Kako poskrbeti za leseno pohištvo?

Kako poskrbeti za leseno pohištvo?

Diši, navdušuje z dolgo življenjsko dobo, naredi prostor domačim, ga vizualno ogreje, je prijeten za oči in prijeten na otip. In kakšne so še druge prednosti lesenega pohištva? Les je material, ki se za izdelavo pohištva uporablja že od nekdaj. Je sestavni del romantičnega provansalskega in minimalističnega skandinavskega sloga. Vsestranskost je še ena velika prednost lesenega pohištva. Vendar pa je treba les pravilno negovati, da bi kar najbolje izkoristili njegov potencial. Kako očistiti leseno pohištvo? Kdaj je treba obdelati površino? In čemu se izogibati pri negi lesenega pohištva? 

Kako poskrbeti za leseno pohištvo?

 

Kakšna je idealna notranja klima za leseno pohištvo?

Leseno pohištvo je najbolj občutljivo na vlago in temperaturo zraka. Tako kot nam ljudem mu ustreza priporočena vlažnost od 45-60 %. Če je nižja, se les krči. Če pa je višja, začne gniti. Zato lesenega pohištva ne postavljajte v bližino vira toplote - radiatorja, peči ali kamina. Prav tako se izogibajte neposredni izpostavljenosti sončnim žarkom. Ali se je vlažnost zaradi ogrevalne sezone znižala pod 40 %? Privoščite si vlažilnik zraka ali difuzor, vi in vaše leseno pohištvo ga boste cenili. 

Z rednim prezračevanjem se lahko učinkovito borite tudi proti vlažnosti nad 60 %. V času ogrevalne sezone boste imeli boljšo možnost prezračevanja, zaradi prijetnejše notranje klime pa se bo izboljšala tudi kakovost vašega življenja. Če želite podaljšati življenjsko dobo svojega lesenega pohištva, ga negujte pod naslednjimi pogoji. 

 

Kako poskrbeti za leseno pohištvo?

 

Za leseno pohištvo poskrbite glede na njegovo površinsko obdelavo

Lakirano, naoljeno ali voskano leseno pohištvo. To so najpogostejše površinske obdelave lesa v proizvodnji pohištva. Na površino lakiranih in voskanih lesenih miz ne postavljajte vročih pripomočkov. Če pa se res morate lotiti kuhanja lonca sveže juhe ali pečenja hrustljavega piščanca, Vam vedno priporočamo, da uporabite podlogo ali leseno desko za rezanje

Če pa želite očistiti jesene stole, mize ali komode je mehka krpa iz mikrovlaken odličen pomočnik. Tako na pohištvu po pranju ne ostanejo drobne dlake. Za manjšo umazanijo je dovolj, da krpo namočite v mlačno vodo in jo ožemate, za večjo umazanijo pa priporočamo uporabo naravnih čistil, ki jih lahko kupite v drogerijah in specializiranih trgovinah. 

Če imate doma naoljeno ali voskano pohištvo, ga dvakrat na leto premažite s svežo barvo. Laneno olje se običajno uporablja za mazanje pohištva, vendar ima zelo specifičen vonj. Če Vas to moti, lahko za leseno pohištvo uporabite tudi vosek, ki je trpežnejši in zapolni morebitne praske v lesu. Vendar pa ne priporočamo nasprotnega - olja na voskanem lesenem pohištvu. 

 

Kako poskrbeti za leseno pohištvo?

 

Čemu se izogibati pri negi lesenega pohištva

Najučinkovitejši način za podaljšanje življenjske dobe lesenega pohištva je, da zanj poiščete primeren prostor. Prepričajte se, da je vlažnost v prostoru nizka in da pohištvo ni v bližini vira toplote ali izpostavljeno neposredni sončni svetlobi. 

Pri čiščenju lesenega pohištva se izogibajte grobim krpam, gobicam ali celo krtačam. Pred agresivnimi kemičnimi čistili in loščili dajte raje prednost izdelkom na naravni osnovi. Poleg vročih predmetov nikoli ne dovolite, da bi se na lesenem pohištvu dlje časa razlivale tekočine. Če boste za to poskrbeli, Vaše leseno pohištvo ne bo le videti odlično, ampak bo tudi dočakalo častitljivo starost. 

 

Iščete pohištvo iz masivnega lesa, ki bo Vaš dom naredilo prijetnejšim? Najdete ga na kondela.si.