim manj v stiku s sončnimi žarki. Kaj pa, če na pohištvo nekaj ur sije sonce? Usnje je primerno za kratka izlaganja, že po naravi material to zmore, vendar če je usnjeno pohištvo ves dan v stiku s sončnimi žarki, se njegova življenjska doba znatno skrajša. Upoštevajte tudi, da poleg vročine tudi visoka vlažnost ne ustreza usnju. 
 

 

Kako negovati usnjeno pohištvo

Odlična novica je, da je usnjeno pohištvo razmeroma nezahtevno za vzdrževanje. Seveda pod pogojem, da ste zanj našli primeren prostor. Kakšno nego potrebuje? Med čiščenjem pohištvo dobro posesajte. Da ne poškodujete površine, uporabite gobo z mehkimi ščetinami. S tem boste preprečili, da bi opraskali ali kako drugače poškodovali usnjeno pohištvo. 

Ko se znebite debele plasti prahu na kavču, fotelju ali stolu, posezite po vlažni krpi. Najboljša izbira so krpe iz mikrovlaken. Vendar pa pazite, da ne bo preveč mokra, dovolj je le rahlo navlažena s kapljico nežnega detergenta. Uporabite običajno milo. Nasvet bi lahko bil: za pranje usnjenega pohištva ne uporabljajte ničesar, kar ne bo opralo Vaše kože. Končano? Potem je glavna skrb za usnjeno pohištvo za Vami. 

Za podaljšanje življenjske dobe in svež videz usnjenega pohištva lahko enkrat ali dvakrat na leto posežete tudi po posebnih sredstvih za nego usnja. Na trgu je veliko nežnih impregnacijskih izdelkov, balzamov, krem in pršil na naravni osnovi. Priporočamo, da izberete naslednje.

Vendar jih pred uporabo vedno preizkusite na hrbtni strani fotelja, da preverite, kako se material odziva na pripravek. Ti izdelki Vam lahko pomagajo pri odstranjevanju madežev na usnjenem pohištvu, saj ustvarijo zaščitni sloj, ki preprečuje nabiranje umazanije. Določena sredstva pa mu dodajo še sijaj. Preprosto: podaljšajo njihovo življenjsko dobo in svež videz.

 

 

Kaj je treba upoštevati pri negi usnjenega pohištva?

Pogost vzrok za poškodbe usnjenega pohištva so hišni ljubljenčki. Mačka, ki si brusi kremplje na kavču, pes, ki s tačkami praska po površini kavča, ko skoči pokonci. Poznamo dve učinkoviti rešitvi. Prvi je pokrivanje usnjenega pohištva z odejo, drugi je prevzgojiti hišnega ljubljenčka in ga navaditi na pasjo posteljo. Od Vas je odvisno. 

Katere pasti še čakajo Vaše usnjeno pohištvo? Na primer razlit kozarec vode ali vina. Situacija, ki zahteva takojšnje ukrepanje. To ni nič zapletenega, saj bo večino dela opravila čista krpa, ki dobro vpija tekočine. Nato razlito snov le spolirajte s krpo iz mikrovlaken. Priporočamo tudi, da pazite na oblačila, ki jih nosite, ko sedite na usnjenem kavču. Zlasti kavbojke lahko na usnju pustijo bleščeče modre ali črne lise, ki jih je težko odstraniti. Če boste na to pozorni, Vas bo usnjeno pohištvo v Vašem domu razveseljevalo še vrsto let.

Iščete usnjen fotelj, usnjen kavč, usnjen tabure ali celo usnjeno preprogo? Najdete jih na kondela.si.