9 načinov uporabe pastelnih barv v vašem domu

9 načinov uporabe pastelnih barv v vašem domu

Barve so nekaj pomirjujočega. Zaradi njih se počutimo bolj domače. V zgodovini notranjega oblikovanja smo vedno imeli radi barve, najsi gre za mehke vintage barve v 50. in 60. letih ali za drzne in svetle odtenke v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja. Tudi pastelne barve so prehodile dolgo pot, da so se umaknile s sten in otroških posteljic v vrtcih. Danes vašemu domu pričarajo sproščeno vzdušje, kuhinjskim aparatom dodajo retro videz in so edinstveni tudi v nevtralnih barvah. Tukaj je 9 ustvarjalnih načinov, kako se ponovno seznaniti s pastelnimi barvami v sodobni notranjosti. 
 


1. Znebite se ideje, da je pastelna barva namenjena le ženskam ali otrokom

Če želite izkoristiti lepoto pastelnih barv, se morate že na začetku znebiti vseh predsodkov in stereotipov, ki jih povezujete z barvami. Pastelno modra za dečke in rožnata za ženske in deklice - star kliše, ki ga je najbolje prezreti. Najprej boste v tem članku videli, da je paleta pastelnih barv zelo široka in da je ne predstavljata samo ti dve barvi. Poleg tega vam bomo pokazali, da tudi če se odločite za pastelno modro ali rožnato barvo, ni nujno, da bo vaša notranjost takoj videti kot otroška soba. Ravno nasprotno, te barve so lahko elegantne tudi v sodobnih dnevnih sobah ali spalnicah. Vedeti morate le, kako to storiti.
 

Opremljen balkon z rožnatim stolčkom, lučkami in belimi sedeži Balkon v pastelnih barvah


2. Glamur in pastelne barve gredo skupaj

Za slog glamur so značilni sijajni elementi v kombinaciji z matiranimi površinami. Pastelne barve so kot nalašč za ta slog. S foteljem ali taburejem, prevlečenim s pastelnim žametom, boste notranjost v glamurju še bolj elegantno opremili. Naš namig so fotelji in klopi NOBLIN, ki se odlično ujemajo z elementi glamur sloga, kot so svetleči svečniki, zlate vaze, ogledala ali vzorčaste tapete.

Dnevna soba s tremi oblazinjenimi fotelji v smaragdno zeleni barvi in zlatimi nogami Glamur dnevna soba

 

3. Ustvarite podeželsko vzdušje s pastelnimi barvami

Ne glede na to, ali občudujete kmečki ali provansalski slog, bodo pastelne barve v njem dobrodošel element. Ne sramujte se poškodovanega lesa in starinskih okraskov v kombinaciji s pastelnimi barvami, ki ustvarjajo romantičen podeželski videz. Pastelno modra, zelena ali rumena se ujema z masivnim lesom, ki je značilen za rustikalni slog. Za snežno belo provansalsko pohištvo izberite mentolno, odtenke kremno bele ali lososove barve.

Jedilnica v provansalskem slogu Pohištvo za dnevne sobe Provance

 

4. Pastelni aparati se vračajo

Kuhinjski aparati v pastelnih odtenkih so odličen način, da omilijo običajno živahno vzdušje v kuhinji. Kuhinjska elektronika je prehodila dolgo pot, včasih je bila IN bela, bež in včasih sijoča črna. Na srečo so zdaj na voljo aparati v vseh barvah mavrice. Večjih naprav, kot sta hladilnik ali pečica, vam ni treba takoj zamenjati. Čarobnost pastelnih barv pričara tudi namizna elektronika. Kuhinjski robot MACEJKO je na voljo v šestih čudovitih odtenkih, v retro dizajnu pa so tudi komplet aparatov DOTS, kuhalnik DUSTIN in opekač CARSON.
 

