Bodite luč! Kako izbrati svetilo, da bo v prostoru izpolnilo svoj namen?

Bodite luč! Kako izbrati svetilo, da bo v prostoru izpolnilo svoj namen?

S pravo razsvetljavo lahko z lahkoto opravljate naloge, počutite se varneje in udobneje, s pravimi svetili pa lahko uživate v vseh možnostih svojega doma. Vendar ima vsak prostor posebne in edinstvene potrebe po razsvetljavi. Tukaj je nekaj nasvetov in idej, ki jih lahko upoštevate pri načrtovanju razsvetljave za vsako sobo v vašem domu.


Najprej osnovna dejstva:

1. Razsvetljava vpliva na počutje v prostoru.
2. Več svetlobe ni vedno najboljša stvar. Raje imejte kakovost kot količino.
3. Dobre rezultate lahko dosežete le tako, da raven osvetlitve prilagodite nalogam, ki se opravljajo na določenih mestih.
4. Svetlobo poskušajte usmeriti tja, kjer je zares potrebna, in poskrbite, da bo raven svetlobe v okolici nižja.
5. Pri oblikovanju prostora ne pozabite na moč naravne svetlobe.


Vrste razsvetljave

Poznamo 4 različne vrste osvetlitve:

1. Ambientna razsvetljava - LED trakovi
2. Splošna glavna stropna razsvetljava
3. Osvetlitev določenega območja, na katerem se izvaja naloga.
4. Akcent - dekorativna razsvetljava


Najboljši predlogi za uporabo razsvetljave v prostoru vključujejo svetila za osvetlitev določenega območja in dekorativno razsvetljavo. Pred nakupom svetilk prostor oblikujte glede na to, kako ga nameravate uporabljati. Najprej v prostor dodajte osvetlitev za delo - na primer talno svetilko tam, kjer ste vajeni brati. Nato vse akcentne luči - svetilka, ki zapolni prazno steno, talne svetilke na različnih višinah. V vsaki sobi naj bodo vsaj 2-3 svetilke, da boste dosegli enakomerno osvetlitev.


Svetloba dnevne sobe

Razmislite, kako preživljate čas v dnevni sobi. Veliko nas v njej večinoma gleda televizijo. Televizorji oddajajo svojo svetlobo, zato je pomembno, da osvetlitev tega ne moti. Za dnevno sobo so zato primerne različne vrste stropnih svetil z zatemnitvami ali drugim uravnavanjem količine svetlobe ali točkovna svetila na stropu in stenah. S svetlobo izboljšajte vzdušje v dnevni sobi, tako da poudarite teksture na stenah ali umetnine. Inovativna metoda so pametne luči, ki lahko spreminjajo odtenek svetlobe glede na to, ali želite gledati televizijo, se osredotočiti na delo ali se sprostiti na kavču.

Kakšno barvo svetlobe izbrati?
Za dnevno sobo izberite toplo belo ali srednje toplo svetlobo.


Luči za kuhinjo in jedilnico

Srce celotnega gospodinjstva sta jedilnica in kuhinja. Pri tem je še toliko bolj pomembna izbira prave osvetlitve. Narišite načrt kuhinje in se odločite, kakšno svetlobo bodo potrebovali posamezni prostori. Pod kuhinjske omarice namestite osvetlitev LED, ki bo osvetlila vaš delovni prostor. Nad jedilno mizo namestite dizajnerski stropni lestenec in ustvarite pravo domače vzdušje.

Kakšno barvo svetlobe izbrati?
Okoli kuhinjskih omaric naj sveti nevtralna svetloba. Nad jedilno mizo je primerna topla svetloba.


Luč za spalnico

Prostor osvetlite s stropno svetilko. Razmislite o modernem ali klasičnem lestencu. Oblika lestenca lahko spremeni dojemanje celotne sobe. Pomembno je upoštevati celotno težo in dimenzije svetila glede na prostor in pohištvo.
Stenske luči na obeh straneh postelje zagotavljajo idealno svetlobo za branje, poleg tega pa dobite več prostora na nočni omarici. Takšne akcentne luči imajo običajno manjšo moč kot stropne luči, kar bo zmanjšalo tudi porabo energije. Če je vaša spalnica večja, lahko izkoristite več svetil: od visečega lestenca, nočnih, stenskih in talnih svetilk. Manjše sobe se zadovoljijo z glavno lučjo in dvema svetilkama na nočnih omaricah.

Kakšno barvo svetlobe izbrati?
Topla žarnica je kot nalašč za spalnico.


Luč za kopalnico

Ne pozabite na kopalnico. Osvetlitev kopalnice je verjetno zadnja stvar, v katero želijo ljudje vlagati čas in denar. Halogenske žarnice so na splošno standard za osvetlitev kopalnice, vendar so odlična izbira tudi kompaktne fluorescenčne žarnice. Za lažje slikanje in urejanje so dobrodošla rešitev osvetljena ogledala v kopalnici, ki svetijo neposredno na vas in ne ustvarjajo senc. Za celovito osvetlitev kopalnice dodajte več reflektorjev na stene ali strop.

Katero barvo izbrati?
Dnevna svetloba in hladna bela svetloba sta najboljši za nanašanje ličil ali vsakodnevno higieno.


Svetloba na hodniku

Na hodnik lahko dodate tradicionalno stropno razsvetljavo in jo dopolnite z dodatno stransko razsvetljavo. To je odvisno od tega, kako velik je vaš hodnik. Sodobnejša različica so vgradne točkovne luči v stropu ali vzdolž sten. Razmislite tudi o igranju z ogledali, da bi na hodnik pripeljali še več svetlobe.
Ne pozabite, da morajo biti stopnice in hodniki zaradi varnosti dobro osvetljeni. Da bi preprečili nesreče, morajo biti stopnice osvetljene od zgoraj navzdol, s stikali na obeh straneh in z zadostno osvetlitvijo na vsaki stopnici. Če se želite izogniti nenehnemu prižiganju in ugašanju luči, se lahko odločite za senzorje gibanja, ki so vse bolj priljubljeni tudi v domačem okolju.

Katero barvo izbrati?
V vhodih se običajno uporablja nevtralna svetloba. Če pa želite svoje goste sprejeti v prijetnem in domačem okolju, se odločite za toplo obarvano svetlobo.


Zunanja razsvetljava

Ne glede na to, ali je vaš cilj osvetliti in poudariti vašo hišo ali zagotoviti varnost okoli hiše, obstaja več možnosti, ki bodo lepo osvetlile zunanjost. Dekorativna svetila se uporabljajo ob poteh, na stenah in stebrih ter na vhodnih vratih. Takšna svetila se morajo oblikovno ujemati z vašo hišo. Ali pogosto preživljate poletne večere na vrtu ali na terasi? Tudi za osvetlitev teh prostorov za sprostitev imate veliko možnosti, na primer s svetlobnimi verigami, svetilkami ali zunanjimi svetilkami iz kovine.

Katero barvo izbrati?
Tukaj vam prepuščamo izbiro. Bolj energičen in sodoben videz vam bo dal hladno svetlobo, po drugi strani pa topla svetloba vzbuja občutek udobja in domačnosti. Izberite tisto, ki vam je najbolj všeč.


Dobra svetilka je tista, ki izpolnjuje svoj namen, širi dovolj svetlobe in ne ovira prostor. Pri nakupu svetilke se ne bojte vprašati prodajalca o njenih parametrih. Le tako boste lahko izbrali svetilko, ki ne bo le dizajnerska, temveč vam bo služila tudi več let.