Boxspring postelje se uvrščajo med najkvalitetnejše postelje. Tukaj so razlogi, zakaj je temu tako

Boxspring postelje se uvrščajo med najkvalitetnejše postelje. Tukaj so razlogi, zakaj je temu tako

Če smo nekoč razlikovali le med zakonskimi posteljami in enoposteljnimi posteljami, nam danes trg ponuja že veliko več možnosti. Francoske postelje z okroglim vzglavjem in prostorom za shranjevanje, kolonialne postelje z izrezljanimi ornamenti, preprosti in praktični kavči ali pogradi za veliko družino. Ali veste, kaj je to boxspring postelja? Gre za enega najboljših tipov postelj, čeprav malokdo ve, kaj si za tem izrazom predstavljati. Z veseljem vas z njim seznanimo.

 

Kaj je boxspring?

V tem izrazu ne iščite dobesednega pomena. Boxspring namreč nima nič skupnega s pomladjo in le zaman bi v postelji iskali škatlo ali nekakšen box. Boxspring v bistvu pomeni trdno osnovo postelje za več plasti vzmetnic.

Vzmetnice Boxspring so običajno sestavljene iz štirih različnih plasti in zahvaljujoč temu se postelja ponaša z udobno višino..

Siva postelja boxspring z zeleno odejo Boxspring postelja, FERATA TV COMFORT

 

Pojdimo lepo od začetka

 

1. Masivni okvir:

Osnovno podporno plast sestavlja t.i. masivni okvir. Trdna lesena podlaga, ki nadomesti klasično lamelno podlago, lahko stoji na nižjih ali višjih nogah.

 

2. Spodnja vzmetnica:

Gre za kvalitetno vzmetnico z jedrom z bonell vzmetenjem. Njegova naloga je pravilno podpirati zgornjo nosilno vzmetnico in tako podaljšati njeno življenjsko dobo. To ima seveda vpliv tudi na naš občutek pri ležanju. Bonell vzmeti v obliki peščenih ur so med seboj povezane z jekleno žico in zagotavljajo ohranjanje trdote vzmetnice skozi dolgoletno uporabo. Spodnja vzmetnica je običajno enake velikosti kot zgornja in je na masivni okvir nameščena tako, da se ne premika.

 

3. Nosilna vzmetnica:

Tudi nosilna vzmetnica je večinoma vzmetena. Lahko gre za še eno bonell vzmetnico, pogosto pa jo sestavljajo tudi žepkaste vzmeti. Sredino vzmetnice tako sestavljajo vzmeti v žepkih, prekritih z dodatno plastjo, ki zagotavlja, da vzmeti na vas ne bi pritiskale med spanjem. Prednost teh vzmeti je izrazita prilagodljivost in zračnost. Vsaka vzmet se vašemu telesu maksimalno prilagodi, porazdeli pritisk, zagotavlja podporo vaši hrbtenici in celega telesa pri vseh spalnih položajih ne glede na to, ali spite na hrbtu, na boku ali na trebuhu. Vzmetnico lahko zonirate in nudi podporo bokom, glavi, medenici in ostalim delom telesa.

 

4. Zgornje ležišče

Imenuje se tudi topper. Gre za zgornje ležišče, ki je tanjše od spodnjih dveh. Običajno je narejeno iz spominske pene ali visokokakovostne fleksi pene. Na voljo je s snemljivo prevleko, ki jo je mogoče oprati v pralnem stroju na temperaturi max. 60°C.

Bela spalnica s kremasto posteljo boxspring na sredini Boxspring postelja DORMAN

 

Boxspring kot enoposteljna posteja

Boxspring postelje niso primerne le za dvoposteljne spalnice. Proizvajalci namreč nudijo tudi boxspring enoposteljne postelje, ki so idealne za otroške ali študentske sobe. Kupujejo jih tudi tisti, ki so samski, a hrepenijo po udobnem spanju. Primerne so tudi za manjša stanovanja ali manjše sobe.

Enoposteljni boxsrping ima veliko skupnega z dvoposteljnimi. Večinoma pa so enoposteljni le troslojni. Osnovo sestavlja lesena konstrukcija, v kateri je prostor za shranjevanje. Na letvenem dnu se nahaja vzmetnica z bonell vzmetenjem, na njej pa je zgornje ležišče iz pene takoimenovano topper.

Siva postelja boxspring z roza in belimi blazinami Boxspringová posteľ FERATA KOMFORT

 

 

Prednosti boxspring postelje

  1. Za boxspring postelje je značilna višja višina, kar je glavni razlog, zakaj so tako iskane.

  2. Višja višina poenostavi vstajanje s postelje.

  3. Uporaba vzmeti v vzmetnicah preprečuje upogibanje in deformacijo vzmetnice, hkrati pa zagotavlja enakomerno porazdelitev telesne teže. Podaljšujejo življenjsko dobo vzmetnice in s tem življenjsko dobo postelje.

  4. Robusten izgled ojača občutek topline in udobja. Na voljo so v različnih dizajnih. V sobi takšna postelja daje vtis luksuza in je veliko bolj mikavna kot klasični tip postelje.

  5. Običajno so na voljo v dveh velikostih - 160x200 cm a 180x200 cm.

 

Slabosti boxspring postelje

  1. Boxspring postelje so dražje in zato je potrebno računati na večjo investicijo.

  2. Vzmeti lahko po določenem času izgubijo svojo prožnost, zato je potrebno vzmetnice redno obračati. V primeru, da vzmeti oslabijo, se lahko vzmetnica začne upogibati, kar povzroča neenakomernost.

  3. Postelja je sestavljena iz večplastnih polnilnih slojev in zato le redkokatera postelja nudi tudi prostor za shranjevanje.

Ženska bere revijo na sivi zložljivi postelji z belo odejo. Električno nastavljiva postelja, POLERMA NEW

 

Boxspring postelja s shranjevalnim prostorom je razred zase

Čeprav boxspring postelje s prostorom za shranjevanje niso tako pogoste, boste pri razgledovanju po trgu gotovo našli tudi takšno. V tem primeru je masivni okvir preoblikovan v shranjevalni prostor, do katerega dostopate z bočne strani.

Siva postelja boxspring z belimi vzglavniki in leseno nočno omarico Boxspring postelja, MEGAN

 

Kaj je potrebno upoštevati pred nakupom boxspring postelje?

Boxspring postelja se prodaja v klasičnih velikostih, pri čemer je spodnji masivni okvir večinoma v enem kosu. Vnaprej premislite, kako boste takšno posteljo prenesli v stanovanje in do spalnice. Izmerite vhodna vrata in vrata do sobe in premislite o prehodnosti na hodnikih. To velja tudi pri izbiri vzmetnic. Z vzmetnico v širini 160 ali 180 cm se težko upravlja. Že običajna menjava prevleke bo zato napornejša. Pri nakupu postelje bodite pozorni na pogoje garancije. Pozanimajte se o uporabljenem materialu in njegovi življenjski dobi. Boxspring postelja ni poceni zadeva, zato se prepričajte, da ne gre le za trenutno muho. Če ste tip človeka, ki vsake tri leta menjuje stil, morda boxspring postelja že čez nekaj mesecev ne bo zadoščala vašim potrebam.