Kuhinjski robotki KANTE v različnih barvah, razstavljeni na kuhinjskem pultu TEMPO-KONDELA KANTE, kuhinjski robot, 1800 W

 

5. Odkrijte pastelne in nevtralne barve

Iz tega članka morate odnesti še nekaj. Pastelne barve niso samo rožnata in modra. Paleta pastelnih barv je veliko bogatejša! Odkrijte cel svet nevtralnih barv v pastelnih odtenkih. Te barve imajo rahlo siv odtenek, zato se imenujejo "sive barve". Vse, kar morate storiti, je, da si zamislite katero koli barvo, jo umirite do pastelne barve in jo nato še bolj zmehčate s sivo. Dobili boste poseben odtenek sive barve s podtoni barve, ki ste si jo zamislili. Sive barve so zelo primerne za vse interierje, saj so videti minimalistične, harmonične in nevtralne. Sivo-rjava postelja KAISA vas bo prepričala, da to res je!
 

Popolnoma oblazinjen kavč iz eko usnja sive barve, okrašen s flanelom Sedeži v nevtralnih pastelnih barvah

 

6. Še bolj pastelno z oblazinjenim pohištvom

Izboljšajte svojo notranjost z enim dominantnim kosom v pastelni barvi. Oblazinjene postelje, fotelji ali zofe so idealni kandidati. Ne bojte se tudi drznih barv. Omilite jih z dodatki za dom, kot so preproge, vaze ali slike. Izberite eno barvno paleto in se je držite. Roza kavč lahko kombinirate z drugimi pastelnimi odtenki roza in krem barve. Ne bojte se tudi bogatih črnih in zlatih elementov - odlično bodo dopolnili oblazinjeno pohištvo.
 

Oblazinjen kavč v pastelno roza barvi, dopolnjen s črno stransko mizico in okraski Luksozni trosed, starinsko roza, po naročilu, NIKOL 3 ML

 

7. Kombinacija pastelnih barv z naravnimi materiali

O tem, da lahko les vzbuja občutek domačnosti, sploh ni treba razpravljati. Kadar pa je tega veliko, je notranjost videti dolgočasna do žalosti. Temu se lahko preprosto izognete - uporabite barvo.Ne bojte se pastelnih sten, vzorčastih preprog ali oblazinjenih stolov z okraski. Bolj pogumni se lahko poglobijo v podrobnosti posameznih kosov lesenega pohištva.
Drugi naravni material je keramika in njeni izdelki. Tudi kopalnico ali stranišče lahko oblečete v pastelne barve. Pri tem vam bo pomagal marmor, ki je značilen za te prostore.
 

Spalnica v pastelnih odtenkih modre, črne in bele barve Spalnica je uglašena v pastelno barvo

 

8. Pastelna notranjost zaradi tekstila

Če želite v prostor vnesti nežno razpoloženje, to še ne pomeni, da morate stene pobarvati v "sladkih" odtenkih. Pastelne barve imajo čudežno moč, da naredijo veliko, tudi če so uporabljene na subtilen način, na primer v obliki tekstila in mehkih dekoracij. Izberite odeje, blazine, svetilke iz blaga, puhaste preproge, zavese ali namizne prte.
 

Postelja z odejo in vzglavniki v kremno beli barvi Odeje, blazine in pregrinjala KONDELA

 

9. Kombinacija pastelnih in živahnih barv

To je parket za drzne oblikovalce, ki se ne bojijo kombinirati več barv v notranjosti. Lažje bo, če se boste držali bele podlage ne le za stene, temveč tudi za večino pohištva. Že na prvi pogled boste videli, da je treba tako belo skupino z nečim popestriti.

Izberete lahko poljubne barve in vzorce. Preveč močnih barv je lahko v notranjosti videti okorno in neuravnoteženo. Temu se izognite tako, da na nekaterih mestih uporabite pastelni odtenek bogatejše barve, nekako ton na ton.
 

Jedilni stoli v svetlih barvah, spravljeni za pogrnjeno mizo