Božični faux pas: 8 neodpustljivih grehov ob jedi

Božični faux pas: 8 neodpustljivih grehov ob jedi

 Faux pas lahko naredite tudi doma ali na družinskem obisku. Bonton pri mizi bi moral biti pri vsaki mizi, ne le za hotelsko samopostrežno mizo. Lepo urejena miza, tihi način na mobilnem telefonu ali komolci stran od mize bodo zagotovo pripomogli k temu, da se bodo vsi za mizo počutili veliko bolj elegantno kot v običajnih dneh. Da boste na svoje goste ali družino naredili pravi vtis, vam predstavljamo 8 najhujših napak pri mizi, ki nas starši niso naučili. In če ne zaradi drugega, pa vsaj zato, da boste svojim otrokom zgled. 

 

KAKO NAJ SE OBNAŠA GOSTITELJ 

1.    Postavitev praznične mize

Do božične večerje je le še nekaj ur, zato je skrajni čas, da osvežite svoje izkušnje s praznično pogrnjeno mizo. Ne smete pozabiti na te podrobnosti: 

●    Prt: Praznična miza ne more ostati brez prta. Izberite tistega, ki po obliki in dimenzijah najbolj ustreza vaši mizi. Prt ne sme biti predolg ali kratek. 
●    Rože: Priporočamo, da na božično mizo postavite nižje vaze s cvetjem ali samo nežne popke ali okrasne veje. Če se odločite za dominanten šopek na sredini mize, priporočamo, da ga ob prihodu gostov izpostavite, pri serviranju pa raje odložite. Gostje se zaradi tega ne bodo videli in zavzame preveč prostora. 
●    Sveče: Uradne večerje bi morale biti ob mehki svetlobi. Za to bodo poskrbele okusno aranžirane sveče in stranska razsvetljava. Date prednost ozkim, visoke svečnike ali nižje, namenjene čajnim svečkam. Izogibajte se dišečim svečam ali masivnim svečnikom.
●    Okusna posoda: Investirajte v elegantni jedilni komplet, ki ga vedno izberete ob slavnostnem dogodku. Namesto ekstravagantne posode raje uporabite brezčasne, preproste dekoracije, ki so primerne za vsako priložnost. Naš namig je komplet porcelana GARIDA. Sestavljen je iz 57 kosov snežno belega porcelanastega pribora, ki ga dopolnjuje nežen modro-zlat dekor.
 

Jedilni set GARIDA, 57 kos Jedilni set GARIDA, 57 kos

 

2.    Vrstni red ob večerji

Na mizi naj bo le tista hrana, ki je trenutno na vrsti. Priporočen vrstni red je naslednji: aperitiv, juha, predjed, riba, lažje meso s solato, divjačina ali meso z omako, sir, pecivo, sadje, črna kava. Tudi če kaj od tega izpustite, pomembno je, da se držite vrstnega reda. Na mizi ne smejo biti steklenice pijač ali uporabljene posode. Pri pospravljanju vam bodo dobro služile servirne mize, ki naj jih ima gostitelj pri roki
 

Servirne mize Servirne mize in vozički

 

3.    Okusna zdravica

Številni gostitelji naredijo napako takoj ob uvodni zdravici. Ne naredite iste napake in ne trkajte z žlico ob kozarec šampanjca. To, slabo navado kopiramo iz filmov. Ko je čas za vašo zdravico, vstanite in jo naznanite z besedami „In zdaj zdravica“. Bodite kratki in jedrnati, 3 minute so idealne. Zdravico zaključite s preprostim „Na zdravje!“ Nazdravimo le s simboličnim dvigom kozarcev in enim kozarcem vina. Nazdravljanje pri večji skupini ljudi sploh ni primerno. 
 

Kozarci za koktajl set 6 Kozarci za koktajl set 6, LILO TIP 3

 

4.    Ustrezno ponujanje s hrano ali pijačo 

Velika slaba navada, ki se prenaša skozi generacije, je neskončno ponujanje hrane in pijače. Vemo, da mislite dobro, a tudi prijaznost ima svoje meje. Nenehno ponavljanje „vzemite še“ je po nepotrebnem direktivno in sčasoma nadležno. Poleg tega svoje goste silite, da jedo hrano, ki je nočejo več in bi raje jedli kaj drugega. Druga skrajnost je stalna želja po pitju alkohola. Kot gostitelj spoštujte voljo in okus svojih gostov, le tako se bodo v vaši družbi počutil dobro in bodo to, kar so. 
 

Ilustracija fotografija

 

KAKO NAJ SE OBNAŠA GOST 

5.    Razlika med prtičkom in servieto

Prtiček iz blaga najdete zložen na levi strani vilic ali na krožniku. Ko se usedete za mizo, ga razpolovite in položite v naročje. Izogibajte se mahanju s prtičkom, kot če bi brisali prah s preproge. Prav tako ga ne stavljajte za ovratnik ali pas
Papirnati prtiček se nahaja levo od krožnika. Z njim se obrišemo med obroki. Nikoli ne pihajte nosu v prtiček. Lahko pa se zgodi, da prtiček uporabite ob kihanju, v tem primeru ga zložite in prosite osebje za novega. Po jedi zmečkajte papirnato servieto in jo položite na krožnik.
Naš nasvet: Razveselite svoje goste z izborom okusnih sirov na praktični bambusovi deski MANDOL. V praktičnem predalu boste našli 4-delni set jedilnega pribora za sir, ki ga sestavljajo vilice za sir, nož za parmezan, nož za mehke sire in nenazadnje lopatka za sir.
 

Set 5 skled v kovinskem okvirju Set 5 skled v kovinskem okvirju, FRELA

 

6.    Vroče hrane ne pihajte

Hrana na našo mizo ne pride vedno idealne temperature. Če je še prevroča, hrane ne pihajte in ne mešajte. Najbolje je, da preprosto počakate, da se hrana ohladi. Vaši bližnji sosedje jo verjetno imajo prav tako vročo, zato je prijeten pogovor več kot primeren. 
 

Jedilni servis DONATELLA GREECE Jedilni servis DONATELLA GREECE, komplet 20 kosov

 

7.    Pravilno držanje kozarcev

Verjetno ste že slišali za to, da dvignjen mezinec med pitjem kave dandanes ni več ravno primeren. Kako pa je z držanjem kozarcev za vino?  Kozarec za vino ali šampanjec držite za pecelj iz dveh razlogov. Prvič, s toploto roke ne boste vplivali na temperaturo vina , in drugič, kozarca ne boste umazali s prstnimi odtisi. Preden pijete iz kozarca, si usta vedno obrišite s prtičkom. Dame z rožnatimi ustnicami naj vedno pijejo z istega mesta, da se izognejo odtisom ustnic po celem kozarcu.
 

Komplet vinskih kozarcev LEGACY Komplet vinskih kozarcev LEGACY, 6 kosov,

 

8.    Uživanje rib z jedilnim priborom 

Riba je ena od tradicionalnih prazničnih jedi v mnogih državah. Tudi njihovo uživanje ima svoja pravila. Ribo pravilno uživamo z vilicami in nožem s lopatico, s katerim odstranimo kosti. Če nimamo noža za ribe, uporabimo navadnega ali pa jemo kar z vilicami, ki jo držimo v desni roki in si pomagamo s kosi peciva ali kruha, ki jih držimo v levi roki.