Feng shui na hodniku. Dobrodošla sreča v vašem domu. Kako to storiti?

Feng shui na hodniku. Dobrodošla sreča v vašem domu. Kako to storiti?

Ogledalo nasproti vhodnih vrat. Jakne in plašči na obešalniku. Odprto stojalo za čevlje ali zaprta omara za čevlje. Še tako na videz nepomembne stvari imajo velik vpliv na počutje v vašem domu, takoj ko vstopite vanj. Feng Shui ponuja nekaj namigov in nasvetov, kako poskrbeti, da se bodo tudi obiskovalci počutili odlično. To so majhne spremembe, ki lahko v naših domovih ustvarijo pravo energijo.

Hodnik z vidika feng shuija

 

Hodnik z vidika feng shuija

Po kitajskem nauku feng shuija so vhodna vrata nekakšna „usta“ našega stanovanja. Tu nastopita energija Qi in različne življenjske priložnosti. Zato je izjemno pomembno, da tudi običajnemu prostoru, kot je hodnik ali predprostor, namenite dovolj pozornosti. Hkrati je to prvi prostor, ki ga boste videli, ko se boste vrnili domov in prva soba, v katero vstopi obiskovalec. 

Ne glede na to, ali se ukvarjate s feng shujem ali ne, ni mogoče zanikati, da pravilno urejen in razporejen prostor pozitivno vpliva na našo podzavest. Biti mora svetel, urejen, brez nepotrebnega pohištva ali pretiranega okrasja.

Stopnišče lahko blokira energijo

 

Stopnišče lahko blokira energijo

Odprete vhodna vrata in najprej zagledate stopnišče, ki vodi v drugo nadstropje? Če je stopnišče usmerjeno neposredno proti vhodnim vratom, se energija feng shuja hitro dvigne v zgornje nadstropje. Zaradi tega je glavno pritličje brez energije Qi, kar lahko vpliva na vaše razpoloženje, zdravje in uspeh v življenju. Enako velja, če do vrat vodi stopnišče, ki se spušča v nižje nadstropje ali klet. 

Podobno kot pri stopnišču je energija Qi blokirana z drugo steno ali pregrado, ki je od vrat oddaljena več kot 2 metra. Med vrata in sosednjo steno ali med vrata in stopnišče obesite feng shui kristalno kroglo, da prilagodite pretok energije.

Zrcalo množi dobro in zlo

 

Zrcalo množi dobro in zlo

Na splošno strokovnjaki ne priporočajo postavitve ogledala neposredno nasproti vhodnih vrat. Namesto tega ga obesite na pravokotno steno. Razlog, zakaj ni priporočljivo, da je ogledalo obrnjeno proti vhodnim vratom, je ta, da ogledalo odriva vso dobro energijo feng shuija, ki naj bi vstopila v hišo. Tako postavljeno zrcalo bo vedno znova potiskalo dobro energijo ven. Vendar se ogledalo na hodniku uporablja iz več razlogov. Najprej je treba pred odhodom iz hiše poskrbeti za zunanjo nego. Druga je njegova sposobnost, da osvetli in poveča prostor. Na stranski steni poiščite prostor za ogledalo. Pazite, da ne bo odseval ostrih predmetov ali vrat drugega prostora.

Odstranite nered

 

Odstranite nered

Preveč plaščev, ki visijo na obešalnikih, preveč čevljev na tleh ali v odprtih stojalih za čevlje se v tem primeru prav tako šteje za nered. Feng shui svetuje, da v omare skrijete vse, kar lahko. Priskrbite si omaro za oblačila ter zaprto omaro za čevlje. Za vrati skrijte tudi dežnike, torbice in druge pripomočke. 

V predsobah je prepovedano imeti pepelnik ali posodo za smeti. Vhod v hišo ustvarja vzdušje v celotni hiši. Ko vstopite v stanovanje ali hišo in zagledate poln pepelnik ali neočiščeno posodo za smeti, bosta tudi vaše razpoloženje in miselnost usmerjena v to smer. Če pa se po napornem dnevu vrnete v čisto in urejeno hišo boste takoj dobili občutek, da je to pravo okolje za sprostitev.

Primerna osvetlitev

 

Primerna osvetlitev

Primerna svetloba ima pomembno vlogo pri privabljanju dobrih vibracij v vaš dom. Gotovo ste se že kdaj znašli v temnem hodniku brez naravne svetlobe in z neustrezno osvetlitvijo. Dobro razpoloženje vas je hitro minilo, morda ste se počutili neprijetno in ste si zaželeli „zbežati“ od tam. Dobro je namestiti stropno razsvetljavo, ki bo osvetlila ta prostor. Vedno izberite svetlejše barve, da ustvarite prijetno vzdušje. Nato najdite prostor za namizno svetilko, ki jo lahko postavite na komodo, stojalo za čevlje ali konzolno mizico. Potem sta na vrsti talna svetilka, ki osvetljuje temen kotiček, ali poudarjene luči na stranskih stenah.

Brez rastlin ne bo učinka

 

Brez rastlin ne bo učinka

V vsaki sobi morate imeti rastline - da, tudi v spalnici, čeprav nekateri trdijo, da rastlina v spalnici negativno vpliva na vaš spanec in sprostitev. Tudi na hodniku morajo biti rastline. 
Opozorilo - govorimo o živih zelenih rastlinah in ne o umetnih nadomestkih! Če vam prostor dopušča, se odločite za veliko rastlino. To bo pomagalo odvrniti negativne energije, ki bi morda želele vdreti v vaš dom.

Popravite, kar je pokvarjeno

 

Popravite, kar je pokvarjeno

Ali vrata omare odpadejo na tečajih? Ogledalo je razbito? So ploščice na tleh razbite ali odlomljene? Vhodna vrata škripajo? Morebitne težave in pomanjkljivosti v hodniku lahko povzročijo težave v odnosih in komunikaciji. Vzemite si čas in popravite vse, kar je mogoče popraviti. Zamenjajte poškodovane predmete, pokvarjene zvonce ali pregorele žarnice. 

Pravijo

 

Pravijo: Gost v hiši, Bog v hiši! Prav tako velja: Dobra energija v hiši, Bog v hiši! Včasih je potrebno tako malo, da vaš dom postane pravi dom. Morda ne verjamete v feng shui, a roko na srce: mar se že vse življenje ne trudite, da bi se v svojem domu počutili čim bolje? Udobno, varno ter zaščiteno pred vsemi slabimi stvarmi? In morda vam bo teh nekaj trikov pomagalo ustvariti pravo "dobro" energijo v vašem hodniku.