Kaj bi morali vedeti o upcyklingu

Kaj bi morali vedeti o upcyklingu

Delamo upcycling… Kaj? Enostavno rečeno vračamo odpadkom ali neuporabnim stvarem njihovo uporabno vrednost in funkcionalnost. Ker nam stroga in tehnična opredelitev tega tujega izraza ni dovolj, smo povzeli nekaj značilnosti, da bi vas seznanili s tem novim in razmeroma hitro razvijajočim se trendom. Za kaj gre pri upcyclingu in v čem se razlikuje od recikliranja?

Kolo kot cvetlična posoda Kolo kot cvetlična posoda

Kaj je upcycling?


Upcycling je glasba prihodnosti. Če je do nedavnega bilo moderno recikliranje, pa danes pridobiva vedno več privržencev upcycling. Pri reciklaciji gre za sekundarno predelavo rabljenih stvari in materialov, upcycling pa uporabljenim stvarem da novo obliko, v celoti spremeni njihov značaj in nepotrebne odpadke spremeni v nov uporaben predmet. Z tehničnega vidika gre za dve podobni dejavnosti. Medtem ko pri recikliranju predelava materialov proizvede isti predmet, pri upcyclingu iz več materialov in predmetov dobimo en popolnoma nov in drugačen predmet. Recikliranje predeluje materiale, kot so plastika, kovina, papir, les in steklo, jih razgradi in ustvari nov predmet, ki je pogosto slabše kakovosti. Upcycling ne pomeni uničevanja predmetov, temveč ponovno uporabo na drugačen, pogosto sodobnejši način. Upcycling se prvič pojavi šele na koncu devetdesetih let preteklega stoletja.

Klop s starih stolov Klop s starih stolov

Upcycling med nami


Preprost primer so natikači za v vodo iz pnevmatik, torbica iz starih kavbojk, vrečke iz plastenk ali pohištvo iz palet. Samo poglejte okoli sebe in takoj boste naleteli na več predmetov, narejenih z metodo upcyclinga. Čeprav je to sodoben trend, je upcycling med nami že zelo dolgo. Na primer, stare babičine srebrne vilice se pogosto uporabljajo kot majhni obešalniki za obešanje klobukov in šalov. Stare knjige s porumenelimi stranmi, ki jih nihče več ne bo bral, so lahko podlaga za mizo. Tipičen primer je odeja, ki je sestavljena iz številnih kosov skupaj prišitih različnih tkanin. Ali pa vrtna klop iz starih neuporabnih stolov.

Hlače kot cvetlična posoda Hlače kot cvetlična posoda

Praktični primer

Recikliranje: Predstavljajte si, da po pošti prejmete... list papirja. Odprete ga, preberete in ko ugotovite, da ga ni treba hraniti za naprej, ga date k odpadkom med papir in karton. To skupino odpadkov se nato pošlje v reciklažni center, kjer se list papirja ponovno uporabi za pridelavo recikliranega papirja.

Upcycling: Če iz starega časopisa in papirja izdelate cvetlično korito, je to primer upcyclinga. Uporabili ste običajen in preprost material, ki ga najdete v svojem domu in iz njega naredili nekaj novega in bolj kakovostnega.

Držalo za barvico Držalo za barvico

Kakšne so prednosti upcyclinga?

Reciklacija in upcycling zmanjšujeta količino proizvedenih odpadkov, ki običajno končajo na odlagališčih po celem svetu. Obe dejavnosti prav tako zmanjšujeta potrebo po izdelavi novih predmetov, s čemer splošno pripomoreta naravi in ozračju.

Upcycling je zelo varčen, zabaven in njegovi rezultati so vedno izvirni. Vsekakor je bolje iz starega narediti nekaj novega, saj to ni le ekološko, temveč tudi ceneje. K procesu upcyclinga lahko vključite tudi otroke, zaposlite jih in jim ponudite prostor za izražanje lastnih misli in idej. Upcycling ima vpliv tudi na našo psiho, saj nas prisili k kreativnemu mišljenju in tako aktivira obe hemisferi naših možganov. Upcycling je zato sproščujoč in nas uči, kako ustvariti odnos z neživimi predmeti.

Euro klop za palete Euro klop za palete