Kako izbrati visoko gredo ? + prednosti in slabosti.

Kako izbrati visoko gredo ? + prednosti in slabosti.

Visoka greda je vse bolj priljubljen element tako na podeželskih kot mestnih vrtovih. Neizpodbitne prednosti gojenja so povezane z estetiko in praktičnostjo - zakaj bi se jim upirali, če vam ni treba trgati plevela, po nepotrebnem gnojiti in vas obilen pridelek preseneti prej, kot ste pričakovali? Za vas smo povzeli prednosti in slabosti visokih gred ter nekaj praktičnih nasvetov za gojenje in nego.
 

Visoka greda

Pravilna visoka greda je prostor za gojenje zelenjave, sadja ali cvetja, ki je s štirih strani omejen z deskami do višine približno 30-90 centimetrov. Substrat v pravilno postavljeni dvignjeni gredi je v stiku z zemljo, ločen le s spodnjo plastjo bolj grobega materiala (npr. odrezanih vej), ki zagotavlja odvajanje odvečne vlage z grede. Na vrhu je plast listja ali drugega organskega materiala, ki se postopoma razgradi, sledi dobro star kompost in zgornja plast substrata za gojenje zelenjave ali cvetja v skladu z vašimi zahtevami, pomešanega z zemljo, ki jo imate na vrtu. Na takšni gredi lahko gojite praktično vse, od korenovk, paprike, paradižnika, cvetja in majhnih sadnih grmovnic. Ni priporočljivo gojiti listnate zelenjave (solata, špinača) ali redkvic, ki v sveže zasajeni gredi kopičijo dušik.

Korenje v visoki gredi Dvignjena cvetlična gredica, MONTO TIP 2

 

Kakšne so dimenzije visoke grede?

Velikost grede je lahko približno 2 x 1,2 metra, višina pa 30-90 centimetrov. Pomembno je razmisliti o največji širini, da lahko z rokami udobno dosežete sredino grede vsaj z ene strani.

Prednosti in slabosti visokih gred

+

Ni treba grabiti, odstranjevati plevela ali gnojiti

Ekosistem visoke grede poskrbi za vse. V spodnjih plasteh se organski material razgradi in postopoma tvori hranljivo podlago, iz katere rastline črpajo hranila. Mikroorganizmi, ki živijo v tleh in ne prenašajo svetlobe, koristijo koreninam ter ščitijo tla in rastline same pred boleznimi. Pri okopavanju običajnih gredic ti mikroorganizmi dosežejo površino tal in ob stiku s svetlobo odmrejo, zato teh gredic ni priporočljivo okopavati. Če izberete pravo zastirko (morda lesne sekance ali slamo), vam plevela sploh ni treba odstranjevati.

Uspešno gojenje

Pridelava zelenjave v visokih gredah je predpogoj za uspeh. Zemlja je odlično premešana, zato boste imeli obilen pridelek, korenine rastlin greje sonce, zalivanje lahko uravnavate po potrebi, rastline pa so veliko bolje zaščitene pred škodljivci. Prav tako boste običajno prej dobili pridelek, saj se zemlja v dvignjeni gredi prej segreje, kar omogoča zgodnejše spomladansko sajenje.

Eleganten vrt

Rastline se na gredicah ne širijo nenadzorovano (kot na primer pri meti ali drugih zeliščih, kar je sicer razmeroma pogosto), vrt je videti urejen in eleganten. Med gredicami lahko zgradite poti iz tlakovcev, okoli njih zasadite trato ali izberete pokrovna zelišča.
 

Visoka greda s posajeno zelenjavo

 

 

Zahtevnejše za namakanje

Ker je temperatura substrata v dvignjeni gredi višja od običajne v tleh, je tudi izhlapevanje vlage večje. Grede je zato treba temeljito zalivati, zlasti če so izdelane iz materiala, ki diha in "živi", na primer iz lesa ali neogljene opeke. Najbolje je gredice zalivati pozno zvečer ali zelo zgodaj zjutraj, ko ni nevarnosti, da bi sonce ožgalo liste rastlin.  Dodajte tudi mulč, ki preprečuje izhlapevanje prevelike količine vode in deluje tudi kot toplotna izolacija.

Nevarnost pregrevanja

Če je visoka greda ves dan na močnem soncu, se lahko tla tako močno pregrejejo, da je to že nezaželeno. Zato pri postavitvi upoštevajte tropsko vročino - najbolje je, da je greda opoldne, ko je sonce najbolj vroče, na mestu, ki je zaščiteno z naravno senco (npr. drevesom).

Manj fleksibilnosti

Ker je visoka greda povezana s tlemi, je med sezono ni mogoče preprosto premikati, najbolje pa je, da je ne premikamo niti po sezoni, da ne bi po nepotrebnem poškodovali plasti tal. Zato skrbno razmislite o njeni lokaciji ter si na papirju naredite načrt in ga narišite. Prav tako ga ni mogoče zožiti ali razširiti kot običajno cvetlično gredico, ko ugotovite, da vam njegova velikost ne ustreza.
 

Visoka greda s posajeno zelenjavo

 

5 nasvetov, na katere morda niste pomislili

1. Zaščita pred hišnimi ljubljenčki in krti

Tudi če je visoka greda ohlapno povezana s podlago, tj. z zemljo pod njo, krti ne bodo ogrozili vašega pridelka. Polži, pa tudi kokoši, race in druge domače živali bodo do njega težje prišli. Visoke grede so priljubljene tudi pri lastnikih psov. Pri mačkah je to bolj zahtevno; dvignjeno območje in ogrevani substrat jih lahko celo bolj privlačita kot običajna vrtna greda.

2. Rešitev za starejše in ne gibljive osebe

Visoke grede so na voljo tudi v domovih za starejše ali v domovih za socialno delo. Ker je vrtnarjenje terapevtska sprostitev, ta rešitev ponuja možnost, da pri negi pridelkov sodelujejo tudi osebe z omejeno mobilnostjo, celo uporabniki invalidskih vozičkov (če je višina grede ustrezno izbrana in če je zemlja okoli visoke grede dovolj utrjena).

3. Idealen substrat za določene vrste

Borovnice in brusnice za uspešno rast potrebujejo rahlo kisel substrat. Podobno specifične pogoje potrebujejo na primer tudi vresnice. Če želite vzgojiti čudovito gredico z vresjem, lahko rastlinam v visoki gredi zagotovite točno takšne razmere v tleh, kot jih potrebujejo. Ker substrata ne onesnažujemo z okoliško zemljo (ne upoštevajoč spodnje plasti, ki so še vedno v redu), je gojenje posebnih vrst s posebnimi pogoji v visokih gredah zelo učinkovito.

4. Gojenje brez vrta

Prava visoka greda je povezana z zemljo - rahlo zemljo. Če nimate vrta, ga lahko nadomestite z dvignjenim lončkom. V tem primeru gre za običajno posodo za gojenje, ki ima ali nima luknje za odvajanje odvečne vlage, zato lahko zelenjavo, sadje ali cvetje gojite praktično kjer koli. Če lonec nima drenažne luknje, pred zasipanjem s substratom poskrbite za dovolj visok drenažni sloj, da rastlin ne boste pretirano zalivali.

5. Talna pozebe ne bo

Ker gojite v višini, mladih rastlin ne ogroža zgodnja spomladanska pozeba. V primeru slabega vremena lahko celo "prezimite" celotno gredico in jo izolirate z netkano tkanino, da zaščitite svoje zaklade pred poškodbami.
 

Zložljive grede s podpornimi obročki

 

Visoka greda: kakšen material izbrati?

Na trgu so na voljo lesene visoke grede, jeklene (ali druge kovinske), plastične, iz vezanega lesa, pa tudi različni kompleti za izdelavo visoke grede iz palet. Kaj izbrati? Vsak material ima svoje prednosti in slabosti, vendar so najbolj priljubljene zagotovo lesene - naravno se prilegajo vrtu, enostavno jih je sestaviti in razstaviti, ponujajo pa tudi veliko možnosti glede velikosti in oblike.

 
Jeklena/kovinska visoka greda:

Prednosti: ugodno razmerje med ceno in kakovostjo, praktično brez vzdrževanja, trajnost do neuničljivosti, možnost barvne uskladitve z ustrezno barvo
Slabosti: večja teža, možnost pregrevanja na sončni lokaciji v tropskih dneh
 

Jeklena greda z imitacijo lesa

 

Plastična visoka greda:
 

Prednosti: nižja cena, manjša teža, enostavno rokovanje in vzdrževanje
Slabosti: na sončni svetlobi lahko zbledi (barvna nestabilnost), možnost hitre obrabe pri cenejših materialih - plastiki ne koristijo temperaturna nihanja ali močna vročina, mraz jo lahko poškoduje
 

Lesena dvignjena greda:

Prednosti: elegantna rešitev, dobro razmerje med ceno in kakovostjo, odlično se prilega vsaki vrtni arhitekturi
Slabosti: pri nekaterih vrstah je potrebno redno vzdrževanje lesa, ki podaljša življenjsko dobo

 

DIY/paletna visoka greda ali opečnata greda:

Prednosti: nizki začetni stroški, veselje do lastnega projekta, možnost izdelave natančnih (in netipičnih) dimenzij, ki jih potrebujete
Slabosti: delovno intenzivna proizvodnja, večinoma so potrebne izkušnje s področja gradbeništva, majhna trajnost, potrebno redno vzdrževanje.

 
Visoka greda je lahko praktičen dodatek in okras vašega vrta za več sezon. Zato ji jeseni namenite ustrezno nego - če je izdelana iz lesa, ne izpustite premaza, če je iz drugega materiala, jo očistite, zategnite spoje in popravite, kar je treba popraviti.