Kako pripraviti najboljši domači hamburger

Kako pripraviti najboljši domači hamburger

Ikoničen, okusen, visokokaloričen in priljubljen. Za hamburger bi lahko našli še na desetine drugih pridevnikov. Kljub temu bi zajeli le eno stvar - edinstven okus, na katerega se zanašajo milijoni ljudi po vsem svetu. Čeprav ga lahko v nekaj minutah naročimo iz drugega dela države, je vse bolj priljubljeno, da ga pripravimo doma. Kaj se skriva za tem?

2 mlada moška 2 mladi ženski pijeta vino in pečeta na žaru na vrtu

 

Je hamburger res delo Američanov?

Govedina v žemljici z zelenjavo, sirom, kečapom in čebulo se je v ZDA pojavila nekje v začetku 20. stoletja. Obstaja več teorij o tem, od kod je hamburger pravzaprav prišel. Najbolj priljubljena pravi, da izvira iz nemškega mesta Hamburg, kjer so ljudje že dolgo časa jedli ocvrto meso na kruhu. Sredi 18. stoletja se je tu pojavil prvi recept za tako imenovano hamburško klobaso. Druga trditev pravi, da njena zgodovina sega v ladjarsko družbo Hamburg America Line, ki naj bi potnikom ponujala sendviče, podobne današnjim hamburgerjem. Še danes ne vemo natančno, kakšen je izvor te jedi. Poznamo pa njen praznik, ki je 28. maja.

Moški v rožnatem predpasniku, ki na vrtu peče meso na žaru

 

Od hitre prehrane do gurmanske umetnosti

Statistično je dokazano, da Američani letno zaužijejo več kot petdeset milijard kosov te okusne jedi. Njen glavni vir so različni lokali s hitro prehrano, ki jih najdemo na vsakem vogalu. Hamburger se je počasi začel prebijati tudi v slovaška gospodinjstva, lepo, po domače pripravljen,  kjer ga uživajo na dvoriščnih žarih ali zabavah. Mnenja o uživanju te kalorične jedi so različna, vendar smo jo vzljubili tudi mi. Ne obotavljamo se niti pred izboljšavami, ki burgerju dajo pravi "evropski" pridih. Čas je torej, da navadno meso v žemljici spremenite v kulinarično poslastico!

Priprava hamburgerjev na žaru

 

Kako pripraviti res popoln burger?

Resnica je, da ni težko speči meso in mu dodati preliv ali zelenjavo. Za popoln užitek v tej jedi je treba upoštevati nekaj dobrih nasvetov. Eden od njih je izbira pravega mesa. Če vam ne ustreza, da bi meso zmleli v trgovini, lahko to storite sami doma na priročnem mlinčku za meso KANTE, ki ima v svoji bogati opremi tudi mlinček za meso. Pred tem je pomembno, da mesu odstranite membrane in ga narežete na kocke, ki jih je treba grobo zmleti. Dober nasvet - dobro ohlajeno meso je še bolje zmleto. Idealna je kombinacija govejega vratu, nizkih reber in prsi. V burgerju bodo tekli sokovi, razmerje med mesom in maščobo pa bo popolnoma uravnoteženo.

Da bo burger obdržal obliko, je priporočljivo meso navlažiti v rokah, oblikovati kroglice in jih nato stisniti v največ 2 cm debelo ploščico. Na sredini lahko s prstom naredite majhno luknjico, da se meso ne napihne in da se zagotovi popolna debelina. Ne pozabite mesa soliti in popoprati šele, ko je na vročem žaru ali ponvi.
 

Priprava sestavin za hamburger. Na mizi so žemljice, mleto meso, sir, šunka in zelenjava.

 

Da se vse skupaj popolnoma ujema.

Pravi burger ne sme biti preveč zažgan ali premalo pečen. Preprosto poiščite zlato sredino, ki bo poskrbela za edinstven okus - tako imenovani medium burger. Če je meso res prepečeno, lahko ugotovite tako, da ga nežno otipate, se dotaknete sredine in roba ter primerjate konsistenco. Če je burger v sredini in na robu skoraj enakomerno čvrst, je pripravljen. Če meso pečete na rešetki, ga ne obračajte prepogosto, ampak mu dajte čas, da ne razpade.


Pomembno je tudi pravilno zlaganje burgerja. Pred zlaganjem je treba žemljice nežno popeči na ponvi ali žaru. Spodnji del žemljice namažite z omako, majonezo ali gorčico. Nato položite list solate, rezine paradižnika in nato še meso. Če pripravljate cheeseburger, na toplo meso položite rezino sira, da se okusno razlije. Na sir dodajte kislo kumarico in tanke čebulne obročke. Vrh žemljice lahko rahlo premažete z omako. Za zaključek naše okusne kreacije in da bi jo obdržali skupaj, lahko celoten burger pritrdimo z zobotrebcem ali okrasnim tankim nabodalom.
 

Črni kuhinjski robot na kuhinjskem pultu Kuhinjski robot KANTE

 

Recept za odličen domači hamburger

Potrebujemo naslednje sestavine:

500 g mletega govejega mesa
4 kosi žemljic
listi solate
paradižnik
kumare
čebula
malo soli
mleti črni poper
tatarska omaka
omaka za žar
trdi sir
 
Nadaljujemo na naslednji način:

Iz mletega mesa oblikujte približno 1,5 do 2 cm debele polpete. Nato jih pustite stati v hladilniku približno 30 minut. Nato jih posolite in popoprajte ter jih 3-4 minute pecite na žaru ali na primer na uporabni žar plošči KAROTE, ki je v veliko pomoč tudi začetnikom. Po pečenju pustite meso počivati. Mesa ne cvrite v olju, temveč z njim na primer premažite rešetke žara, da se meso ne prijema.
Nato pripravite žemljice tako, da jih z nožem prerežete na pol. Posamezne kose žemljice popečite v suhi ponvi. Nato spodnji del žemljice namažemo s tanko plastjo omake za žar, dodamo list solate, tatarsko omako, meso z žara, sir, zelenjavo po okusu in pokrijemo vrh, ki smo ga namazali z malo več omake. Če vam ne ustreza dodajanje tatarske omake ali omake za žar neposredno na žemljico, je odličen nasvet komplet štirih krožnikov CARINE na pladnju, kjer lahko posamezne priloge uživate ločeno.

Dober tek!