Domača pisarna: 12 trikov, s katerimi se boste izognili prokrastinaciji

Domača pisarna: 12 trikov, s katerimi se boste izognili prokrastinaciji

Ne glede na to, ali ste freelancer, delate od doma ali se ob večerih samoizobražujete, ste se verjetno že kdaj znašli v situaciji, ko ste z delom začeli odlašati. Prelagate pomembna opravila, preklapljate z ene spletne strani na drugo ali redno obiskujete hladilnik. Z drugimi besedami – prokrastinirate takrat, ko počnete vse mogoče in nemogoče, razen dela. Zato se vam lahko zdi, da delate ves dan in nimate časa za nič.
 

 

Za vse, ki želite povečati produktivnost pri delu od doma, vam predstavljamo 12 trikov proti prokrastinaciji. Upoštevajte jih in vaša učinkovitost bo še večja kot na običajnem delovnem mestu!

1. Pravilo dveh minut

Morate napisati e-poštno sporočilo sodelavcu, premakniti dokumente v drugo mapo ali pa si samo natočiti kozarec vode? Naredite to takoj in s tem ne odlašajte. Vse, kar vam vzame manj kot dve minuti, naredite takoj in o tem niti ne razmišljajte. Presenečeni boste, koliko stvari lahko nenadoma opravite v enem dnevu.

Ženska, ki piše dnevnik, načrtovanje nalog Ilustrativna fotografija

 

2. Najprej pojejte žabo

Mark Twain je baje nekoč rekel, da če zjutraj najprej pogoltnete živo žabo, lahko dan preživite zadovolni, saj veste, da je to verjetno najhujša stvar, ki se vam je zgodila v celem dnevu. Žaba predstavlja najtežjo nalogo dneva. Začnite z nalogami, ki zahtevajo največjo koncentracijo. Enostavne naloge prihranite za konec delovnega časa.

 

3. Razdelite nalogo na manjše dele

Izvajanje stvari po korakih zmanjšuje prokrastinacijo. Če se osredotočite na en sam naslednji korak, ne boste depresivni zaradi tega, kar vas čaka. Kot primer navajamo pisanje članka. Najprej se usedite za računalnik, odprite program za pisanje, nato pa si zamislite naslov in osnutek članka. Če se osredotočite na vsak del naloge posebej, boste hitro dosegli kakovosten rezultat. 

Naš nasvet: Poskrbite, da vam bo med delom čim bolj udobno. Boleč hrbet lahko poslabša vašo koncentracijo. Med odmorom se raztegnite in naredite nekaj korakov. Bolečine v hrbtu lahko preprečite tudi z izbiro prave pisalne mize in pisarniškega stola. V naši ponudbi boste našli pestro izbiro ergonomskih stolov, ki se prilagajajo vašemu telesu in podpirajo pravilno držo hrbtenice.

 

4. Uporabljajte aplikacije za povečanje produktivnosti

Ker je večina dela od doma povezana z uporabo računalnika, lahko distrakcije na internetu močno ovirajo produktivnost. Na voljo je več razširitev in aplikacij, s katerimi lahko omejite čas, ki ga preživite na določenih spletnih straneh. Razmislite tudi o ustvarjanju uporabniškega računa v računalniku, ki ga boste uporabljali samo za delo.

 

5. Tehnologija POMODORO

To tehniko je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja izumil Francesco Cirillo. Postopek je preprost. Nastavite časovnik za 25 minut dela, ki mu sledi petminutni odmor. Po 4 pomodorih si vzemite 15 do 20 minut odmora. Francesco Cirillo je sam prepričan, da se bodo prve pozitivne spremembe v delovnem procesu pokazale že v 1-2 dneh.

Ženska leži na rožnatem kavču in bere Raztegljiv kavč LARAMA

 

6. Ustvarite svoj delovni urnik

V domačem okolju delo pogosto ni strukturirano. Sestavite načrt nalog za dan, ki naj bo realističen in konkreten. Razmislite o rednih odmorih in času za kosilo.

 

7. Izklopite obvestila

Tihi opozorilni zvok telefona vas lahko odvrne od trenutne osredotočenosti.  Ko se lotite dela, poskrbite, da bo vaš pametni telefon nastavljen na način "ne moti", da obvestila ne bodo odvrnila vaše pozornosti.

 

8. Ustvarite idealno delovno okolje

Iz nezasedenega prostora doma naredite svoj delovni kotiček. Ni vam treba ustvariti novega dodatnega prostora, ampak morate le opredeliti in prilagoditi določen prostor za delo. Tam ne bi smeli početi ničesar drugega. Takoj, ko se usedete za delovno mizo boste vedeli, da boste zdaj delali – ne boste jedli, igrali računalniških iger ali gledali družabne medije – samo delali.
 

Ženska sedi na igralnem stolu in igra računalniške igre Pisarniški/gaming stol ASKARE

 

9. Ne bojte se sprememb 

Če že dolgo delate v domači pisarni in vas delovno mesto bolj demotivira kot motivira za delo, ga lahko občasno zamenjate za kavarno ali knjižnico. Sprememba okolja je lahko prava stvar, ki spodbudi vašo ustvarjalnost in produktivnost.
 

 

10. Multi-tasking NI pozitivna lastnost

Opravljanje več stvari hkrati lahko vodi do nepozornosti. Zato se naučite dokončati eno nalogo, preden preidete na naslednjo.
 

 

11. Poskrbite za uravnoteženo prehrano

Eden od najbolj spregledanih načinov za ohranjanje produktivnosti med delom od doma je zdrava prehrana. Pogosto se prehranjujemo neredno in naročamo nezdravo hrano. Prenajedanje zmanjšuje našo produktivnost, stradanje pa slabša koncentracijo. Zato je pomembno najti srednjo pot. Zdrav življenjski slog dolgoročno poveča tudi pozornost in produktivnost.

Naš nasvet: Med delovnim časom upoštevajte pitni režim s steklenico JERI. Njeno izvirno obliko dopolnjujejo spodbudni napisi, ki vas bodo motivirali za redno pitje.
 

Motivacijska steklena steklenica v roki Steklenica JERI, 1000 ml

 

12. Blokirajte zvoke iz okolice

Prednost dela od doma je zagotovo ta, da vas ne motijo pogovori sodelavcev ali zvonjenje šefovega telefona. Vendar se še niste popolnoma znebili motečih zvokov. Moteči dejavniki so lahko hrup prometa, glasno predvajanje televizije v sosednjem stanovanju ali zvok vode, ki kaplja iz pipe. Rešitev? Poskusite delati s slušalkami z aktivnim odpravljanjem hrupa ali poslušajte pomirjujoč beli šum, angleško »white noise«.

Delo od doma vam prihrani čas za pot na delo in z dela. Vi ste gospodar svojega časa in sami določate svoj urnik. Pokažite sebi in šefu, da je ta ugodnost namenjena tudi vam, in bodite še bolj produktivni, kot ste v pisarni. Upamo, da vam bo teh 12 trikov pri tem pomagalo. Ne pozabite, da ni pravilnega ali napačnega načina dela na daljavo. Vsi imamo različne prednosti in slabosti. Če iz delovnega okolja odstranite moteče dejavnike in načrtujete svoje naloge, se boste izognili prokrastinaciji in povečali svojo učinkovitost. Če se na delo pripravite tako, kot da bi vsak dan hodili v pisarno, boste močno zmanjšali možnost, da bi se preklopili v komfortni način.