None

Kako prezimiti vrtno pohištvo?

Prišla je jesen, z njo pa občutna ohladitev in več deževnih dni, ki presegajo raven udobja. Potem pa prideta le še mraz in tema. Ravno ko se začenja jesen, je pravi čas za prezimovanje vrtnega pohištva. Kakšno osnovno nego moramo zagotoviti, preden ga odložimo na primerno mesto? Kako prezimiti plastično, kovinsko in leseno vrtno pohištvo ter kako prezimiti vrtno pohištvo iz ratana? Navdih poiščite v našem kratkem vodniku za prezimovanje vrtnega pohištva. 

Kako prezimiti vrtno pohištvo?

 

Vrtno pohištvo najprej operite in mu privoščite potrebno nego

Vrtne zabave, sončenje, družinski žari, branje v senci, plavanje - preprosto uživanje v poletju. Vrtnemu pohištvu je v vročih dneh bilo kar precej težko. Zdaj je pravi čas, da mu vrnete uslugo: privoščite mu wellness. Kako to storiti? 

Najprej je treba vrtno pohištvo očistiti vsakršne umazanije. Izogibajte se tlačnih vodnih pištol, ki lahko poškodujejo premaz ali samo pohištvo. V veliko pomoč je vlažna bombažna krpa z malo nežnega, po možnosti naravnega detergenta. Za bolj trdovratno umazanijo lahko uporabite tudi mehkejše ščetke. Izogibajte se žičnatim ščetkam - edina izjema je kadar popravljate kovinsko vrtno pohištvo. 

Ko vrtno pohištvo operemo, se lotimo popravila in nege. Zategnemo ohlapne spoje, obdelamo razpoke na lesenem vrtnem pohištvu, ki ga lahko tudi pobarvamo z voskom ali posebnim oljem. 

Kdaj je pravi čas za obnovo lesa? V pomoč Vam bo preprost test: na lesen vrtni stol kanite nekaj vode, če ta ostane na površini in se ne vpije, površina ne potrebuje nadaljnje obdelave. Če se voda hitro vpije, uporabite lak, laneno olje ali vosek.

 

Kako prezimiti vrtno pohištvo?

 

Kako pravilno prezimiti leseno vrtno pohištvo

Govorimo o kakovostnem lesenem vrtnem pohištvu, saj zahteva največjo skrb. Večinoma je izdelano iz eksotičnega lesa, kot so tik, akacija ali evkaliptus, saj naravno vsebujejo večji delež eteričnih olj. Tako so bolj odporni na vremenske vplive. Kljub temu je treba leseno pohištvo iz teh dreves tudi redno površinsko obdelovati: voskati ali oljiti. 

Poleg tega je zelo pomembno, da v lesu odkrijete razpoke in poškodbe, ki so te lahko vstopna točka za plesen. Ta mesta rahlo pobrusite z brusnim papirjem in jih pobarvajte z ustrezno glazuro ali pa na primer z oljem. Tako pripravljeno leseno vrtno pohištvo prekrijte z juto ali zračno ponjavo in ga shranite v suhem prostoru brez zmrzali pri stalni temperaturi. 

 

Kako prezimiti vrtno pohištvo?

 

Na kaj morate biti pozorni pri prezimovanju plastičnega vrtnega pohištva

Plastično vrtno pohištvo je hitro pridobilo na priljubljenosti: je enostavno za premikanje, pogosto ga je mogoče zlagati, navdušuje s svojo obliko in privlačno ceno ter je trpežno. Kako ga je treba pred prezimovanjem negovati? 

Če imate vrtno pohištvo iz plastike, mu lahko uspešno podaljšate življenjsko dobo in tudi ohranite prvotni videz dokaj preprosto. Površino le obdelajte s sredstvom za zaščito vrtnega pohištva (npr. SUNS): ohrani prvotno barvo, olajša čiščenje in odbija umazanijo. Obdelano plastično pohištvo še enkrat prekrijte z zračno folijo ali ponjavo in ga shranite v prostoru s stalno temperaturo, ki ne pade pod 0 °C. 

 

Kako prezimiti vrtno pohištvo?

 

Kako poskrbeti za vrtno pohištvo iz ratana

Vrtno pohištvo iz umetnega ratana je skoraj neuničljivo. Odporno je na sončno svetlobo, dež in celo na zmrzal. Prav tako ga je enostavno vzdrževati: poškropite ga z vrtno cevjo in pustite, da se posuši. 

Pred prezimovanjem pa preverite, ali so kosi razpokani. Če jih ne negujete, se lahko poškodbe razširijo in vrtno pohištvo začne postopoma razpadati. Vendar popravilo ni nekaj, za kar je potreben strokovnjak – to lahko stori vsak - raztrgane ali razpokane dele zlepite z lepilom in to je to. Potem pa vrtno pohištvo iz ratana le pokrijte in postavite pod streho – lahko tudi pod vrtni gazebo. Brez poškodb lahko preživi zimo na prostem. 

 

Kako prezimiti vrtno pohištvo?

 

Kako prezimiti kovinsko vrtno pohištvo

Trajno, robustno, močno in pogosto romantično - takšno je kovinsko vrtno pohištvo. Kako ga je treba negovati, razen pranja pred prezimovanjem? Nič posebnega: zategnemo zrahljane spoje in odstranimo največjega sovražnika materiala - rjo. 

Korodirane dele kovinskega vrtnega pohištva preprosto pobrusite z brusnim papirjem ali očistite z žičnato krtačo. Operite, pustite, da se dobro posuši, in pobarvajte z antikorozijsko barvo. Pri izbiri primerne lokacije za kovinsko vrtno pohištvo je bistvena nizka vlažnost. Kovinsko vrtno pohištvo prekrijte z zračno odejo in ga shranite v garaži, zimskem vrtu ali suhi kleti. 

Se vam zdi, da je bila ta sezona za Vaše vrtno pohištvo zadnja? Novi kosi iz ratana, plastike, lesa in kovine so zdaj na voljo na kondela.si

 

Naše prednosti

95 % blaga je na zalogi

95 % blaga je na zalogi

Izvedite več
Dostava za nakup nad 400 Eur brezplačna!

Dostava za nakup nad 400 Eur brezplačna!

Izvedite več
100% varen nakup in možnost vračila kupnine

100% varen nakup in možnost vračila kupnine

Izvedite več
 • Jezik
 • Izdelki, ki vas čakajo v primerjalniku: Primerjaj

  Center za nastavitev piškotkov

  • Vaša zasebnost
  • Nujno potrebni piškotki:
  • Piškotki za učinkovitost:
  • Funkcionalni piškotki:
  • Piškotki za trženje: