Art Deco ni za vsakogar. Kaj je značilno za ta edinstven stil bivanja?

Art Deco ni za vsakogar. Kaj je značilno za ta edinstven stil bivanja?

Geometrijske oblike, barve in dekadentni detajli. To je Art Deco, priljubljen slog notranjega dizajna. Ta stil v nas že na prvi pogled vzbuja občutek luksuza, elegance in bogastva. Tudi zato je bil dolgo simbol najbolj priljubljenega pohištva hollywoodskih zvezd in modnih oblikovalcev. Predstavljamo vam nekaj značilnih prvin, ki vam bodo pomagale ločiti Art Deco od ostalih stilov.

Sproščujoč fotelj, rjavo eko usnje, LONG Sproščujoč fotelj LONG

Pogled v preteklost

Art Deco spada v medvojno obdobje. Svoj vrh je dosegel v 20., 30. in 40. letih preteklega stoletja. Art Deco je kratica za izraz Arts Décoratifs. Po prvi svetovni vojni so predvsem ljudje višjega sloja iskali nekaj, kar bi jim omogočilo reakcijo na težke čase. Do tedaj je v umetnosti prevladovala racionalnost, ki pa je iz umetnosti postopoma izginila. Art Deco je zrasel pod vplivom več umetniških smeri in raznih narodnosti. V ospredju so značilni okraski, barve in kovine.

Dvosed, smaragdno, črno, zlato, SOMY 2 Dvosed SOMY 2

 

 

 

Veliko pohištvo

 

In to mislimo dobesedno! Za Art Deco je značilno veliko masivno pohištvo, ki v sobi zavzema veliko prostora. Je večjih velikosti in zanj je značilno impresivno oblikovanje. Okrogli sedeži in zaobljeni nasloni, udobna ležišča in velike usnjene sedežne garniture ali garniture, oblazinjenje z žametno tkanino, vse to so značilnosti Art Deco. Prevladujejo tudi sijoče površine, lakiran les, steklene vitrine, pohištvo s kovinskimi dodatki v zlati, srebrni ali medeninasti izvedbi. Značilne so kredence, težki oblazinjeni naslanjači z visokimi nasloni za roke in ogledala z masivnim okvirjem.

Art-deco fotelj, roza žametna tkanina/zlat krom-zlato, NOBLIN Art-deco fotelj NOBLIN

Geometrijski vzorci

Uporaba drznih geometrijskih vzorcev je praktično neizogiben del interierov v stilu Art Deco. Pogumnejši si upajo uporabiti geometrijske vzorce na tleh, stenah ali stropu, manj drznim pa bodo zadostovali preproga, odeja, blazine, umetniško delo ali komplet slik, s katerimi bodo okrasili dominantno steno. Značilni so kvadrati, pravokotniki, trapezi, nepravilne geometrijske oblike, cik-cak, črte, vzorci v obliki sončnih žarkov. Nič nenavadnega pa ni niti uporaba motivov perja, listov, vejic ali živali.

Preproga, slonokoščena barva, temno siva, 67 x 120, ADISA Preproga ADISA

 

 

 

Poskusite to z barvami

 

Ne bojte se! Nihče vas ne bo silil v uporabo kričečih odtenkov. Za Art Deco sta značilni dve barvni smeri. Če se nagibate k nevtralnim odtenkom, bodo za vas idealne barve kot so krem, čokoladna ali črna – gre za enobarvne močne odtenke, ki bodo v prostoru prevladovali. Te potem zmehčate s svetlejšimi toni. Na drugi strani pa imamo ljudi, ki dobesedno iščejo ekstravaganco in poskušajo narediti vtis. V tem primeru je lahko notranji dizajn v stilu Art Deco poln barv. Značilne barve so rumena, rdeča, zelena in modra. Izberite si tri ali štiri odtenke in jih uporabite v celem prostoru - sedežna garnitura, zofa , fotelj.

Luksuzna postelja, zlata žametna tkanina, 180 x 200, REINA Luksuzna postelja REINA

Izrazita tla

Morda najbolj značiln element Art Deco so izrazita tla z geometrijskim vzorcem. Tla so večinoma iz linoleja. Pogosto naletimo na črno-bele ploščice. Notranji oblikovalci imajo radi lakirana tla iz redkih vrst lesa. Za tla je idealen tudi poliran parket. Za prijetnejši vtis in občutek udobja prekrijte tla z veliko preprogo z značilnim geometrijskim vzorcem.

Tla z vzorci Tla z vzorci

Art Deco dodatki

Za te, ki bi si želeli svoj dom opremiti v slogu Art Deco, je ključ do uspeha ustrezna uporaba dodatkov za dom. Osredotočite se na okraske, ki vas popeljejo v prvo polovico 20. stoletja. V tem obdobju so bili popularni motivi narave, ženske figure, sonca in drugi pomembni elementi, zlasti iz območja Egipta in Indije. Naravni materiali, kot so slonovina in kristali, prevladujejo nad kovinskimi površinami. Končni videz sobe izpopolnite z Art Deco svetilko, ogledali, vazami in figuricami. Ne pozabite na malenkosti. Art Deco lahko dosežete tudi z oblikovanimi kovinskimi ročaji na pohištvu, izrezljanimi nogami na sedežih, senčili na svetilkah ali z žarnicami.

Sedežna garnitura, zelena, Selby Sedežna garnitura Selby