Kaj je klečalnik? Za tiste, ki dolge ure preživijo za računalnikom

Kaj je klečalnik? Za tiste, ki dolge ure preživijo za računalnikom

Kakšen je vaš običajen dan pred računalnikom? V službi ali šoli verjetno preživite več ur pred računalnikom. Ob tolikšnem času je pomembno upoštevati, kako vpliva na naše zdravje. Morda ste že slišali za izraz "klečanje" ali "klečalnik", morda pa tudi ne. V tem blogu si bomo ogledali, kaj je klečanje in zakaj je lahko zanimiva alternativa za tiste, ki si z nepravilnim in dolgotrajnim sedenjem za računalnikom poškodujejo hrbtenico.

 

Kaj je klečalnik?

Klečalnik je posebna vrsta stola, ki je zasnovan takmogoča sedenje z vzravnano medenico in blagim upogibom v kolenih, s čimer se hrbtenica naravno ukrivlja. To je velika razlika od običajnih pisarniških stolov, pri katerih običajno sedite s prekrižanimi nogami in nepravilno poravnano medenico.

Kolaž treh fotografij ženske, ki kleči ob igralni mizi. Ergonomski klečalnik, RUFUS

 

V čem je boljši od običajnega pisarniškega stola?

Klečalnik ima več prednosti v primerjavi z običajnim pisarniškim stolom:

Zdrava chrbtenica: Klečanje podpira naravno ukrivljenost hrbtenice in zmanjšuje pritisk na diske.To pomaga lajšati bolečine v hrbtu - od vratu do medenice. 

Povečanje prsnega koša: S pravilnim sedenjem v klečečem položaju lahko razširite prsni koš, kar omogoča boljše dihanje in boljšo držo.

Aktivno sedenje: S sedenjem na kolenih so noge bolj aktivne, kar spodbuja boljši krvni obtok in mišično aktivnost. To lahko ublaži mišično napetost in otekanje okončin.

Preprečevanje bolečin v križu: Bolečine v spodnjem delu hrbta so pogosta težava številnih ljudi, ki dolge ure preživijo za računalnikom. Klečanje lahko pomaga zmanjšati to tveganje, saj izboljša položaj medenice in hrbtenice.

 

Nastavljiva višina klečanja

Večina klečalnikov ima nastavljivo višino sedeža, ki ustreza različnim uporabnikom. Pri nastavljanju upoštevajte naslednje točke:

  1. Koti v kolenih in medenici: Pri pravilni višini morajo kolena tvoriti pravi kot, medenica pa mora biti v nevtralnem položaju.
  2. Dolžina nog: Stopala naj počivajo na tleh. Če so vaše noge prekratke, da bi dosegle tla, lahko klečalnik podprete z blazino.
Kolaž treh fotografij, na katerih ženska sedi na različnih modelih klečalnika za računalnikom. Klečalni stoli

 

Kako pravilno sedeti na klečalniku

Pravilno klečanje je ključno za doseganje največjih koristi in zmanjšanje morebitnih tveganj. Tukaj je nekaj nasvetov, kako pravilno sedeti na klečalniku:

  1. Hrbtenica naj bo pokončna: Sedite na sedežu in imejte pokončno hrbtenico. Ne nagibajte se nazaj ali naprej.
  2. Enakomerna porazdelitev teže: Teža mora biti enakomerno porazdeljena med noge in trup.
  3. Redni odmori: Čeprav je klečanje bolj zdravo od običajnega sedenja, je še vedno pomembno, da redno vstajate in se gibljete. Vzemite si odmore za raztezanje in kratek sprehod.

 

Za koga ni primeren?

Čeprav je klečanje za mnoge zdrava alternativa, pa ni primerno za vsakogar. Ljudje z določenimi zdravstvenimi težavami, kot so težave s koleni, gležnji ali medenico, se morajo pred uporabo posvetovati s strokovnjakom in morda raje uporabiti enega od ergonomskih stolov. Tudi nosečnice morajo biti previdne in se pred uporabo posvetovati s svojim zdravnikom ali zdravnico.

Ženska igra računalniške igre in sedi na rožnatem igralnem stolu. Pisarniški/igralni stol z RGB LED osvetlitvijo, JOVELA

 

Ne pozabite, da je klečeči stol lahko koristen kos pohištva za tiste, ki za računalnikom preživijo dolge ure, vendar morate biti pozorni in ves čas paziti na svoje telo. Ne pozabite se redno gibati in skrbeti za svoje splošno zdravje. Zaradi vašega udobja vam priporočam, da preizkusite različne vrste sedežev in poiščete tistega, ki vam najbolj ustreza. Vaše zdravje je na prvem mestu, zato si zaslužite udobno in zdravo sedenje tudi med dolgimi urami, ki jih preživite za računalnikom.