Kako prezimiti vrtno pohištvo?

Kako prezimiti vrtno pohištvo?

Prišla je jesen, z njo pa občutna ohladitev in vse več deževnih dni. Pred takšnim vremenom morate pravočasno zaščititi tudi svoje vrtno pohištvo. Kakšno osnovno nego mu morate nameniti, preden ga pospravite na primerno mesto? Kako prezimiti plastično, kovinsko, leseno in vrtno pohištvo iz ratana? Zgledujte se po našem kratkem vodniku za prezimovanje vrtnega pohištva. 


Vrtne zabave, sončenje, družinski žari, kopanje - preprosto uživanje v poletju. Vrtno pohištvo je bilo v vročih dneh zelo obremenjeno. Zdaj je čas, da mu vrnete uslugo: privoščite mu wellness doživetje. Kako to storiti?


Vrtno pohištvo najprej operite

Najprej je treba vrtno pohištvo očistiti umazanije. Izogibajte se vodnim topom pod pritiskom, ki lahko poškodujejo premaz ali pohištvo samo. V veliko pomoč je vlažna krpa z malo čistilnega sredstva, namenjenega površini. Bombažne krpe ali kose blaga iz starih oblačil je bolje pustiti na tleh. Preostale niti z njih bi se lahko zataknile v pohištvo in povzročile še večjo škodo. Idealna je nepoškodovana krpa iz mikrovlaken.
Za bolj trdovratno umazanijo lahko posežete tudi po mehkejših krtačah. Žične krtače obidite v veliki meri - izjema je kovinsko pohištvo, ki ste se ga odločili obrisati od rje.


Popravila in končna nega

Ko vrtno pohištvo operete, se lotite popravila in obdelave. Zategnite zrahljane spoje, preverite, ali iz njih ne štrlijo vijaki ali niso zlomljene ratanove palice. Pripravite vrtne hišice, temeljito očistite njihovo notranjost in preverite, ali v njih ni škodljivcev. Če proizvajalec to dovoljuje, operite sedežne blazine in blazine z vrtne sedežne garniture, nato pa jih suhe pospravite v vrečo in shranite.
Kdaj je pravi čas za obdelavo lesa? V pomoč vam bo preprost test: na lesen vrtni stol kanite nekaj vode, če ta ostane na površini in se ne vpije, površina ne potrebuje nadaljnje obdelave. Če se voda hitro vpije, uporabite lak, laneno olje ali vosek.

Naš nasvet: Ali ste imeli na terasi viseči stol? Ni vam ga treba prezimiti! Prestavite ga v dnevno sobo ali drug prostor. V udobju visečega stola lahko uživate tako na prostem kot v zaprtih prostorih, poleti in pozimi.


Kako pravilno prezimiti leseno vrtno pohištvo

Leseno vrtno pohištvo zahteva največ nege. Predvsem gre za površinsko obdelavo, kot je voskanje ali mazanje z oljem.
Poleg tega je zelo pomembno, da v lesu odkrijete razpoke in poškodbe, ki so lahko vstopna točka za plesen. Ta mesta rahlo pobrusite z brusnim papirjem in jih pobarvajte z ustrezno lazuro ali z oljem. Tako pripravljeno leseno vrtno pohištvo prekrijte z juto ali zračno ponjavo in ga shranite v suhem prostoru brez zmrzali pri stalni temperaturi.


Na kaj morate biti pozorni pri prezimovanju plastičnega vrtnega pohištva

Plastično vrtno pohištvo je hitro pridobilo na priljubljenosti: lahko ga je premikati, pogosto ga je mogoče zlagati, ima privlačen dizajn in ceno ter je trpežno. Toda kakšno nego mu morate nameniti pred prezimovanjem?
Če imate vrtno pohištvo iz plastike, lahko uspešno podaljšate njegovo življenjsko dobo in prvotni videz. Oprano površino preprosto obdelajte s sredstvom za zaščito plastičnega vrtnega pohištva in ga pustite, da se posuši. Obdelano plastično pohištvo ponovno prekrijte z zračno plastično folijo ali ponjavo in ga shranite v prostoru, kjer temperatura ne pade pod 0 °C.

Náš nasvet: Vrtne hišice ščitijo vaše pohištvo pred mrazom in vremenskimi nihanji. Pri podjetju Kondela so na voljo celo leto!


Kako skrbeti za vrtno pohištvo iz ratana

Vrtno pohištvo iz umetnega ratana je skoraj neuničljivo. Odporno je na sončno svetlobo, dež in celo na mraz. Tudi njegovo vzdrževanje je preprosto: poškropite ga z vrtno cevjo in pustite, da se posuši.
Pred prezimovanjem pa si oglejte razpokane koščke. Če jih ne boste obdelali, se lahko poškodbe razširijo in kos bo postopoma začel razpadati. Vendar lahko to stori vsakdo - raztrgan ali razpokan kos zlepite z drugim lepilom. Nato pohištvo iz ratana le pokrijte in ga postavite pod streho - tudi v vrtni gazebo. Tudi na prostem bo brez poškodb preživelo zimo.

 
Tako prezimite kovinsko vrtno pohištvo

Trajno, robustno, močno in pogosto romantično - takšno je kovinsko vrtno pohištvo. Kakšno nego mu je treba nameniti poleg pranja pred prezimovanjem? Nič posebnega: zategnite zrahljane spoje in poskrbite za največjega sovražnika materiala - rjo.
Korodirane dele kovinskega vrtnega pohištva preprosto pobrusite z brusnim papirjem ali žično krtačo. Operite ga, pustite, da se temeljito posuši, in ga premažite s protikorozijskim premazom. Pri izbiri primerne lokacije za kovinsko vrtno pohištvo je bistvenega pomena nizka vlažnost. Kovinsko vrtno pohištvo prekrijte z zračno odejo in ga shranite v garaži, zimskem vrtu ali suhi kleti.