Kako skombinirati staro z novim? Zgodovina in modernost skupaj

Kako skombinirati staro z novim? Zgodovina in modernost skupaj

Imate dedkov naslanjač, ki vam je ljub? Ste podedovali starinski predalnik, ki se mu ne želite odpovedati? Pogosto kombiniramo staro z novim. Sem prinesemo staro mizo, tja staro vitrino, tam je popolno mesto za sliko velikih dimenzij. Kombinacija starega z novim je povsem v redu, vendar ima tudi takšno eksperimentiranje svoja pravila. Ali znate kombinirati staro z novim tako, da kombinacija ne bo izpadla moteče ali kičasto?

Kavč v rjavi tkanini Kavč v rjavi tkanini

Bodite izvirni

So ljudje, ki svoja stanovanja radi udejajo v določenem slogu. Navadno elemente v istem stilu damo do istega prostora, recimo v dnevno sobo, spalnico, kopalnico ali v otroško sobo. Na drugi strani so ljudje, ki so zvesti tradiciji ali so čustveno povezani z nekaterimi kosi pohištva ali si dovolijo toliko, kot dopušča njihov bančni račun. In takrat kombinacija stilov postane smiselna! To je eden izmed načinov, kako ustvariti edinstven in izviren prostor. To, kar vam veliko pomeni, morda ostalim ne bo pomenilo nič, vendar je edino pomembno to, da ste v lastnem domu vi počutite prijetno in zadovoljno.

Sodoben naslanjač pri starodavnem klavirju Sodoben naslanjač pri starodavnem klavirju

Prevladuje...

Kot smo že omenili, je kombinacija starega z novim povsem v redu. Tudi nekateri sodobni slogi oblikovanja temeljijo prav na tem principu. Pri opremljanju sobe ali dodajanju sodobnega pohištva je dobro izbrati slog, ki bo prevladujoč in iz katerega bo izhajal preostali interier. Kavč od staršev, komoda v podeželskem slogu, masivna jedilna miza s stoli, ki se še spominjajo vašega krsta ali drugih družinskih praznovanj. Včasih je dovolj izhajati iz elementov kot so tla, stropovi ali kamin, vrata in okna.

Kavč Hakan Kavč Hakan

Enotna barvna paleta

Najenostavnejši način, kako zagotoviti, da bo izgled vaše sobe uravnotežen in skladen, je staviti na isto barvno paleto. Tudi kadar mešate več slogov, omejite uporabljene barve. Izberite si dve ali tri osnovne barve, ki bodo značilne za vaš interier. Izbira naj izhaja iz barve podedovanega ali starega pohištva. Kombinirajte ga z odtenki, ki bodo ustrezali tonu pohištva. Včasih vam lahko pri temu pomaga na primer vzorec, ki je na pohištvu uporabljen. Naj vas navdihnejo okrasni ornamenti, izrezljane noge stolov ali miz in vzorci na sedežih ali naslanjačih.

Retro klubska mizica in blato Retro klubska mizica in blato

Kako se počutite?

Vsak prostor bi moral v vas vzbuditi določena čustva. Priznajmo si, da izbira stila doma in opreme za dom pogosto vpliva tudi na naša notranja pričakovanja, kako se bodo na naš dom odzvali prijatelji in bližnji. Ali mora dnevna soba biti prostorna, zračna in odprta? Izogibajte se kopičenju težkih in formalnih kosov pohištva. Raje se poigrajte s preprostimi linijami in materiali. Naj bo spalnica bolj intimna in prijetna? V tem primeru uporabite prefinjene in estetsko bogate kose pohištva.

Kovinska postelja z rešetko, 90 x 200, MAGENTA Kovinska postelja z rešetko MAGENTA

Od nežnega k težkemu

Težko, trpežno pohištvo lahko daje nežnejši vtis, kadar hkrati uporabite druge kose pohištva v bolj finem slogu. K mogočni sedežni garnituri ali fotelju postavite konferenčno mizo ali priročno mizico v modernem in čistem slogu. Vedno skušajte upoštevati pravilo enotne barvne palete. Star kavč lahko okrasite z novimi modernimi odejami ali blazinami. Ob kavč postavite sodoben naslanjač ali tabure.

Star kavč s sodobnim pohištvom Star kavč s sodobnim pohištvom

Ohranjajte določen stil

Starinsko pohištvo navadno pripada nekemu obdobju ali ambientu. Ste podedovali mornarsko preprogo ali fotelj, ki ga je oblazinila mama ali teta, ki je bila mojstrica kvačkanja ali pletenja? Če se želite držati določenega sloga, poiščite pohištvo ali dodatke s podobnimi značilnostmi in podrobnostmi, ki se ne bodo „teple“ z ostalim pohištvom.

Kotni kavč Alvaro Kotni kavč Alvaro

 

 

 

Dodatki, ki uravnotežijo splošni vtis o prostoru

 

Najbolj učinkovit način, kako uskladiti dojemanje notranjosti prostora, so dodatki. Slike, preproge, tekstil, svetilke. Svetilka v modernem slogu bo, na primer, okrepila tradicionalni videz konferenčne ali priročne mizice. Pravilno izbrana sodobna slika nad predalnikom v starinskem slogu bo zlahka povezala ta dva navidezno različna svetova.

Roza retro fotelji v dnevni sobi Roza retro fotelji v dnevni sobi

Ste že slišali za upcycling?

Ta nova metoda dodajanja nove energije starim stvarem je idealna za tiste, ki se ne morejo odpovedati podedovanemu pohištvu ali kosom pohištva, ki so jim prirasli k srcu. Upcycling bi lahko označili kot izraz človeške ustvarjalnosti in iznajdlivosti pri sekundarni uporabi in predelavi izdelkov. Na ta način enostavno oživite stare kose pohištva, jim povrnete uporabnost in pomen ter hkrati ohranjate njihovo izvirno vrednost.

Črna zofa v minimalistični dnevni sobi Črna zofa v minimalistični dnevni sobi

Želite izvedeti več o metodi Upczcling? Redno spremljajte naš Tempo Blog. V enem izmed prihajajočih člankov se bomo podrobneje posvetili upcyclingu.